Tiborovi dani i veliki entuzijazam skauta

Četa je nazvana imenom čovjeka koji je za sebe govorio da je građanin svijeta. Jedno od mjesta kojima je pripadao je i Nikšić, a gradu pod Trebjesom, ali i Crnoj Gori, ostavio je prve izviđačke stegove, kako su se tada zvale izviđačke jedinice

5570 pregleda 180 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Tibor Sekelj
Foto: Tibor Sekelj

Prije dvije godine grupa mladih izviđača iz Nikšića odlučila je da osnuje Samostalnu izviđačku četu (SIČ) i krene stopama Tibora Sekelja, istraživača, putopisca, novinara, pravnika, esperantiste, antorpologa, etnologa, arheologa… - čovjeka zahvaljujući kome je 1928. u Nikšiću i u Crnoj Gori zaživjelo izviđaštvo.

Četa je nazvana imenom čovjeka koji je za sebe govorio da je građanin svijeta. Jedno od mjesta kojima je pripadao je i Nikšić, a gradu pod Trebjesom, ali i Crnoj Gori, ostavio je prve izviđačke stegove, kako su se tada zvale izviđačke jedinice.

Drugi rođendan mladi “tiborovci” obilježili su nizom aktivnosti koje su realizovane u periodu od 3. do 6. juna i koje su nazvali “Tiborovi dani”.

“Prva u nizu akcija bilo je dobrovoljno davalaštvo krvi u saradnji sa Crvenim krstom koji je organizovao mjesečnu akciju na nivou opštine Nikšić. Drugi dan smo iskoristili da očistimo dva vidikovca na periferiji grada koji su tokom vremena ilegalnog odlaganja otpada postali male deponije. Četrdesetak napunjenih velikih kesa govori u prilog kakvo stanje smo zatekli, ali i o važnosti ovakvih aktivnosti. U saradnji sa Opštinom Nikšić očistili smo i preuredili jednu od gradskih fontana koja je, nažalost, vremenom postala mjesto odlaganja sitnog otpada. Čišćenjem i iscrtavanjem murala sa sloganom -‘Čuvaj svoj grad’, vratili smo njen izgled na reprezentativan nivo, ali i sugrađanima poslali poruku o važnosti čuvanja gradskog inventara”, kazao je “Vijestima” izvršni direktor SIČ “Tibor” Nikola Peković.

Nijesu mladi izviđači zaboravili da je u zdravom tijelu, zdrav duh, pa su imali i dan posvećen sportu i u saradnji sa OŠ “Ratko Žarić” organizovali turnir u basketu 3x3. Pored članova SIČ “Tibor”, na turniru su učestvovali i Izviđački klub “Eho” iz Podgorice i Izviđački odred “Skitač” iz Nikšića.

“Priliku je iskoristilo 50 mladih ljudi da promoviše izviđački pokret, ali i da razvija zdrav sportski i takmičarski duh”, kazao je Peković.

Posljednji od “Tiborovih dana”, kako to i dolikuje njegovim izviđačkim naslednicima, bio je boravak u prirodi, u sklopu šetačke ture od mjesta Ledenice do Perasta.

“Učešće je uzelo 40 članova čete kojima smo nastojali da ukažemo na važnost ekologije, ali i na zdrave stilove života, te na socijalizaciju koja predstavlja važan faktor izviđačkog kodeksa. Ovom akcijom smo zaokružili ‘Tiborove dane’ i stvorili bazu za nastavak rada i sprovođenja godišnjeg plana u djelo”, kazao je Peković.

Ističe da drugi rođendan ne bi mogli obilježiti da im u tome nije pomogao Savez izviđača Crne Gore, koji svim njihovim aktivnostima da vjetar u leđa, ali i Elektroprivreda, apoteka “Latković”, Opština Nikšić, OŠ “Ratko Žarić”.

“Svima hvala na saradnji, ali i na prepoznavanju važnosti društveno korisnog rada i djelovanja. Srećni smo što nasa izviđačka porodica raste, jer jednom je krenulo i ne može da stane”, zaključuje Peković.

A da ne žele da samo nazivom izviđačke čete sačuvaju uspomenu na Tibora Sekelja, pokazali su tako što su zajedno sa Savezom izviđača Crne Gore i Društvom prijatelja i poštovalaca Nikšića, podnijeli inicijativu za dodjeljivanje imena Ulice Tibora Sekelja. I to ne bilo koje, već ulice koja vodi do nikšićke Gimnazije, škole koja je iznjedrila mnoga značajna imena. Jedno od njih je upravo Tibor Sekelj.

Narednog vikenda kamp u Banjanima

Iako postoje tek dvije godine, a pandemija je obilježila drugu godinu njihovog rada, iza njih su brojne uspješno realizovane aktivnosti. Organizovali su kamp “Lijeska”, kao i kampove na Adi Bojani, Maloj Crnoj Gori, izviđački višeboj, obišli nekoliko planinarskih domova na Orjenu, Bjelasici i Prekornici, priredili izložbu fotografija “Stazama Tibora Sekelja”, bili dio programa Evropskih snaga solidarnosti i stigli i do Splita, gdje su učestvali u pošumljavanju predjela uništenih požarom iz 2017. godine, u Call centru bili dio tima u organizaciji vakcinacije.

“Prva sljedeća aktivnost koju planiramo je edukativni kamp u mjestu Banjani, u blizini Nikšića, koji će se održati od 18. do 20. juna”, kazao je Peković i dodao da je za ovu godinu planirano da realizuju 15 akcija.

Bonus video: