NVO Green Home: Tranzicionim društvima poput crnogorskog, neophodna je puna demokratizacija društva

"Nezadovoljavajuće stanje u životnoj sredini ukazuje na postojanost tema, kojima se novinari mogu baviti u procesu formiranja dobre istraživačke priče, međutim različiti pritisci koji novinari trpe sa druge strane direktno utiču na nedovoljno dobro razvijeno istraživačko novinarstvo u Crnoj Gori"

2021 pregleda 1 komentar(a)
Green Home, Foto: Facebook
Green Home, Foto: Facebook

Saradnja između lokalnih medija, organizacija civilnog sektora i građana, je od suštinskog značaja u postupku pronalaženja teme i inspiracije dobre istraživačke priče, saopštili su iz NVO Green Home na konferenciji koja se održala 4. juna u hotelu VOCO u Podgorici.

"Konferencija na temu "Uloga medija u procesu pristupanja Evropskoj uniji kroz proces istraživačkog novinarstva u oblasti zaštite životne sredine", a koja je okupila novinare, studente, influensere kao i sve ostale zainteresovane aktere, prisutni su razmenjivali iskustva iz oblasti istraživačkog novinarstva u Crnoj Gori", rekli su oni.

Iz Green Home su kazali da su predavači kroz izlaganja dobrih istraživačkih priča ukazali na važnost istraživačkog novinarstva u oblasti zaštite životne sredine, pospješujući i osnažujući kvalitet medija i profesionalizam u ovoj oblasti

"Nezadovoljavajuće stanje u životnoj sredini ukazuje na postojanost tema, kojima se novinari mogu baviti u procesu formiranja dobre istraživačke priče, međutim različiti pritisci koji novinari trpe sa druge strane direktno utiču na nedovoljno dobro razvijeno istraživačko novinarstvo u Crnoj Gori", ističu iz ove NVO.

Oni su naveli da "tranzicionim društvima u koja se ubraja i crnogorsko na putu evropskih integracija koje zahtijeva zatvaranje pregovaračkih poglavlja, među kojima je pregovaračko poglavlje 27 – životna sredina i klimatske promjene, neophodna je puna demokratizacija društva koja se jedino postiže istinom i transparentnošću".

Kako kažu, učesnici su saglasni da je neophodno jačanje kapaciteta prvenstveno lokalnih medijskih kuća u oblasti istraživačkog novinarstva, koji se najčešće nalaze u epicentru ekoloških problema.

"Konferencija je dio projekta koji realizuju Lokalni javni emiter radio televizija Pljevlja, Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) i Green Home, uz podršku Evropske unije u Crnoj Gori i Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija", podsjetili su iz Green Home.

Bonus video: