Vrhovni sud ignoriše Ustavni

Miketić je nakon presuda Osnovnog suda u Kotoru, Višeg i Vrhovnog, pisao ustavne žalbe koje je Ustavni sud svaku put prihvatio i ukidao presude Vrhovnog suda i vraćao ih na ponovni postupak. Vrhovni sud je u ponovljenim postupcima donosio iste odluke

6172 pregleda 1 komentar(a)
Sporni objekat u Pržnu, Foto: Privatna arhiva
Sporni objekat u Pržnu, Foto: Privatna arhiva

Ustavni sud Crne Gore četvrti put je usvojio žalbu Miraša Miketića iz Kanade koji 15 godina ne može da riješi sudski spor u vezi sa stambenim objektom u Pržnu.

Miketić je nakon presuda Osnovnog suda u Kotoru, Višeg i Vrhovnog, pisao ustavne žalbe koje je Ustavni sud svaku put prihvatio i ukidao presude Vrhovnog suda i vraćao ih na ponovni postupak. Vrhovni sud je u ponovljenim postupcima donosio iste odluke.

Miketić je “Vijestima” rekao da je Ustavni sud i četvrti put donio odluku, kojom poništava odluku Vrhovnog suda.

On je kazao da nova odluka Ustavnog suda po Ustavu Crne Gore treba da bude izvršna.

Miketić se obratio i Skupštini Crne Gore sa pitanjem šta parlament može da preduzme da se poštuje Ustav.

U Odluci Ustavni suda navodi da je Vrhovni sud, odlučujući četvrti put, donio novu presudu koja je slična prethodnoj koju je Ustavni sud ukinuo.

“Ustavni sud smatra bitnim za ponovo ukazati da je imperativnim odredbama Ustava i Zakona o Ustavnom sudu propisana obaveza poštovanja i izvršenja odluka Ustavnog suda“, navodi se u odluci od 31. marta ove godine.

Ustavni sud je prethodno žalbu Miketića usvojio 23. jula 2014. godine, zatim 17. oktobra 2018. i 18. jula 2019.

Dodaje se da je odluka Ustavnog suda obavezna i izvršna.

“U situaciji kada je zbog utvrđene povrede Ustavom i Konvencijom zajamčenih prava ili sloboda naloženo ponavljanje postupka, izvršenje odluke Ustavnog suda ne podrazumijeva samo formalno donošenje nove odluke, kako je to uradio Vrhovni sud u konkretnom slučaju, već postupanje i odlučivanje Suda u skladu sa pravnim razlozima iznijetim u odluci Ustavnog suda koja se izvršava“, naveo je Ustavni sud.

Ustavni sud je ocijenio da očigledna proizvoljnost u primjeni relevantnih propisa ne može voditi ka jednom pravičnom postupku.

Protiv Miketića je poslovni patner iz Srbije 2006. podnio tužbu tražeći da mu se prizna pravo svojine nad trećinom objekta u Pržnu pozivajući se na, kako kaže Miketić, nepotpisani protokol kao ugovor o zajedničkoj gradnji. To pravo su tužiocu priznale niže sudske instance i Vrhovni sud.

Bonus video: