Joanikije: Ne bih se smio prihvatiti dužnosti bez podrške cijelog naroda

Metodije je rekao da je pomalo vladika spremnih da "po Božijoj promisli, a ne po ljudskoj mjeri, sjednu na tron cetinjskih mitropolita"

34052 pregleda 94 reakcija 94 komentar(a)
Joanikije i Metodije, Foto: Privatna arhiva
Joanikije i Metodije, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 07.06.2021. 20:39h

U Sabornoj crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću organizovan je doček novoizabranih mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i episkopa budimljansko- nikšićkog Metodija. Okupio se veliki broj vjernika.

Večernjoj službi prisustvovali su i predsjednici Opštine i Skupštine opštine Nikšić, Marko Kovačević i Nemanja Vuković, kao i predstavnici partija koje čine novu vlast grada ispod Trebjese.

Joanikije je rekao da je mnogo važno bilo njihovo zajedništvo kada su proteklih mjeseci dijelili zabrinutost i nevolje, kada su bili ugroženi i gonjeni, i kada su branili svoje svetinje.

“Ta naša zabrinutost, preko našeg zajedništva u Hristu pretvarala se u radost, snagu i pobjedu. Mnogo važno je bilo i što smo svi zajedno podijelili tugu kada su ovih dana odlazili najveći iz roda našeg, počev od patrijarha Irineja, mitropolita Amfilohija i vladika Atanasija i Milutina”, kazao je Joanikije.

Govoreći o svom postavljenju na tron mitropolita crnogorsko-primorskog, Joanikije je kazao da se Sveti arhijerejski sabor sastao poslije dvije godine i izabrao pet novih vladika Srpske pravoslavne crkve (SPC).

“U Crnoj Gori dogodilo se nešto što se i očekivalo, ali svi moramo da se smirimo pred Bogom i sačekamo šta će Duh sveti ustrojiti i Sveti arhijerejski sabor saopštiti. Ja nedostojni, izabran sam za mitropolita crnogorsko-primorskog, i to je prevelika dužnost koje se ne bih smio prihvatiti bez podrške cijelog naroda”, rekao je Joanikije.

On je kazao da se ne bi smio prihvatiti te dužnosti da je imalo bilo kakve podijeljenosti u Svetom arhijerejskom saboru po tom pitanju.

Joanikije je rekao da je jednoglasnu podršku dobio od Svetog arhijerejskog sabora na čelu sa patrijarhom Porfirijem, “jer nije lako biti mitropolit na stolici za koju se pjevalo 'oltar pravi na kamen krvavi'."

On je, o izboru svog nasljednika, episkopa Metodija, kazao da je on duhovno čedo mitropolita Amfilohija, na kome počiva i blagoslov pokojnog patrijarha SPC, Pavla.

Metodije je rekao da je pomalo vladika spremnih da "po Božijoj promisli, a ne po ljudskoj mjeri, sjednu na tron cetinjskih mitropolita".

Prema njegovim riječima, pomalo je, ali ih ima, “i Bog nam je dao našeg mitropolita Joanikija da nas vodi, rukovodi, uči pravoj vjeri i ljubavi, i pomogne da razlikujemo čovjeka od nečovjeka.”

“I nigdje ovih malo dana koje sam, kao arhijerej, gledao po ostalim pomjesnim crkvama i eparhijama, nijesam sreo ni vidio ovako divan saborni, liturgijski, jevanđeljski i hrišćanski odnos u ljubavi između episkopa i njegovog naroda”, kazao je Metodije.

On je podsjetio na Hristove riječi, da onaj ko hoće da ga slijedi, treba naprije da se odrekne sebe i ponese svoj krst.

“Treba da idemo dobrovoljno, a ne da nas niko na to primorava”, rekao je Metodije.

On je ocijenio da je svaki pojedinac u narodu u Crnoj Gori proteklih godina pokazao onu istinsku ličnost, i da svoj život nije zasnivao na novcu, položaju i moći koji iz toga proizilaze, “nego na Hristovim riječima i povjerenju u njega.”

“Svi mi koji hodimo za njim moramo da pokažemo makar onoliko hrabrosti koliko je narod u Crnoj Gori pokazao svim okolnim narodima, posebno prošle godine, hodeći za Hristom i uzevši krst svoj, pritom odreknuvši se sebe i svojih položaja, i svega onoga što se pod tim podrazumijeva”, rekao je Metodije.

On je rekao da je duboko svjestan svojih slabosti i nesavršenstva, kao što bi trebalo da budu i svi hrišćani.

“Isto tako ispovijedam i čvrstu vjeru u Hrista, da će nadopuniti sve što nedostaje i sve što je nesavršeno usavršiti, i da ćemo svi zajedno, sjećajući se naših divnih i svetih duhovnih otaca, počev od Amfilohija, koji su u nas ugradili makar zrnce svoje ljubavi i žrtve, da dostignemo visinu mjere Hristove”, kazao je Metodije.

On je pozvao narod da se raduje i “neprestano Bogu zahvaljuje”.

Bonus video: