Potpisana dokumenta o partnerstvu sa Ujedinjenim Kraljevstvom

Potpisani dokumenti o partnerstvu u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, carinskoj saradnji, sajber bezbjednosti i zaštiti životne sredine

13138 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Britanska ambasada
Foto: Britanska ambasada

Britanska ambasada je, sa partnerima iz Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija i Upravom prihoda i carina, potpisala više dokumenata o partnerstvu u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, carinskoj saradnji, sajber bezbjednosti i zaštiti životne sredine.

Iz Britanske ambasade kazali su da je, tokom boravka fregate Kraljevske ratne mornarice Ričmond u Crnoj Gori, uručena i donacija Ministarstva odbrane Ujedinjenog Kraljevstva (UK) Ministarstvu odbrane Crne Gore.

Državna ministarka za pitanja odbrane, Anabel Goldi, rekla je da se donacijom opreme za potragu i spašavanje potvrđuju snažni bilateralni odnosi u oblasti odbrane i naglašava važnost pružanja podrške NATO saveznicima da dalje razviju svoje sposobnosti.

„Drago nam je što možemo donirati ovu važnu opremu, znajući da će ona biti u upotrebi tamo gdje je to veoma važno – u crnogorskom vazduhoplovstvu i jedinici za spasavanje na vodi u sastavu Mornarice Crne Gore“, kazala je Goldi.

Britanska ambasadorka, Karen Medoks, navela je da bilateralni odnosi dvije zemlje nijesu samo razgovori, već da postoji i praktična i smislena saradnja u širokom spektru oblasti.

Ona je dodala da se sporazumi koji su danas potpisani odnose na oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, carinsku saradnju, sajber bezbjednost i zaštitu životne sredine.

„Uvjerena sam da ćemo slaviti uspješnu saradnju koja iz istih sporazuma proizilazi“, dodala je Medoks.

Navodi se da su Britanska ambasada i Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija potpisali zajednički Memorandum o sajber partnerstvu, kojim se udružuju protiv sajber kriminala.

“Sajber bezbjednost je prioritet za obje zemlje, a kroz ovo partnerstvo će se dalje jačati kapaciteti kojim se štiti imovina i infrastruktura Crne Gore od nezakonitog sajber djelovanja”, kaže se u saopštenju.

Taj oblik kriminala, dodaje se, posebno ugrožava međunarodni mir i red, vladavinu prava, sigurnost i stabilnost zemalja, koči razvoj ekonomije i uspostavljanje boljeg investicionog okruženja.

Iz Britanske ambasade su kazali da Memorandumom o razumijevanju, koji je danas potpisan između Uprava prihoda i carina dvije zemlje, britanska Uprava donira opremu kolegama u Crnoj Gori radi ispunjavanja ciljeva u prevenciji i otkrivanju ekonomskog, finansijskog i organizovanog kriminala.

“Memorandum su potpisali vršilac dužnosti direktora Uprave prihoda i carina Crne Gore, Aleksandar Damjanović i oficir za vezu za privredni i finansijski kriminal britanske Uprave prihoda i carina Brajan Dikson u ime Dejvida Hantlija, regionalnog menadžera za Jugoistočnu Evropu”, kaže se u saopštenju.

Cilj donacije je, kako se navodi, snaženje operativnih odgovora i obuka i uključuje zajednički rad sa nacionalnim i međunarodnim bezbjednosnim partnerima u borbi protiv teških krivičnih djela.

“Britanska Uprava prihoda i carina se raduje nastavku uspješne saradnje sa crnogorskim kolegama u ključnim oblastima od zajedničkog interesa”, dodaje se u saopštenju.

Državni sekretar u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Danilo Mrdak uručio je Medoks pismo kojim se iskazuje namjera Crne Gore da se pridruži globalnom savezu država koje podržavaju cilj „30by30“ za zaštitu najmanje 30 odsto svjetskih okeana u morskim zaštićenim područjima do 2030. godine.

“Pridruživanjem Crne Gore ovom globalnom savezu će se podstaći i pridruživanje drugih zemalja tom partnerstvu. Zajedničkim radom možemo afirmisati ovu globalnu ambiciju kako bismo zaštitili morsku sredinu od koje zavisi zdravlje naše planete”, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: