Vektorske bolesti - globalna prijetnja

Klimatske promjene dovele do širenja i pojave novih zaraza koje prenose komarci, krpelji, zglavkari..

4930 pregleda 2 komentar(a)
Potrebna sistemska dezinsekcija, izbjegavanje šuma i močvara..., Foto: Shutterstock
Potrebna sistemska dezinsekcija, izbjegavanje šuma i močvara..., Foto: Shutterstock

Klimatske promjene najveći uticaj imaju na vektorske zarazne bolesti, pa se preko pola svjetske populacije nalazi pod rizikom da oboli od infekcija koje prenose komarci, krpelji, razne vrste zglavkara...

To su saopštili iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) i istakli da se u posljednje dvije decenije bilježi porast obolijevanja od vektorskih bolesti, od čega je najviše oboljelih od malarije i tu u nerazvijenim zemljama afričkog kontinenta.

“Pored malarije, najznačajnije bolesti koje se prenose putem vektora su lajmska bolest, lajšmanijaza, groznica zapadnog Nila, denga, žuta groznica, Kongo-Krimska hemoragična groznica, čikungunja i šistosomijaza”, piše u saopštenju.

Iz IJZ su pojasnili da su globalne klimatske promjene dovele do mnogobrojnih promjena u životnoj sredini, koje se prije svega ogledaju u povećanju prosječnih vrijednosti temperarture i smanjenju količine padavina, a što rezultira širenjem zaraznih bolesti na područja gdje ih ranije nije bilo kao i pojavu novih infekcija.

Iz IJZ su preporučili izbjegavanje područja sa velikim brojem insekata, kao što su šume i močvare, smanjenje broja komaraca i artropoda na mjestima gdje ljudi žive, rade i borave i to učestalom sistematskom dezinsekcijom, upotrebu kozmetičkih sredstava koji odbijaju insekte na otkrivenim djelovima tijela, nošenje komotne odjeće svijetlih boja, dugih rukava i nogavica pošto vektori mogu da ubodu kroz usku i pripijenu odjeću, izbjegavanje boravka na otvorenom u vrijeme perioda najintenzivnije aktivnosti komaraca, upotreba zaštitnih mreža protiv komaraca na prozorima i oko kreveta, sredstava koji služe za uništavanje ili odbijanje komaraca u zatvorenim prostorima”, saopšteno je iz IJZ. Naglasili su da je obavezno pridržavanje mjera prevencije i preventivno uzimanje ljekova prije odlaska u tropska i subtropska područja, tokom boravka i po povratku iz malaričnih područja. Iz IJZ su poručili građanima da se jave izabranom ljekaru ako se do mjesec i po nakon povratka sa putovanja pojave simptomi zarazne bolesti.

A.K.

IJZ sa partnerima iz Hrvatske i BiH sporovodi projekat “Javnozdravstvena spremnost za epidemije i vanredne situacije koje prelaze granice država”, u okviru kojeg se trenutno sprovode aktivnosti hvatanja i determinacije komaraca. Cilj projekta je poboljšanje dijagnostike ovih zaraznih bolesti

Bonus video: