Nikšićki gimnazijalci neprikosnoveni iz istorije

Prema riječima potpredsjednika SUBNOR-a Slobodana Simovića kviz je prilika da mladi pokažu ne samo šta i koliko znaju već i da se druže i upoznaju
376 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 25.11.2017. 15:19h

Pobjednici državnog takmičenja u poznavanju istorije Crne Gore je ekipa "Spartnake", iz nikšićke gimnazije "Stojan Cerović", u sastavu Maša Šegrt, Martina Niković i Bobana Lasica, a njihov mentor je profesor Zvonko Femić.

Drugo mjesto pripalo je njihovim drugarima iz škole, ekipi "Sveti Petar Cetinjski", koje je spremala profesorica Veselinka Vućić.

Drugoplasiranu ekipu čine tri momka – Aleksa Pavlićević, Jovan Tijanić i Mihailo Jocović. Treći su bili učenici podgoričke mašinske škole "Ivan Uskoković" – Lazar Radulović, Marina Kovačević i Danilo Đurović, a njihova mentorka je Zvezdana Lakić.

U super finale je ušla i ekipa hemijske škole "Spasoje Raspopović" iz Podgorice, koju čine Jovan Kračković, Aleksandar Komnjenović i Matija Mrkić. Oni su zauzeli četvrto mjesto, a spremala ih je mentorka Slobodanka Raonić.

Kviz pod nazivom "Crna Gora i njena sloboda", u kome je učešće uzela 21 ekipa srednjoškolaca iz 16 gradova, organizovao je Savez boraca narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) i antifašista Crne Gore i Ministarstvo prosvjete, dok je tehnička organizacija bila povjerena nikšićkom UBNOR-u i antifašistima.

Pozdravljajući prisutne predsjednik UBNOR-a i antifašista Nikšić Slobodan Bato Mirjačić kazao je da bi možda resorno ministarstvo trebalo da se zapita zašto u pojedinim školama nije organizovan kviz “Crna Gora i njena sloboda” i kakvu "to i čiju istoriju predaju profesori istorije".

Takmičari su, prema njegovim riječima, demantovali istraživanje o poznavanju crnogorske istorije kod studentske populacije jer su pokazali da mlade i dalje interesuje istorija svoje zemlje. Na kvizu je bilo 60 odsto pitanja iz NOB-a i 40 odsto iz nacionalne istorije.

"Ovi srednjoškolci dobro znaju ko je Ljubo, Sava, Peko i drugi narodni heroji. Oni znaju sve iz istorije Balšića, Vojisavljevića, Crnojevića i Petrovića”, kazao je Mirjačić.

Prema riječima potpredsjednika SUBNOR-a Slobodana Simovića kviz je prilika da mladi pokažu ne samo šta i koliko znaju već i da se druže i upoznaju.

"Najviša opasnost koja nam prijeti je naše neznanje i manjak svijesti o sebi. Ovo naglašavam iz razloga što je u našoj društvenoj stvarnosti itekako prisutna lijenost duha, egzistencijalna dremež, jeftino reklamerstvo i provincijska samodovoljnost, zapostavljanje javnog interesa, a materijalna sredstva postaju relikvije”, kazao je Simović.

Prema njegovim riječima ne treba zaboraviti da živimo na Balkanu “sklonom promjenama pa nam je iznad svega potrebno čovjekovo jedinstvo koje je u ovom trenutku razbijeno na relaciji država-partije-kultura-država”.

"Živimo u eri globalizacije, hiperkapitalizma, gdje je logika profita bukvalno protjerala ili marginalizovala naše značajne duhovne vrijednosti”, kazao je Simović i u govoru se osvrnuo na narodnooslobodilačku borbu.

Organizator je za sve ekipe, njihove mentore i direktore škola obezbijedio prigodne nagrade u knjigama i zahvalnicama, dok su tri prvoplasirane ekipe, zajedno sa mentorom, dobile i novčane nagrade. Po 150 eura pripalo je članovima pobjedničke ekipe, drugoplasirani učenici i njihova mentorka dobili su po 100 eura, dok je po 70 eura pripalo članovima ekipe koja je osvojila treće mjesto.

U kulturno-umjetničkom programu učestvovao je KIC pop hor pod dirigentskom palicom Saše Barjaktarovića koji je premijernim izvođenjem pjesama NOB-a pokazao da je spreman za nastup u Velikoj Sali KIC-a gdje će 29. i 30. novembra održati večeri partizanskih pjesama pod nazivom "Bez dileme - antifašizam".

Galerija

Bonus video: