Medoks: Bogate veze Ujedinjenog Kraljevstva i Crne Gore

"Večeras je najočigledniji aspekt našeg odnosa naše odbrambeno partnerstvo“, kazala je britanska ambasadorka

4080 pregleda 3 komentar(a)
Medoks, Foto: Britanska ambasada
Medoks, Foto: Britanska ambasada

Uz gostujuću fregatu Kraljevske ratne mornarice Ričmond (HMS Richmond), Britanska ambasada je sinoć upriličila proslavu 95. rođendana kraljice Elizabete Druge, koji se slavi kao nacionalni praznik Ujedinjenog Kraljevstva.

Iz ambasade je saopšteno da je britanska ambasadorka Karen Medoks, prateći epidemiološke preporuke u vezi sa koronavirusom, sinoć u Port of Adria dočekala goste iz politike, diplomatskog kora, odbrane, nevladinog sektora i medija, a goste su dočekali i ataše za odbranu potpukovnik Mejkok, kao i kapetan fregate Boteril.

Medoks se, u prisustvu predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića i predsjednika Skuštine Alekse Bečića i drugih zvanica, osvrnula na život i doprinos nedavno preminulog princa Filipa, vojvode od Edinburga, supruga kraljice Elizabete II.

Tokom proslave, ambasada je izložila nekoliko fotografija nastalih tokom posjete kraljice i vojvode od Edinburga tadašnjem Titogradu 1972.

proslava
foto: Britanska ambasada

„Razlog večerašnjeg prijema je i proslava bogate veze između Ujedinjenog Kraljevstva i Crne Gore. Večeras je najočigledniji aspekt našeg odnosa naše odbrambeno partnerstvo“, rekla je Medoks, te opet poželjela dobrodošlicu posadi fregate.

Premijer Krivokapić je, kako je saopšteno, rekao da je ova posjeta dokaz prijateljstva koje traje, koje se nije prekidalo. „Prijateljstvo se gradi obostrano, a Crna Gora iako je mala, ona je u svom dosadašnjem iskazivanju uvijek željela da bude sa velikim. A kako da ne budete sa velikim, kao što je Velika Britanija“, dodao je Krivokapić.

Baronesa Goldi, državna ministarka za pitanja odbrane, koja je u posjeti Crnoj Gori, rekla je da Crna Gora nije samo prijatelj Ujedinjenog Kraljevstva, već i NATO saveznik. „Ovog mjeseca proslavljate četiri godine članstva. NATO je savez koji nas čini bezbjednim, a Ujedinjeno Kraljevstvo je ponosno što je vodeći evropski saveznik, stojeći rame uz rame sa drugim saveznicima, poput Crne Gore“, dodala je ona.

Službene proslave koje obilježavaju rođendan britanskih kraljeva i kraljica su se često održavale na dan koji nije njihov pravi rođendan. Iz ambasade tako podsjećaju da je kralj Edvard VII rođen u novembru, ali se njegov službeni rođendan obilježavao u maju ili junu, kada je lijepo vrijeme bilo vjerovatnije. Kraljica Elizabeta II je rođena u aprilu, ali se njen rođendan proslavlja u junu.

Bonus video: