UNICEF osnovao Poslovni savjet za prava djeteta: Kroz zajedničke akcije kompanija do boljeg položaja djece

Oni su kazali da cilj Savjeta nije prikupljanje sredstava za UNICEF, već ulaganje sredstava direktno za djecu kroz lakšu koordinaciju i zajedničke akcije privatnog sektora i UNICEF-a koje će doprinijeti rješavanju prioritetnih pitanja prava djeteta u zemlji

3516 pregleda 0 komentar(a)
Foto: UNICEF Crna Gora
Foto: UNICEF Crna Gora

Poslovni savjet za prava djeteta će omogućiti saradnju s privatnim sektorom kako bi se ujedinili napori i resursi za društveno odgovorne inicijative koje će dovesti do konkretnih, održivih i pozitivnih promjena u životima djece, saopšteno je iz UNICEF-a.

Oni su kazali da cilj Savjeta nije prikupljanje sredstava za UNICEF, već ulaganje sredstava direktno za djecu kroz lakšu koordinaciju i zajedničke akcije privatnog sektora i UNICEF-a koje će doprinijeti rješavanju prioritetnih pitanja prava djeteta u zemlji.

Efektivnije učešće privatnog sektora postalo je neophodno tokom krize uzrokovane epidemijom koronavirusa, jer je, kažu oni, povećala siromaštvo dece, rizik od nasilja i probleme mentalnog zdravlja, a rezultirala je i krizom učenja.

Prvi sastanak članova je održan danas, a volonterka Bojana Žižić ih je pozvala da podrže kvalitetnije inkluzivno obrazovanje, kao i otvorene škole tokom pandemije.

Njen kolega UNICEF-ov mladi reporter Arsenije Aleksa Mraković istakao je problem vršnjačkog nasilja i pozvao da se kroz besplatne sportske i kulturne aktivnosti u svakoj lokalnoj zajednici pruži jača podrška mentalnom zdravlju mladih.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander podržava ove ideje, kao i druge koje su predložili mladi i koje su proizišle iz analize stanja prava djeteta u zemlji i o kojima se raspravljalo na prvom sastanku Poslovnog savjeta za prava djeteta.

unicef
foto: UNICEF Crna Gora

"Već više od 50 godina UNICEF prepoznaje ključnu ulogu privatnog sektora u postizanju održivih promjena za djecu širom svijeta. U skladu s novim globalnim pristupom UNICEF-a Biznis za rezultate, želimo da olakšamo objedinjavanje sredstava iz crnogorskog privatnog sektora kako bi se riješili neki od ključnih izazova s kojima se djeca i mladi suočavaju u Crnoj Gori “, istakao je on.

Objasnio je da će zahvaljujući Poslovnom savjetu za prava djeteta, umjesto da djeluju same i daju male doprinose, kompanije sada moći da dogovore zajedničke akcije koje će svi podržavati istovremeno i na taj način napraviti veću promjenu za djecu.

Sastanku je prisustvovao i Mitar Bajčeta iz Privredne komore Crne Gore, te podsjetio da su u prethodnom periodu aktivno sarađivali sa UNICEF-om u realizaciji brojnih konferencija i projekata.

"Današnjom aktivnošću podržavamo ideju za osnivanje ovog Poslovnog savjeta, cijeneći da je riječ o veoma bitnoj i korisnoj inicijativi za unapređenje razvoja i boljeg života naše djece", kazao je on.

unicef
foto: UNICEF Crna Gora

Iz kancelarije potpredsjednika Vlade prisustvovala je Ana Rašović koja smatra da pitanja prava djece u Crnoj Gori zahtijevaju saradnju svih sektora društva, ali i da je uvjerena da će kroz određeni vremenski period imati konkretne rezultate.

"Svi članovi Poslovnog savjeta za prava djeteta prošli su UNICEF-ovu standardnu analizu partnera iz privatnog sektora i novi članovi mogu biti primljeni pod uslovom da ispunjavaju UNICEF-ove globalne kriterijume za saradnju s kompanima.

unicef
foto: UNICEF Crna Gora

Kroz ove kriterujume se, između ostalog, zabranjuje saradnja UNICEF-a s proizvođačima oružja, alkohola, duvana, sadržaja za odrasle, industrijom kockanja, proizvođačima zamjena za majčino mlijeko, kompanijama koje krše sankcije UN-a, itd.

Sada sedam poslovnih udruženja (Privredna komora, Savjet stranih investitora Crne Gore, Udruženje menadžera, Udruženje banaka, AmCham, ICT Cortex i Rotari klubovi Crne Gore) i najuticajnije kompanije iz privrednih grana koje se smatraju strateškim za poboljšanje dobrobiti djece i porodica (Crnogorska komercijalna banka, Crnogorski Telekom, Telenor, Mtel and Mercator-CG) imaju svoje predstavnike u Poslovnom savjetu za prava djeteta", navodi se u saopštenju UNICEF-a.

Bonus video: