Tivat: Šest slikara uljepšalo javnu infrastrukturu

Inače, lokacije oslikanih ormarića ucrtane su i na Google mapi, što predstavlja olakšanje za turiste kada je dostupnost informacija o ovim atrakcijama u pitanju

5934 pregleda 2 komentar(a)
Tivat- oslikavanje strujnih ormarića, Foto: Hana Mirkov
Tivat- oslikavanje strujnih ormarića, Foto: Hana Mirkov

U Tivtu je proteklih dana završeno oslikavanje posljednjeg u nizu strujnih ormarića, u okviru projekta Turističke organizacije Tivat „TransformaTivat”, a koji se nalazi u ulici Palih boraca, na samom početku šetališta Pine.

Kroz projekat TransformaTivat ormarići za struju prikazani kao prazna platna, koja su lokalni umjetnici pretvorili u prava umjetnička ostvarenja. Cilj ovog projekta je uljepšavanje grada, poboljšanje urbanog pejzaža Tivta i kreiranje nove turističke atrakcije u gradu.

Autor posljednjeg oslikanog ormarića je mlada tivatska umjetnica Hana Mirkov, a naziv njenog umjetničkog ostvarenja u ovom projektu je „Šarena hoba”.

“Hana Mirkov odlučila se za motiv hobotnice. Svojim radom ona želi da skrene pažnju na izuzetnu inteligenciju koja je glavna odlika ovih morskih bića, ali i na njihovu mogućnost prerušavanja, pa djeluje kao da svoju kožu koriste za pravljenje trodimenzionalnih slika objekata u morskoj okolini. Zbog toga, kako sama kaže, namjera je bila da strujni ormarić zakamuflira ovim inteligentnim predatorom koji će svoje pipke raširiti oko cijele kutije.”- saopšteno je iz Turističke organizacije Tivat koja je i pokrenula ovaj interesantan umjetnički projekat uljepšavanja javne gradske infrastrukture.

Inače, lokacije oslikanih ormarića ucrtane su i na Google mapi, što predstavlja olakšanje za turiste kada je dostupnost informacija o ovim atrakcijama u pitanju.

U ovom projektu učestvovali su umjetnici iz Tivta Vladimir Jovićević, Tanja Nikolić, Jana Farkaš, Hana Mirkov, Iva Gopčević Čelanović i Zoran Kruta, a autor tekstova koji opisuje njihova umjetnička djela je Nina Milićević.

Bonus video: