Najmanje vakcinisanih u Gusinju, Petnjici i Tuzima

Crna Gora četvrta u regionu po broju datih doza na 100 stanovnika, u Evropi nas nema ni među prvih 30 zemalja

26814 pregleda 147 reakcija 25 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Opštine Gusinje, Petnjica i Tuzi bilježe najmanji broj vakcinisanih protiv koronavirusa u odnosu na broj stanovnika.

To su “Vijestima” odgovorili iz Instituta za javno zdravlje (IJZ), upitani kakav je obuhvat vakcinisanog stanovništva po crnogorskim opštinama.

“Shodno podacima koji se svakodnevno ažuriraju u imunizacionom registru, južni, centralni i dio sjevernog regiona imaju dosta dobar obuhvat vakcinisanog stanovništva, pa su tako među opštinama koje za sada bilježe najveći broj datih doza u odnosu na procijenjeni broj stanovnika Kotor, Kolašin, Cetinje, Tivat, Herceg Novi, Mojkovac, Podgorica i Budva...”, istakli su iz IJZ.

Prema podacima koje su “Vijestima” juče dostavili iz IJZ, u polnoj strukturi vakcinisanih nema značajnih razlika. Tvrde da je među vakcinisanima oko 53 odsto žena, a oko 47 odsto muškaraca.

Prvu dozu vakcine protiv koronavirusa do juče je primilo preko 30 odsto punoljetnog stanovništva, dok je revakcinisano 106.948 građana.

Iz IJZ su odgovorili da je najviše doza dato u uzrastu od 60 do 69 godina, a najmanje u najmlađoj starosnoj grupi koja se može vakcinisanti - kod stanovnika koji imaju od 18 do 24 godine.

Načelnica za imunizaciju u IJZ, Milena Popović Samardžić, prethodne sedmice saopštila je da bilježe nedovoljan odziv mladih za imunizaciju i da u toj ustanovi razmatraju ograničenja za imunizaciju.

Naglasila je da razmišljaju o tome da prisustvo na manifestacijama, festivalima i sportskim događajima dozvole samo vakcinisanim građanima.

“Osim prve opcije da se građanima koji su primili obje doze dozvoli prisustvo na društvenim događajima, razmatra se i mogućnost da osobe koje nijesu vakcinisane moraju da imaju negativan PCR test. S obzirom na to da se radi o testu koji nije medicinska indikacija građani bi morali da ga plate. To je predlog koji će se razmatrati”, istakla je Popović Samardžić.

I u Ministarstvu zdravlja ranije su tvrdili da razmatraju ograničenja za one koji ne žele da se vakcinišu, odnosno olakšice za građane koji su primili obje doze.

Vakcinacija protiv koronavirusa u Crnoj Gori počela je 20. februara i to ruskom vakcinom Sputnjik V, nakon što je kontingent od 2.000 doza kao donacija stigao iz susjedne Srbije. Masovna vakcinacije počela je 4. maja i to na oko 140 punktova u državi, nakon što je iz Kine stiglo više od 200.000 doza Sinofarm vakcine.

Crna Gora se nalazi na četvrtom mjestu u regionu po broju datih doza vakcine na 100 stanovnika. Prema podacima objavljenim na Njujorktajmsu, Srbija bilježi najbolji rezultat u regionu sa 4,8 miliona datih doza, slijedi Slovenija, Hrvatska pa Crna Gora u kojoj je dato 39 doza na 100 stanovnika. Poslije Crne Gore našla se Albanija, zatim Sjeverna Makedonija, dok je najgora situacija u Bosni i Hercegovini (BiH), gdje je do sada dato svega sedam vakcina na 100 stanovnika.

Srbija se nalazi na šestom mjestu po broju datih doza na 100 stanovnika u Evropi, dok Crne Gore nema među prvih 30 evropskih zemalja sa najboljim rezultatom po ovom kriterijumu.

Crna Gora bilježi mnogo bolju epidemiološku situaciju posljednjeg mjeseca, pa su nadležni ukinuli restriktivne mjere uključujući nošenje zaštitne maske na otvorenom, ograničenje rada prodavnicama, policijski čas, a dozvoljeno je i okupljanje do 50 osoba.

Ukupan broj aktivnih slučajeva prethodnih dana prekjuče je bio 619, dok je tokom zimskih mjeseci ta brojka bila i 17 puta veća.

Prema podacima evropskih statističkih centara, Crna Gora je i dalje na prvom mjestu po broju ukupnih slučajeva koronavirusa na 100.000 stanovnika od početka pandemije Covid-19, a među prvih deset su i susjedna Slovenija i Srbija.

Kada je riječ o broju novih slučajeva koronavirusa na 100.000 stanovnika u prethodnih sedam dana, Crna Gora je na 27. mjestu, a epidemiološka situacija i po tom kriterijumu gora je nego u većini susjednih zemalja, osim Hrvatske.

Bonus video: