Može razgovor, a mogu i sud, i protesti

Sindikat prosvjete pozvao resor Vesne Bratić na dijalog i poručuju da će zaštititi prava prosvjetara

11356 pregleda 17 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Sindikat prosvjete Crne Gore ponovio je juče poziv Ministarstvu prosvjete, nauke i kulture da hitno ponovo sjednu za sto i otpočnu dijalog, a iz te organizacije su poručili da će, ukoliko se to ne dogodi, prava prosvjetnih radnika braniti na zakonit način, svim sindikalnim sredstvima i metodama.

To je juče poručio član Glavnog odbora Sindikata prosvjete Slobodan Savović.

Članovi Glavnog odbora Sindikata prosvjete juče su se okupili ispred zgrade Ministarstva, jer im, kako su istakli, iz resora Vesne Bratić nisu odgovorili na više zahtjeva za razgovor.

V.d. predsjednika SPCG Slavka Bošković kazala je da su u prethodna tri mjeseca zvanično tri puta poslali zahtjev za nastavak socijalnog dijaloga i da nijesu dobili odgovor, niti termin za sastanak.

„SPCG se uvijek snažno odupirao svim elementima politizacije i isključivo svoje djelovanje usmjeravao na poboljšanje socijalno-ekonomskog statusa zaposlenih u prosvjeti“, navela je Bošković.

Ona je istakla da je potrebno nastaviti socijalni dijalog, na način koji je prepoznat u javnosti, evropskim modelom, uz “prisustvo maksimalne transparentnosti i međusobnog uvažavanja”.

„Prosvjetni radnici u Crnoj Gori moraju biti uvaženi, cijenjeni i poštovani“, kazala je Bošković.

Savović je istakao da po ko zna koji put pozivaju Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta da poštuje zakon.

“Tražimo socijalni dijalog na temu zakonitog načina obračuna zarade časova preko norme kolegama koje su držali u školskoj 2020/2021. godini. Tražimo i pravedno korišćenje prava na godišnji odmor kolegama koji rade na određeno vrijeme do 30. juna, a taj zahtjev se odnosi i na kolege asistente u nastavi”, naveo je jedne od zahtjeva Savović.

Predstavnici Sindikata su ocijenili “običnim podmetanjem” svaku priču da su politička organizacija ili bilo kakva druga opozicija prošloj ili sadašnjoj vlasti.

Savović je istakao da su otvoreni za saradnju, ali i da Ministarstvo ne može neformalne sastanke da tretira kao zvanične.

Sindikalci traže i poštovanje Granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete u svim tačkama.

“Da se najkasnije do 15. juna održi sastanak Ministarstva i Sindikata prosvjete i direktora vaspitno-obrazovnih ustanova na kojem će se izvršiti raspodjela časova i radnih mjesta sa liste zaposlenih za čijim je radom prestala potreba”, navodi Savović.

Zatražili su i kvalitetnu pripremu nove nastavne godine, kao i stavljanje u zakonsku normu onlajn nastave i prilagođavanje organizacije i izvođenja vaspitno-obrazovnog procesa.

“Ukoliko ne budemo imali socijalni dijalog između Ministarstva i Sindikata i na taj način ne budu poštovali zakone, onda ćemo morati poštovati sudske presude i proteste ispred ove zgrade”, poručio je Savović.

Savović je objasnio da socijalni dijalog podrazumijeva da se na zakonit način obračuna zarada časova preko norme u ovoj školskoj godini, pravedno korišćenje prava na godišnji odmor kolegama koji rade na određeno vrijeme do 30. juna, poštovanje Granskog kolektivnog ugovora (GKU) za oblast prosvjete u svim tačkama i kvalitetna priprema nove nastavne godine.

Kazao je da poštovanje GKU-a podrazumijeva da se ispoštuje i član 5, da se najkasnije do 15. juna održi sastanak Ministarstva, Sindikata i direktora vaspitno obrazovnih ustanova, na kojem će se izvršiti raspodjela časova i radnih mjesta sa liste zaposlenih za čijim je radom prestala potreba.

Potpredsjednik Sindikata Nikolaj Knežević rekao je da šest mjeseci čekaju poziv da razgovaraju o problemima u obrazovanju.

“Zvaničan poziv za razgovor nijesmo dobili poslije tri poziva i više zvaničnih zahtjeva. Komunikacija i sastanci na personalnom nivou sa pojedinim opštinskim odborima i pojedincima članova sindikata nijesu zvanični sastanci”, dodao je Knežević.

On je kazao da je održavanje socijalnog mira i stabilnosti zajednički cilj, koji se postiže saradnjom Sindikata, poslodavaca i Vlade i dodao je da su spremni na kompromis.

Bonus video: