Opština odbila da legalizuje divlji objekat Džakovića

Riječ je o pomoćnom objektu koji je prošle godine u jeku političkih previranja trebalo da bude porušen, upravo na dan kada su u Slovenskoj plaži DPS, SD, Crnogorska i Stevan Džaković srušili tadašnju vlast

14793 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Sekretarijat za urbanizam Opštine Budva odbio je zahtjeve Sofije Džaković, majke nekadašnjeg nezavisnog odbornika Stevana Džakovića, da legalizuje pomoćni objekat u dvorištu porodične kuće u centru.

To piše u rješenju koje je objavljeno zvaničnom sajtu Opštine Budva.

“Odbija se zahtjev Sofije Džaković za legalizaciju kao neuredan. Kako je utvrđeno, podnesak ima nedostatke koji sprečavaju postupanje”, navodi se u rješenju koje je donijeto 27. maja.

Džaković je 1. decembra prošle godine podnijela zahtjev Sekretarijatu za urbanizam za legalizaciju 25 kvadrata - tehničke prostorije u dvorištu kuće. Kako se navodi u zahtjevu, “tehnička prostorija je konstruktivno urađena 1980-tih godina”.

Sekretarijat za urbanizam je 17. decembra prošle godine poslao poziv za dopunu zahtjeva za legalizaciju Džaković, gdje traži da se dostave elaborati premjera izvedenog stanja bespravnog objekta, fotografije svih fasada bespravnog objekta, izvještaj privrednog društva ovlašćenog za obavljanje djelatnosti revizije tehničke dokumentacije i stručnog nadzora o postojanju bespravnog objekta, izjavu revidenta da je bespravni objekat izgrađen u skladu sa osnovnim urbanističkim parametrima i građevinsku, odnosno upotrebnu dozvolu.

U roku od 30 dana koji je bio ostavljen, traženi dokumenti, kako se navodi u rješenju resornog sekretarijata, nijesu dostavljeni.

Riječ je o pomoćnom objektu koji je prošle godine u jeku političkih previranja trebalo da bude porušen, a rušenje je bilo zakazano za 11. jun, upravo na dan kada je u konferencijskoj sali Turističkog naselja “Slovenska plaža” bila zakazana sjednica nove odborničke većine iz redova DPS, SD i Crnogorske, kojoj je Džaković kao 17. odbornik omogućio da preuzmu vlast u Budvi. Upravo tog dana kada je Džaković bio u konferencijskoj sali i izglasavao smjenu gradskih čelnika Marka Carevića i Krsta Radovića, ispred njegove porodične kuće događala se drama.

Više od 20 službenika Komunalne polciije i inspekcije došlo je ujutru i blokiralo porodičnu kuću, nakon što je donijeto rješenje o rušenju divlje kotlarnice. Međutim, budvanska policija nije pružila asistenciju, uz obrazloženje da Komunalna policija nije ispunila zakonsku proceduru.

Rušenje je toga dana, nakon nekoliko sati, odloženo. Džakovićev brat popeo se na krov automobila koji je bio parkiran ispred pomoćnog objekta i onemogućio da pauk služba ukloni vozilo, kako bi izvršna služba mogla da priđe divljoj građevini i započne rušenje. Odluka da se rušenje zakaže na dan fantomske sjednice u Turističkom naselju, bila je jedan od načina predstavnika koalicije DF i Demokrata da se Džaković “opameti” i odustane od namjere da glasa za smjenu Carevića i Radovića.

Nakon što je sjednica u “Slovenskoj plaži” završena i Džaković podizanjem ruke praktično dao zeleno svjetlo da se u Opštini instalira nova vlast okupljena oko DPS, 500 metara dalje obustavljeno je rušenje. Tada je saopšteno iz Komunalne policije i inspekcije da su se članovi porodice Džaković obavezali da sami uklone objekat, što nije učinjeno.

Komunalna policija i inspekcija podnijela je tada Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru krivičnu prijavu protiv Džakovićevog brata zbog onemogućavanja službenog lica, ali je ta prijava odbačena.

U aprilu prošle godine Komunalna policija zapečatila je prizemni objekat u dvorištu kuće, koga je, kako je tada inspektor naveo, u zapisniku izgradio Stevan Džaković. Rješenje je donijeto jer Džaković nije imao dozvolu za gradnju.

Gradonačelnik Budve Marko Carević je tada na skupštinskoj raspravi optužio Džakovića da je dolazio u njegov kabinet da moli da mu se legalizuje gradnja, te da ga je on odbio, nakon čega je ovaj potpisao i incijativu Crnogorske za njegovu smjenu.

Bonus video: