Ostavke tužilaca: Klikovac, Samardžić, Radović, Milić...

Na sjednici Tužilačkog savjeta biće konstatovan i prestanak funkcije v.d. VDT-a Ivici Stankoviću

75481 pregleda 65 reakcija 65 komentar(a)
Klikovac, Foto: Savo Prelević
Klikovac, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.06.2021. 18:47h

Tužilačkom savjetu tokom dana stigle su ostavke najmanje desetak tužilaca, koji su zbog ostvarivanja prava na starosnu penziju, odlučili da napuste tužilačku organizaciju i odu u penziju.

Ostavke su dostavili - osnovna državna tužilteljka u Podgorici Ljiljana Klikovac, specijalne tužiteljke Mira Samardžić i Stojanka Radović, viša tužiteljka iz Podgorice Suzana Milić, tužiteljka iz Ulcinja Feriha Muratović, tužiteljka ODT Berane Gorica Golubović...

"Vijestima" je nezvanično iz podgoričkog tužilaštva saopšteno da je Klikovac podnijela ostavku.

Dugogodišnja šefica podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) o tome je obavijestila Tužilački savjet, koji još nije konstatovao ostavku.

"Ona je trenutno na odmoru", rekao je izvor Vijesti.

Klikovac se nedavno kandidovala za jedno od tada dva upražnjena mjesta u Vrhovnom državnom tužilaštvu nakon što su polovinom februara dostavili kandidature za napredovanje u tužilačkoj organizaciji.

"Ja imam 32 godine tužilačkog staža, odnosno 37 radnog. Malo ko trenutno u tužilačkoj organizaciji ima ovoliko staža. Iza mene je uvijek stojao rad i posvećenost. Sve je išlo jednim usponom, ali sticajem okolnosti, zakon je takav i ja sam sa jedne pozicije u vrhu došla na početnu poziciju na koju sam bila još 1989. godine. Sada sam u hijerarhiji na nivou kandidata kojima sam ja mentor i koji će u septembru da postanu tužioci. Mene je zakon degradirao", navela je Klikovac tada pred članovima Tužilačkog savjeta.

Tužiocima iz Nikšića Stevu Šekariću i Vesni Krivokapić ostavke su već konstatovane, dok će ostalima Tužilački savjet na sjutrašnjoj vanrednoj sjednici potvrditi prestanak tužilačke funkcije na sopstveni zahtjev.

Na sjednici TS-a, kojom će presjedavati tužiteljka Sonja Bošković, biće konstatovan i prestanak funkcije v.d. vrhovnog državnog tužioca Ivici Stankoviću zbog toga što je napunio 67 godina života.

Aktuelni sastav Tužilačkog savjeta izabraće i novog v.d. VDT-a, koji se bira sa spiska tužilaca iz Vrhovnog državnog tužilaštva, a koji će na tom mjestu popuniti vremenski vakuum do jeseni, odnosno, do izbora novog Tužilačkog savjeta.

Bonus video: