Mještani Svetog Stefana predstavili Vladi probleme sa kojima se suočavaju

Naglasili da nisu smetnja poslovanju zakupaca, kompanija „Adriatic Properties“ i „Aman“

5860 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore/Bojana Ćupić
Foto: Vlada Crne Gore/Bojana Ćupić

Predstavnici Mjesne zajednice „Sveti Stefan“ održali su danas sastanak sa ministrima ekonomskog razvoja i ekologije, i rukovodstvom javnog preduzeća „Morsko dobro“, na kom su predstavili probleme sa kojima se suočavaju ali i naglasili da nisu smetnja poslovanju zakupaca, kompanijama „Adriatic Properties“ i „Aman“.

Te kompanije su se, zbog odsustva konstruktivnog dijaloga i odsustva spremnosti da riješe probleme, na koje mještani godinama ukazuju, suočile u prethodnom periodu sa izolovanim incidentima, ali oni ni na koji način nisu ugrozili način dosadašnjeg poslovanja na tom području, poručeno je tokom sastanka.

Sastanku, koji je danas održan u Ministarstvu ekonomskog razvoja, prisustovali su ministar ekonomskog razvoja gospodin Jakov Milatović, ministar ekologije i prostornog planiranja Ratko Mitrović, predstavnici Morskog dobra Blazo Rađenović i Nikola Rađenović i predstavnici Mjesne zajednice „Sveti Stefan“ na čelu sa predsjednikom Vladislavom Mitrovićem. Sastanku nijesu prisustvovali predstavnici kompanija „Aman“ i „Adriatic Properties“.

“Predstavnici Mjesne zajednice su iznijeli probleme sa kojim se svakodnevno suočavaju oni i turisti u kompleksu hotela Sv. Stefan i Kraljičina plaža. Predstavnicima Vlade su naveli nepravilnosti koje su uočili u osnovnom ugovoru u zakupu sklopljenom između Vlade i kompanije „Adriatic Properties“. Takođe su upoznali predstavnike ministarstva i JP „Morsko dobro“ sa nepravilnostima iz ugovara o zakupu kupališta, sklopljenog između Adriatic Properties i JP MD. Navedene nepravilnosti i odsustvo konstruktivnog dijaloga i spremnosti Aman resorts da riješi navedne probleme, uzrokovali su izolovane incidente pojedinih mještana. No, bez obzira na sve navedeno, MZ je stava i da Adriatic Properties nema smetnji da obavlja svoju djelatnost i da će se članovi MZ založiti i učiniti sve napore da ne dođe do ugrožavanja poslovanja na način kako je organizovano do ove godine. Navedeno smatramo gestom dobre volje i očiglednim pokazateljem da nismo protiv investitora. Takođe, Mjesna zajednica je odlučna u namjeri nakon mnogobrojnih primjedbi mjestana i turista da obezbeđenje koje je trenutno angazovano nije kompetentno da odgovori tom zadatku i očekuje reakciju Adriatic Properties u tom pravcu”, naveo je predsjednik MZ Sveti Stefan Vladislav Mitrović

Kako je naglasio, MZ Sveti Stefan očekuje da firma Adriatic properties povuče iz procedure podnijete tužbe protiv lokalnog stanovništva.

“Ono sto je MZ Sveti Stefan ovom prilikom iznijela predstavnicima ministarstva i JPMD je da je za njih jedini brend Sveti Stefan i da bez obzira na odluku firme "Adriatic Properties" sudbina Svetog Stefana je izvjesna kao i prije njihovog dolaska. Ovom prilikom MZ Sveti Stefan je upoznala predstavnike Vlade sa zabrinutošću sindikata radnika kako ne bi došlo do nezakonitog otpuštanja, iako je zastupljenost lokalnog stanovnistva u kompaniji na neprihvatljivom nivou.

MZ Sveti Stefan kao dobri domaćini žele ove turističke sezone, nakon katastrofalne epidemiološke situacije iz predhodne godine, da učini sve sto je u njenoj moći da dočeka na najvišem nivou sve turiste koji se odluče da dođu”, saopštio je Mitrović..

Nakon sastanka sa ministrima Savjet MZ je uvažio i ugostio potpredsjednik Vlade Dritan Abazović. Na tom sastanku su predstavnici savjeta MZ SS govorili o mnogobrojnim problemima sa kojima se susrijeću ali je fokus stavljen na stanje bezbjednosti kako mještana tako i turista, a sve zbog uniformnisanih lica koji "demonstriraju strah i nekulturu".

Podpredsjednik Abazović je dao punu podrsku u cilju rješavanja problema između zakupca i MZ.

Bonus video: