Igmanska inicijativa: Suočiti se sa zločinima počinjenim u ime "države i naroda"

Iz Igmanske inicijative kazali da je Haški sud omogućio je da se društva u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i BiH "suoče s tamnim stranama svoje nedavne prošlosti"

6030 pregleda 7 komentar(a)
Radulović, Foto: Savo Prelević
Radulović, Foto: Savo Prelević

Najteži od zločina koje je Ratko Mladić počinio i za koje je sada pravosnažno osuđen, bili su takvih razmjera da čak i najteža kazna koju je sud mogao izreći, doživotni zatvor, izgleda kao simbolična iz ugla žrtava njegovog nečovječnog postupanja, saopšteno je iz Igmanske inicijative.

Podsjećaju da su se, kao najšira koalicija organizacija civilnog društva, mirovnih pokreta, istaknutih pojedinaca, profesora i kulturnih stvaralaca sa područja Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, koja svoje djelovanje ostvaruje u cilju unaprjeđenja odnosa na području Zapadnog Balkana, oduvijek zalagali za individualizaciju krivice, kako ta krivica ne bi padala na cijele narode, te da je to pravosnažnom presudom Mladiću i ispunjeno.

"Svaki zločinac ima ime i prezime i lično treba da odgovara za zlodjela koje je počinio", navodi se u saopštenju koje potpisuju Vehid Šehić (BiH), Aleksandar Popov (Srbija), prof. dr Branislav Radulović (Crna Gora) i prof. dr Zoran Pusić (Hrvatska).

Da nije bilo Haškog suda, kako dodaju, vjerovatno bi malo kome od direktnih počinilaca ratnih zločina bilo suđeno na domaćim sudovima, a gotovo sigurno nikom od najodgovornijih generala i političara. "U tom smislu ovaj sud, ustanovljen rezolucijom UN-a, omogućio je da se društva u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i BiH suoče s tamnim stranama svoje nedavne prošlosti", navodi se u saopštenju.

Kazali su da dio vodećih političara u državama Zapadnog Balkana, nažalost, tretira Haški sud kao „švedski sto“ i pozdravlja osuđujuće presude „drugoj“ strani, a proglašava nepravdom i omalovažava Haški sud kad su osuđeni počinioci s „njihove“ strane.

Iz Igmanske inicijative naglašavaju da bi države i svi društveni činioci trebalo da se dodatno usmjere na obeštećenje žrtava i podsticanje društvene empatije prema njima, a ne na "pokrivanje i prikrivanje zločina nacionalnim zastavama".

"Ovo iz razloga jer nepostojanje političke volje i moralne snage da se suoči sa zločinima koji su u ime 'države i naroda' počinjeni, nedostojno je odgovorne pravne države, a dugoročno uvijek se pokazuje štetnim i vrlo opasnim za svako civilizovano društvo", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: