Karelson: Estonija snažno podržava razvoj digitalnih servisa u Crnoj Gori

Na sastanku je, kako je saopšteno, ukazano na značaj nastavka pružanja podrške Estonije razvoju eUprave i digitalnoj transformaciji Crne Gore

2852 pregleda 0 komentar(a)
Srzentić i Karelson, Foto: Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija
Srzentić i Karelson, Foto: Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija

Estonija snažno podržava razvoj digitalnih servisa u Crnoj Gori, kako bi Crna Gora ojačala kapacitete u toj oblasti, kazala je nerezidentna ambasadorka te države, Kristi Karelson, na sastanku sa ministarkom javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamarom Srzentić.

Karelson je, kako je saopšteno iz Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, ponudila ekspertizu, znanje i iskustvo Estonije u toj oblasti.

„Estonija, kao lider u razvoju eUprave, snažno podržava razvoj digitalnih servisa u Crnoj Gori, kako bi Crna Gora ojačala svoje kapacitete u toj oblasti“, rekla je Karelson.

Ona je ponudila jačanje saradnje u oblasti sajber bezbjednosti.

Srzentić je, kako se navodi, kazala da je Estonija primjer promišljenog razvoja digitalizacije na koji se ugledaju i najveće svjetske ekonomije.

„Zahvalni smo za dosadašnju podršku u ovoj oblasti“, rekla je Srzentić.

Na sastanku je, kako je saopšteno, ukazano na značaj nastavka pružanja podrške Estonije razvoju eUprave i digitalnoj transformaciji Crne Gore.

Srzentić je kazala da je Crna Gora započela brojne projekte i inicijative u oblasti digitalne transformacije.

„Do sada smo mnogo uradili kroz udruživanje snaga, jer je to jedini način da idemo naprijed, da udružimo znanje i iskustvo privatnog, javnog sektora i akademske zajednice“, rekla je Srzentić.

Sada, kako je navela, treba graditi mostove saradnje između Crne Gore i drugih zemalja i iskoristiti dobre modele drugih.

„Idemo korak po korak i potrebni su nam podrška i pragmatični savjeti u vezi sa modelima razvoja“, dodala je Srzentić.

Ona je kazala da su Crnoj Gori veoma značajna iskustva Estonije u oblasti razvoja digitalnih servisa.

„Pogotovo u oblasti razmjene iskustava i transfera znanja na naše zaposlene, imajući u vidu da je jedan od naših ciljeva da konstantno nadograđujemo kapacitete, vještine i kompetencije zaposlenih na poslovima informacionih i komunikacionih tehnologija“, rekla je Srzentić.

Bonus video: