Civilni sektor: Đukanović nam šalje „jastrebove”

Milovac: Lider DPS-a ima najveću korist od toga da prestane da se priča o Prvoj banci, Limenci, kriminalnim grupama....
113 pregleda 24 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Luka Zeković
Milo Đukanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.11.2017. 07:57h

Aktivisti nevladinog sektora Daliborka Uljarević i Dejan Milovac, kao i direktor “Vijesti” Željko Ivanović, nisu iznenađeni time što je lider DPS-a Milo Đukanović na javnu scenu vratio stari riječnik prijetnji i uvreda onima koji kritički prate vlast i moćnike u državi.

“Vokabular koji godinama koristi je dio njegovog i ličnog i političkog identita i od takve osobe se bolje i ne može očekivati. Ipak, u zemlji koja ima desetine nerasvijetljenih napada na novinare i aktiviste civilnog sektora, u kojoj još ne znamo ko su nalogodavci ubistva Duška Jovanovića ili bombaškog napada na redakciju “Vijesti”, ponovni pozivi na obračun sa neistomišljenicima treba shvatiti veoma ozbiljno,” smatra direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac.

Đukanović je u srijedu na TV Pink rekao da dio NVO i medija djeluju kao parapolitičke organizacije, čiji je cilj smjena vlasti i da se lažno predstavljaju zbog novca iz međunarodnih fondova.

“Svjedočili smo da se u dijelu medija, koji se sami predstavljaju kao samostalni, najmoćniji u regionu.. Ali ja ih radije kvalifikujem kao "medijsku mafiju", koja vodi kampanju protiv NATO-a...", rekao je lider DPS.

Đukanović je ranije, kao premijer, u više navrata iznosio slične ocijene, nakon kojih bi obično uslijedili napadi na novinare ili imovinu “Vijesti”, kao i satanizovanje istaknutih NVO aktivista u medijima koje je indirektno kontrolisao.

“Đukanović iz ličnih i političkih motiva nastavlja da crta mete na glavama svih onih koji se bave njegovim i biznisima njegovog neposrednog okruženja. I onog političkog, ali i onog kriminalnog”, kaže Milovac.

Za njega nesporno lider DPS-a ima najveći motiv i najveću korist od toga da prestane da se priča o “Telekomu, Prvoj banci, Limenci, KAP-u i desetinama opljačkanih preduzeća, aferi “Snimak” i zloupotrebi državnih fondova tokom izbora, plejadi manje ili više organizovanih kriminalnih grupa koje su svoj dom i sigurnu luku našle u Crnoj Gori za vrijeme njegove vladavine”.

Direktor “Vijesti” Željko Ivanović podsjeća da Crna Gora “ima nesreću da skoro tri decenije ima najuticajnijeg političara, koji urušava sve standarde slobode govora i medija”. S druge strane, dodaje on, je najuticajniji medij koji ne popušta Đukanoviću, niti misli da odustaje od one uloge koja u svakom normalnom društvu pripada odgovornim medijima.

“A to je kontrola moćnika, javnih funkcionera, institucija kako bi se zloupotrebe javnih fondova i urušavanje društvenih vrijednosti sveli na minimum”, kaže Ivanović.

Direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević kaže da su “izlivi netrpeljivosti i bijesa prema neistomišljenicima opasni, imajući u vidu ogromnu moć Đukanovića”.

Ona navodi da su NVO u Crnoj Gori razvijene i uticajne i da su otvorile važna pitanja. Njihove ocjene ključnih izazova, dodaje, imaju mjesto u izvještajima relevantnih međunarodnih organizacija. “Zato se sprovode u različitim oblicima najprljavije kampanje protiv takvih NVO i njihovih lidera, ali i medija i nezavisnih pojedinaca koji dovode u pitanje postojeće monopole moći”, kaže Uljarevićeva.

Ona smatra da lider DPS-a i ovaj put daje znak svojim “medijskim i partijskim jastrebovima” da intenziviraju takve kampanje, “demonstrirajući svoj poznati i netačni stav da NVO ne mogu politički promišljati i djelovati, iako su NVO same po sebi politički fenomen”.

Za direktora”Vijesti” lider DPS-a je sada, nakon duge i apsolutističke vladavine, problem ne samo Crne Gore, već i EU. ”Neka briselski zvaničnici koji vode intenzivne pregovore sa Đukanovićem i njegovim saborcima, vide da li zemlja čiji vodeći političar psuje, urušava i opanjkava ozbiljne medije može biti lider u integracijama”, dodaje Ivanović.

Evropski zvaničnici su u izjavama i izvještajima ranije pozvali zvaničnike Crne Gore da se uzdrže od zapaljivih izjava koje pogoršavaju ambijent za rad medija.

Delegacija EU u Podgorici nije odgovorila na pitanja “Vijesti”u vezi sa optužbama koje je Đukanović iznio na račun NVO i medija.

Bonus video: