Burić rukovodi Tužilaštvom do izbora novog Tužilačkog savjeta?

Najmanje 10 tužilaca, među kojima i Stanković, podnijelo ostavke jer stiču uslove za penziju

34524 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
Dražen Burić, Foto: Vesko Belojević
Dražen Burić, Foto: Vesko Belojević

Tužilac u Vrhovnom državnom tužilaštvu Dražen Burić najvjerovatnije će biti novi vršilac dužnosti vrhovnog tužioca, saznaju “Vijesti”.

Burić je i sadašnji zamjenik v.d. VDT-a Ivice Stankovića, kome će danas Tužilački savjet konstatovati prestanak funkcije jer stiče uslove za starosnu penziju.

Pored Stankovića, pred članovima TS će biti i ostavke još najmanje 10 tužilaca koji takođe stiču uslove za penziju.

Ostavke su juče pripremili Stankovićevi zamjenici Stojanka Radović i Radmila Ćuković, zatim specijalna tužiteljka Mira Samardžić, tužiteljka u ODT Podgorica i bivša rukovoditeljka tog tužilaštva Ljiljana Klikovac.

Stojanka Radović
Stojanka Radovićfoto: Savo Prelević

Takođe i osnovna tužiteljka u Beranama Gorica Golubović, tužiteljka u Višem tužilaštvu u Podgorici Suzana Milić, tužiteljka u ODT Ulcinj Feriha Muratović...

Zamjenik VDT-a Veselin Vučković nedavno je stekao uslove za starosnu penziju. Dvoje tužilaca iz ODT Nikšić Vesna Krivokapić i Stevo Šekarić takođe su podnijeli ostavke koje su već konstatovane, odnosno njihov prestanak mandata, potvrđeno je “Vijestima”.

Vanredna sjednica Tužilačkog savjeta na čijem je dnevnom redu “donošenje odluke o prestanku funkcije v.d. vrhovnog državnog tužioca državnog tužioca Ivice Stankovića zbog ispunjenja uslova za starosnu penziju i određivanje v.d. VDT” zakazana je za 12 sati, objavljeno je na sajtu pravosuđa.

Stanković
Stankovićfoto: BORIS PEJOVIC

Tužilačkom savjetu juče nije dostavljen predlog ko će privremeno zamijeniti Stankovića, što i nije obaveza, objasnio je sagovornik “Vijesti”. To će biti učinjeno na samoj sjednici, a do sinoć nije bilo sigurno ko će biti taj kandidat.

Iako je Demokratski front najavio da glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću 12. juna treba da prestane funkcija jer na osnovu beneficiranog staža stiče uslove za penziju, ta tačka nije planirana za sjednicu TS

Zakonom o državnom tužilaštvu propisano je da v.d. VDT-a može biti neko od tužilaca u Vrhovnom tužilaštvu. Prema informacijama “Vijesti”, najveće šanse ima Dražen Burić, koji je ranije više puta pominjan kao mogući vrhovni tužilac. Međutim, jedan od sagovornika je kazao da to nije potpuno sigurno jer ne postoji zainteresovanost tužilaca u VDT-u, s obzirom na to da bi za dva-tri mjeseca v.d. VDT-a mogao biti smijenjen jer stupa na snagu izmijenjeni Zakon o državnom tužilaštvu.

Njime je propisano da Tužilački savjet novog sastava na prvoj sjednici konstatuje prestanak funkcije v.d. VDT-a i imenuje novog vršioca dužnosti koji ne mora biti iz Državnog tužilaštva, već samo ispunjava uslove za VDT-a (da ima 15 godina staža u Tužilaštvu ili 20 na drugim pravnim poslovima).

Cilj te odredbe je da se na čelo Tužilaštva izabere osoba koja će biti spremna da izvadi iz fioke sve slučajeve visoke korupcije i organizovanog kriminala koje sadašnje Specijalno tužilaštvo nije bilo spremno da procesuira.

Više tužilaca koji će otići u penziju imaju ustavnu obavezu da to učine čim ispune uslove, objasnio je sagovornik. Oni takođe imaju i pravo na jednogodišnju funkcionersku naknadu u visini posljednje zarade, rekao je sagovornik.

Bonus video: