Traže da se zatvori groblje na Bistrici

“Trebalo je da ovdje bude sahranjen naš prijatelj, ali smo prilikom kopanja grobnice otkopali nečije kosti. Iz Islamske zajednice nam je rečeno da možemo uzeti grobno mjesto gdje hoćemo i eto šta se desilo. Nije ovo prvi put. To se dešava godinama unazad. Zato i tražimo da se ovo groblje zatvori, da se nađe čije su ovo kosti, ali i da se vidi i za ostali dio groblja“, kazao je Dino Hajruši

4991 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Romi iz Nikšića islamske vjeriospovjesti traže da se islamsko groblje u tom gradu, koje se nalazi na Bistrici, zatvori jer, kako tvrde, nijesu rijetki slučajevi da prilikom iskopavanja grobnih mjesta naiđu na kosti pokojnika, kao što se desilo juče.

“Trebalo je da ovdje bude sahranjen naš prijatelj, ali smo prilikom kopanja grobnice otkopali nečije kosti. Iz Islamske zajednice nam je rečeno da možemo uzeti grobno mjesto gdje hoćemo i eto šta se desilo. Nije ovo prvi put. To se dešava godinama unazad. Zato i tražimo da se ovo groblje zatvori, da se nađe čije su ovo kosti, ali i da se vidi i za ostali dio groblja“, kazao je Dino Hajruši.

Kako je rekao, predstavnici islamske zajednice u Nikšiću su porodici pokojnika ponudili da na drugom mjestu na groblju sahrane preminulog, ali su oni odlučili da ga sahrane na groblju ispod Trebjese, a novac će im, za prethodno kupljeno grobno mjesto biti vraćen.

“Ovdje imamo grobova koji su počeli da propadaju a nemaju nikakav natpis, tako da bi trebalo ili obilježiti svaki grob ili da se uradi kompletna skica groblja. Mislim da su u ovom drugom dijelu sve grobovi i trebalo bi groblje zatvoriti, izvršiti istraživanje i vidjeti gdje su grobovi, a gdje je slobodno mjesto Problem nije samo od danas, već godinama“, kazao je Mirsad Muratović, jedan od predstavnika romske zajednice.

I Fljamur Delija apeluje da se groblje zatvori da se ne bi desilo da ponovo iskopaju nečije kosti.

Damir Hodžić, predstavnik Džamijskog odbora Nikšić, objasnio je da su to situacije koje se, nažalost, ne dešavaju samo na islamskom groblju u Nikšiću, već i na ostalim grobljima u Crnoj Gori.

“Imate mnogo mjesta gdje je zakupljeno zemljište a ne možemo znati šta je ispod zemlje. Predsjednik Odbora Mirsad Agović je razgovarao sa ljudima koji su tražili grobno mjesto i nije bilo nikakvog obilježja, kako to nalažu naši vjerski običaji, pa je pretpostavljao da tu nema nikakvog grobnog mjesta, niti kostiju. Ponudili smo da se grobno mjesto opet zatrpa i da se stavi neko obilježje da znamo da su tu kosti od nekog rahmetlije“, kazao je Hodžić.

To je i urađeno a Hodžić je, u ime islamske zajednice, ponudio Romima da organizuju sastanak i riješe sve eventualne probleme koje imaju, kao i da nađu rješenje koje će svima biti prihvatljivo.

“Mi se ne dijelimo na Rome, Bošnjake, Albance... Svima pripada ovo groblje, svi imaju iste uslove ko želi da se sahrani po vjerskim običajima i obilježjima. Predložili smo da održimo sastanak sa romskom zajednicom, da vidimo da li neko možda zna nešto o ovom mezarju da bi mogli da nađemo rješenje i ogradimo mjesta za koja sigurno znaju da je neko sahranjen“, kazao je Hodžić i ponovio da su oni uvijek otvoreni za razgovor i saradnju.

Bonus video: