Naknadu žele da povećaju i do 400 odsto

Dio odluke koji se odnosi na naknadu za pristup sa opštinskih puteva nije se dopao ni predsjedniku Skupštine opštine Milanu Đukiću.

5014 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Visina naknada za komercijalne objekte, kojima je omogućen pristup sa opštinskih puteva u Kolašinu, nacrtom Odluke koja reguliše korišćenje opštinskih puteva, uvećana je i do 400 odsto.

To je istaknuto na jučerašnjoj javnoj raspravi o toj odluci, koja je izazvala i mimoilaženja među članicama vladajuće koalicije.

Iz Sekretarijata za finansije kazali da su raspoloženi za korekcije visine naknada, ukoliko za to bude predloga tokom javne rasprave. Objasnili su i da je nacrt Odluke rađen analogno visini naknade za korišćene državnih puteva.

Prema nacrtu Odluke, za pristup sa opštinskog puta, hoteli i moteli do 50 ležajeva plaćaće godišnje 300, a oni koji imaju više ležajeva 750 eura. Nelogično je, istakli su vlasnici ugostiteljskih objekata, što će ta naknada za restorane iznositi 500, a za druge kormercijalne objekte, zavisno od površine, od 300 do 600 eura.

Dio odluke koji se odnosi na naknadu za pristup sa opštinskih puteva nije se dopao ni predsjedniku Skupštine opštine Milanu Đukiću.

"Ne slažem se sa predlogom predsjednika Opštine i nadležnog sekretarijata. Kao predsjednik SO neću dozvoliti da se odluka, u ovakvom obliku, nađe na dnevnom redu. Kao odbornik Grupe birača neću glasati za odluku kojom se podižu nameti lokalnim preduzetnicima“, rekao je Đukić na centralnoj javnoj raspravi.

On je kritikovao, kako tvrdi, što nije bilo koalicionog dogovora oko te, ali i oko nekih drugih odluka, kojima se direktno utiče na standard građana.

Đukić tvrdi da "samovolja nadležnog sekretarijata i predsjednika Opštine nanosi direktnu štetu građanima“. Povećanje je nazvao novim nametom.

"Koncipirali ste nacrt odluke, koji višestruko u toku ekonomske krize opterećuje male preduzetnike. Preduzetnici sada nešto što su plaćali 150 eura, treba da plaćaju 600 eura. To je nedopustivo. Od ovakvog načina predlaganja odluka ja pravim javni otklon“, rekao je Đukić.

Goran Rakočević, suvlasnik dva ugostiteljska objekata, kazao je da bi, ukoliko bi predložene visine naknada ostale neizmijenjene, njegovo preduzeće za pristup opštinskom putu godišnje plaćalo 1.200 eura godišnje.

"To je neopravdano visok iznos. Ohrabrujuće je što je predlagač spreman na dogovor, ali nama uopšte ne odgovara da se visina te naknade mijenja u odnosu na raniju“, kazao je Rakočević.

Prema riječima izdavaoca smještaja Aleksandra Rakočevića, u nacrtu odluke problematični su i iznos i rangiranje objekata.

Nekolicina vlasnika ugostiteljskih obejekata u Ulici IV proleterske probematizovali su to što plaćaju naknadu za pristup sa opštinskog puta, iako je ulazak dostavnih vozila zabranjen u toj saobraćajnici. Vlasnik apartmana Boško Mirović ukazao je na važnost "realno određenih naknada“ za privlačenje investitora u Kolašin.

Sekretar za finansije Dragan Bulatović objasnio je da će tokom ove godine naknade za korišćenje opštinskih puteva, ali i još neke obaveze preduzetnika prema lokalnoj upravi, biti značajno umanjene. To je, kazao je on, predloženo setom mjera za ublažavanje ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom, koje će biti pred odbornicima na narednoj sjednici Skupštine opštine.

Nacrtom odluke o visini, načinu i uslovima plaćanja naknade za korišćenje opštinskih puteva predloženi su još i iznosi naknada za vanredni prevoz, zakup putnog zemljišta, te za postavljanje cjevoda, kanalizaciju, električne vodove, trafo-stanice, bazne stanice, antenske stubove...

Bonus video: