Bogdanović: Javni servis više nikada ne treba da bude megafon bilo koga dvora

Prethodno je Administrativni odbor utvrdio listu kandidata za članove Savjeta, a na kojoj su Bojan Baća, Žarko Mirković, Naod Zorić, Filip Lazović, Veselin Drljević, Milica Špajak, Amina Murić, Marijana Camović Veličković i Predrag Marsenić

21990 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Bogdanović, Foto: Printscreen YouTube
Bogdanović, Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 10.06.2021. 15:12h

Poslanici Skupštine Crne Gore završili su raspravu o izboru kandidata za članove Savjeta Radio Televizije Crne Gore (RTCG).

Prethodno je administrativni odbor utvrdio listu kandidata za članove Savjeta, a na kojoj su Bojan Baća, Žarko Mirković, Naod Zorić, Filip Lazović, Veselin Drljević, Milica Špajak, Amina Murić, Marijana Camović Veličković i Predrag Marsenić.

Baća je kandidat Univerziteta Crne Gore, Mirković CANU, Zorić nacionalnih ustanova kulture i NVO, Lazović Unije poslodavaca, Drljević NVO iz oblasti medija, Špajak i Murić NVO, Camović Veličković Unije slobodnih sindikata, a Marsenić Crnogorskog olimpijskog komiteta.

Predsjednik Administrativnog odbora Milun Zogović je istakao da je proces izbora kandidata bio transparentan i da je to bio jedan otvoren postupak i zahvalio se i svim medijima što su korektno izvještavali.

Poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović je istakao da će izborom novog Savjeta građani napokon moći da budu ponosni, ako ne makar da se manje stide.

On je istakao da je RTCG bila uvijek na strani vrha vlasti, odnosno saučesnik. Radunović tvrdi da DF neće uticati na Savjet, odnosno da će raditi nezavisno i neće dozvoliti da bilo ko ima kontrolu.

Poslanik DF-a je optužio vlasnike "Vijesti" da žele da preuzmu Javni servis.

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović je istakao da će uredništvo Javnog servisa konačno biti na pravoj adresi, a ne u "Splendidu" i da će taj medij napokon biti oslobođen.

"Građani finansiraju Javni servis i zbog toga ne smije nikada više da bude batina režima. Blatili su nas, istrpjeli smo svašta u ovih 30 godina, ali to ne znači da ćemo se mi sada tako ponašati. Javni servis više nikada ne treba da bude megafon bilo koga dvora", istakao je Bogdanović.

Bogdanović je istakao da su Demokrate istrpile sve što je, kako kaže, RTCG u prethodnom periodu radio.

„Blatio i prljao, izmišljao i podmetao i to nije bilo dovoljno već su pozivali građane da nas linčuju, predstavljaju nas kao monstrume poput Hitlera. Mi nijesmo ljudi koji će to vraćati, ali ćemo učiniti da se to nikada nikome ne ponovi“, kazao je Bogdanović.

On je istakao da RTCG ne smije imati svoje protivnike, ali ni poslodavce, a da građani treba da dobiju konačno ono što plaćaju, Javni servis na koji će biti svi ponosni.

Bošnjak: Profesionalci u Javnom servisu marginalizovani

Poslanica Pokreta za promjene Branka Bošnjak je istakla da se stidi što njen novac ide za sadašnji Javni servis.

Ona je istakla da Javni servis je brutalni medij, koji raspiruje mržnju, a da su novinari u toj medijskoj kući uglavnom poltroni.

"Ja znam da tamo ima profesionalaca, ali su oni marginovalizovani. Sve što se dešavalo oko Javnog servisa je zastiđe. Prošlo je to vrijeme, treba da se provjetri dobro i na bolje", dodala je Bošnjak.

Poslanica Crno na bijelo Božena Jelušić kazala je da je prema Zakonu dužnost novinara kontrolišu, kritikuju svaki stub vlasti.

Istakla je da je činjenica da imamo polarizovane medije, a da imamo postojanje medija koji to nisu, koji spinuju i kontaminiraju medijsku scenu.

Paunović: Javni servis učinio sve da stvori razdor i mržnju

Poslanica SNP-a Milosava Paunović kazala je da je Javni servis sve ono što ne bi smio i ne bi trebalo da bude, a zaposlene nazvala štetočinama društva.

„Zato što ste učinili sve da stvorite razdor i mržnju u našoj multietičkoj i multikulturalnoj sredini. EU neće takve medije. Kakve ste samo bratomrzačke emisije napravili, dovoljan je samo onaj o blaženopočivšem mitropolitu Amfilohiju", kazala je Paunović.

Ona je poručila novom Savjetu da urade sve kako bi Javni servis postao javni, a ne privatni, ne zastiđe države.

"Izjednačite sve građane, preispitajte sva nepočinstva prethodnika, budite objektivni i ne služite nijednoj vlasti".

Poslanik Demokrata Vladimir Martinović je istakao da je veoma bitno da se smanji politički uticaj na Javni servis, da se u novom Savjetu i menadžmentu izaberu ljudi, koji ne duguju ništa političkim elitama.

"Ono što očekujem, ono za šta smo se zalagali, da će javni servis konačno biti na ponos svim građanima Crne Gore", poručio je Martinović.

Poslanik Demokratskog fronta Milan Knežević je ponovio tvrdnje Radunovića da "Vijesti" pokušavaju da preuzmu RTCG i tvrdi i da je jedan od vlasnika "Vijesti" zvao premijera Zdravka Krivokapića da ne potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Bonus video: