U Nikšiću otvoren Dnevni boravak za osobe sa demencijom

„Projekat traje godinu dana i usluga je besplatna. Nadamo se da ćemo obezbijediti održivost i po završetku projekta da nastavimo pružati uslugu“, kazala je Kovačević

3467 pregleda 3 komentar(a)
Sa otvaranja centra: Kovačević, Musić i Orahovac, Foto: Svetlana Mandić
Sa otvaranja centra: Kovačević, Musić i Orahovac, Foto: Svetlana Mandić

U Nikšiću je, u naselju Duklo, otvoren Dnevni centar za osobe sa demencijom, prvi takve vrste u Crnoj Gori koji će samostalno funkcionisati.U Risnu, u sklopu Doma starih Grabovac, postoji dnevni boravak za osobe sa demencijom, dok u je u Crnoj Gori otvoreno pet savjetovališta za demenciju, a jedno od njih će biti u sklopu novootvorenog doma.

Prema riječima Jelene Kovačević, iz Centra za socijalni rad Nikšić, Plužine i Šavnik, Dnevni boravak će primiti 15 korisnika, a o njima će brinuti dva psihologa, medicinska sestra, njegovateljica i vozač, koji će ih voziti od mjesta stanovanja do boravka i obrnuto. Riječ je o novozaposlenim radnicima koji su prošli adekvatnu obuku, a Dnevni boravak će biti otvoren radnim danima od sedam do 15 časova.

„Ovaj socijalni servis je zamišljen kao pomoć porodicama koje imaju oboljele članove od demencije kako bismo im olakšali malo tu njegu i brigu o njima. Pored psiho-socijalne podrške od strane stručnih saradnika i radnika i prevoza, za korisnike će biti obezbjeđen jedan topli obrok i osvježenje u toku dana. Trudićemo se da boravak u dnevnom centru bude što prijatniji i korisniji, kako za oboljele tako i za njihove porodice“, kazala je Kovačević.

Kovačević
Kovačevićfoto: Svetlana Mandić

Objekat je na korišćenje ustupila Opština Nikšić, kao i sve ostale koje Centra za socijalni rad koristi za potrebe socijalnih servisa.

„Projekat traje godinu dana i usluga je besplatna. Nadamo se da ćemo obezbijediti održivost i po završetku projekta da nastavimo pružati uslugu“, kazala je Kovačević.

Partner nikšićkom Centru za socijalni rad u projektu Dnevnog boravka za osobe sa demencijom je NVO „Futura“ iz Podgorice.

„Mi smo obezbijedili obuku novozaposlenih i zaposlenih u Centru za socijalni rad na temu prepoznavanje prvih simptoma Alchajmerove bolesti, tretmana i njege. U sklopu Dnevnog centra postoji i savjetovalište za demenciju u sklopu kojeg ćemo pružati savjetodavne usluge, radno-okupacione terapije, psihoterapije, a i psihološku supertaciju članova porodica koji su najvažnija karika kad je u pitanju demencija, jer sav teret te bolesti pada na članove porodica“, kazala je Alma Orahovac, jedan od osnivača pomenute NVO koja postoji od 2015.godine.

Orahovac
Orahovacfoto: Svetlana Mandić

Prema njenim riječima, pored Nikšića, otvorena su savjetovališta za demenciju i u Podgorici, Baru, Bijelom Polju i Budvi.

„Od osnivanja, znatno smo doprinijeli jer se o demenciji jako malo govorilo i jako malo znalo. Mi smo članovi evropske i svjetske organizacije za alchajmerovu bolest i prateći trendove i po uzoru na njih, oformili smo i pomenuta savjetovališta. Znatno smo poboljšali kvalitet života osoba sa demecijom, postavili smo nove servise koji do tada nisu posojali u Crnoj Gori i nadam se da ćemo u narednom periodu pričati o otvaranju dnevnih centara za osobe sa demencijom i u ostalim gradovima, jer je to nešto što je neophodno i prijeko potrebno kako osobi koja pati od demencije, tako i članovima njihovih porodica“, poručila je Orahovac.

Esmir Musić, ispred Ministarstva finansija i socijalnog staranja, kazao je da je projekat finansiran kroz program Evropske unije i Vlade Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu.

„Program je vrijedan 18 miliona eura, od čega 15 posto finansira Vlada, a ostalo EU. U okviru poziva koji smo raspisali 2019. godine ukupno je potpisano 18 ugovora, a dva se projekta bave osobama sa demencijom. Jedan od tih projekata je ovaj u Nikšiću i njegova vrijednost je 195.000 eura“, kazao je Musić.

Bonus video: