CGO: Podržano 20 projekata na prvom konkursu M’BASE programa

Daliborka Uljarević, izvršna direktorka CGO rekla je da je planirani iznos za ovaj konkurs bio 550.000 eura, navodeći da je potraživanje bilo sedam puta više

3057 pregleda 0 komentar(a)
Sa događaja u EU Info centru, Foto: CGO
Sa događaja u EU Info centru, Foto: CGO

Centar za građansko obrazovanje (CGO) danas je u EU Info centru u Podgorici potpisao ugovore sa 20 organizacija čiji su projekti podržani kroz prvi konkurs u okviru programa OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE, koji sprovodi CGO u partnerstvu sa njemačkom fondacijom Friedrich Ebert (FES), NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i NVO Politikon mreža, a u saradnji sa Ministarstvom javne uprave, digitalnog društva i medija i Kancelarijom za evropske integracije Vlade Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske unije EU), saopšteno je iz CGO.

U saopštenju se dodaje da je konkurs za prvi od pet planiranih poziva objavljen 2. aprila 2021, a to su pratile tri info sesije na sjeveru i u centralnom dijelu Crne Gore.

"Do zaključenja konkursa, 9. maja 2021, CGO je dobio 103 prijave projekta, od čega je 48 bilo iz kategorije 1 i 55 iz kategorije 2. U kontekstu geografske strukture, uglavnom se radilo o nevladinim organizacijama iz centralnog dijela Crne Gore (74), zatim sa sjevera (16) i sa juga (13). Tokom administrativne provjere odbijeno je 12 prijava projekata koji nijesu ispunjavali različite tehničke kriterijume, a u proces dalje evaluacije je ušao 91 projekat o kojem je odlučivala sedmočlana Evaluaciona komisija koji je činio konzorcijum koji sprovodi ovaj projekat, uz monitoring Delegacije EU u Crnoj Gori, ali i učešće nezavisnog evaluatora gdje je to bilo potrebno", ističe se u saopštenju CGO koje potpisuje Monika Mrnjačević, asistentkinja na projektima.

Daliborka Uljarević, izvršna direktorka CGO rekla je da je planirani iznos za ovaj konkurs bio 550.000 eura, navodeći da je potraživanje bilo sedam puta više.

"U konačnici, podržano je 20 projekata, i to 12 iz kategorije 1 i 8 iz kategorije 2. U sprovođenje ovih projekata biće uključene 33 nevladine organizacije, bilo da su nosioci, partneri ili saradnici, kao i 17 institucija kao saradnici. Projekti će se realizovati uglavnom na teritoriji čitave Crne Gore, pri čemu to u nekima uključuje i komponentu medijskih kampanja, dok se dio koncentriše na sjever i nekoliko na jug", kazala je ona.

Uljarević je dodala da je ukupan iznos sa kojim su podržani ovi projekti 586.394,82 eura.

"Ovo ukazuje da smo uslijed velikog broja kvalitetnih projekata, ali i činjenice da su neki imali istovjetne ocjene, uvećali fond za 36.394,82 eura. Dodatno, korisnike ovog programa očekuje tokom juna i program jačanja kapaciteta", precizirala je Uljarević.

Ona je poručila i da Crnoj Gori treba aktivno i snažno civilno društvo koje učestvuje u oblikovanju javnih politika i donošenja odluka.

"Vjerujem da će ovaj projekat pomoći da se takvo civilno društva jača jer proces demokratizacije i evropeizacije treba one koji će ga pratiti i biti korektiv vlasti i donosilaca odluka", zaključila je Uljarević.

Audrone Urbonaviciute, zamjenica šefa Odsjeka za saradnju Delegacije EU u Crnoj Gori, ocjenila je da je "civilno društvo ključni element svakog demokratskog sistema" i da je od presudne važnosti kako bi se čuo glas građanina.

"U prethodnim godinama, EU je uspostavila odličnu saradnju sa lokalnim civilnim društvom. Ovo se ogleda i u kontinuiranom povećanju finansijske podrške u okviru nacionalnih IPA fondova za civilno društvo. Mi smo posvećeni pronalaženju različitih načina za uključivanje različitih organizacija civilnog društva, u različitim geografskim dijelovima zemlje i u različitim sektorima. Upravo ovaj projekat to na neki način obezbijeđuje", kazala je ona.

Urbonaviciute je ukazala da je "MBASE projekat" dobra prilika za crnogorske organizacije civilnog društva, naročito za manje i slabije razvijene, da dobiju podršku iz EU fondova koja će im pomoći da izgrade svoje kapacitete i igraju važnu ulogu u svojim zajednicama.

Ksenija Medenica, programska direktorka Centra za zaštitu i istraživanje ptica (CZIP), čestitala je organizacijama koje su dobile sredstva za realizaciju projekata.

"Učešće u evaluaciji projekata nije bilo lako jer je pristiglo dosta dobrih projektnih ideja, a kao nekom ko dolazi iz organizacije koja se već 20 godina bavi ekološkim temama, posebno mi je drago što je veliki broj prijava i fenomenalnih ideja upravo iz ove oblasti", istakla je ona.

Medenica je rekla da je Poglavlje 27 koje se odnosi na životnu sredinu jedno od najzahtjevnijih u pregovaračkom procesu sa EU, a monitoring nacionalnih reformi, sprovođenje standarda zaštite životne sredine i zalaganje za javni interes u ovoj oblasti vrlo značajno.

"Ovaj konkurs, a i naredni koji su planirani, omogućiće da OCD u Crnoj Gori aktivnije učestvuju u usvajanju evropskih standarda o životnoj sredini, kao i samim pregovorima u poglavlju 27", ocijenila je ona.

Iz CGO je saopšteno i da su teme podržanih projekata raznovrsne, a obuhvataju ekologiju i održivi razvoj, mlade, rodnu ravnopravnost i borbu protiv nasilja nad ženama, dječija prava, prava osoba sa invaliditetom, rad lokalne uprave, medije, LGBT, zdravlje i EU integracije.

"Podržani su sljedeći projekti: E- pristupačnošću do građanskog aktivizma OSI (Savez slijepih Crne Gore), Sjeverom na dva točka (NU Biciklo.me), Mislimo, djelujmo i inspirišimo svoju okolinu za održivi razvoj! (NVO udruženje za očuvanje prirode i promociju turizma „Morakovo“), PriMIRje – Postupanje pravosudnih organa u slučajevima porodičnog nasilja u primorskim opštinama (NVO Ksena), Osnaživanje i podrška ženama sa iskustvom nasilja (SOS telefon za zene i djecu zrtve nasilja Bijelo Polje), Saradnjom do boljeg položaja LSI u Tuzima (NVU Djeca Crne Gore), Culture up Rožaje! (NU KARIKA), Digitalni kompas za zapošljavanje (NVO InterLingua), Organizacije civilnog društva kao efikasni akteri u procesu donošenja odluka (NVO Eko-tim), Razumi.me (NVU Prazan prostor), HEP Start! (NU Hepatitis Crna Gora), Lokalna uprava na dlanu (Alfa centar), Osnaženo civilno društvo u borbi protiv devastacije prostora i zaštićenih područja (Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore CIN-CG), EU info kutak na sjeveru Crne Gore (NVO Multimedijal Montenegro), Propitujem, dakle postojim (NVO Juventas), Aktivni građani za bolje medije (Media Centar), Zajedno za LGBTI prava (Crnogorska LGBTIQ asocijacija - KVIR MONTENEGRO), Upoznaj svoja prava - građanin i policija (NVO Akcija za ljudska prava), Podizanje kapaciteta OCD za aktivno učešće u uspostavljanju ekološke mreže Natura 2000 i njenom upravljanju (Crnogorsko društvo ekologa) i Multisektorska saradnja - uslov prevencije i zaštite od rodno zasnovanog nasilja (SOS telefon za žene i djecu žrtva nasilja Podgorica)", piše u saopštenju CGO.

Iz CGO su poručili i da će na njihovim i sajtovima partnerskih organizacija, u naredna tri dana, biti objavljen detaljan pregled podržanih projekata.

Bonus video: