Aerodromi uplatili Orlandiću 4.000 eura, on vratio novac

Iz državne kompanije “Vijestima” nije odgovoreno zašto su uplatili novac bivšem direktoru kojem su odlukom konstatovali prestanak radnog odnosa i koji dva mjeseca ne dolazi na posao

35271 pregleda 20 komentar(a)
Danilo Orlandić, Foto: SAVO PRELEVIC
Danilo Orlandić, Foto: SAVO PRELEVIC

Aerodromi Crne Gore (ACG) uplatili su početkom juna bivšem izvršnom direktoru Danilu Orlandiću 4.039 hiljada eura što je iznos njegove dvije mjesečne zarade koje je primao kao direktor ove države fime, ali nije jasno po kojem je osnovu novac isplaćen pošto je Odbor direktora kada ga je smijenio sa funkcije početkom aprila konstatovao u odluci da mu je prestao radni odnos.

Orlandić je za “Vijesti” kazao da je tim povodom uputio dopis predsjedniku Odbora direktora ACG Nebojši Đokoviću da mu objasni zašto je novac uplaćen, te da je istog dana pošto je uplata legla novac vratio ACG.

"Vijesti” su pitale ACG po kojem osnovu je bivšem izvršnom uplaćeno 4,039 hiljada eura i na šta se ta uplata odnosi, ali na to pitanje juče nije odgovoreno.

Orlandić je rekao da je pitao Đokovića da li je to dio otpremnine koja mu pripada zbog razrješenja i prestanka radnog odnosa i da li je odlučeno da se ona uplaćuje u ratama, te ako nije, da li, možda, taj uplaćeni iznos predstavlja naknadu za neiskorišćeni godišnji odmor ili plate za april i maj koje je trebalo da primi kao izvršni direktor.

“Odbor direktora je 8. aprila donio odluku o mom razrješenju i to pozivajući se na odredbe propisa kojima se utvrđuje pravo na otpremninu zbog razrješenja prije isteka mandata. Istom tom odlukom odbor direktora je utvrdio i prestanak mog radnog odnosa”, kazao je Orlandić.

Orlandićev mandat redovno je isticao 1. septembra 2021. godine. On je sa bivšim Odborom direktora ACG iz prethodne vlasti 9. decembra 2020. potpisao aneks Ugovora o radu u kome je navedeno da će se, ako prije redovnog isteka mandata bude razriješen, što je bilo izvjesno nakon formiranja nove Vlade, smatrati da mu istovremeno kao zaposlenom u ACG predstaje i radni odnos u firmi i da on ima pravo na otpremninu u visini od 18 posljednjih bruto plata”

U dopisu je naveo da od dana kada je smijenjen nije dolazio na posao i da mu “nevjerovatno zvuči” da su mu 4. juna uplatili dvije “direktorske” plate za april i maj, iako nije obavljao poslove izvršnog direktora, niti bilo koje druge poslove. Kako je naveo “ACG su očito po nalogu v. d. izvršnog direktora Ognjena Jovovića isplatili platu za april i maju i njemu i Jovoviću”.

“Ovim postupanjem došlo je do klasične zloupotrebe službenog položaja i svjesnog nanošenja materijalne štete, jer ne mogu ACG imati dva izvršna direktora, ni u pogledu odgovornost, a kamoli na platnom spisku. Sve navedeno jasno ukazuje da ste svjesno pustupili suprotno odlukama i aktima koje ste donijeli, uplaćujući osobi kojoj je prestao radni odnos dvije direktorske zarade”, naveo je Orlandić u dopisu.

“Vijesti” su ranije objavile dopis Orlandića Odboru direktora u kome on tvrdi da je nezakonito smijenjen 8. aprila, da mu nije utvrđen prestanak mandata zbog čega on svoju smjenu smatra nezakonitom i pozvao je da postignu sporazumno rješenje ovog spora koji bi po Orlandiću ako se on obrati sudu, mogao imati dodatne štetne posljedice za ACG.

Zbog smjene prije isteka mandata pripada mu, po ugovoru, otpremnina od 54.000 eura.

On je odbacio navode novog odbora direktora za njegovu smjenu da je dužnost izvršnog direktora obavljao protivzakonito i u neskladu sa statutom i drugim aktima kompanije.

Naveo je i da je to rješenje „zasnovano na neistinitim i paušalnim tvrdnjama koje ne predstavljaju stvarno stanje“, u ACG za vrijeme njegovog mandata.

Orlandićev mandat redovno je isticao 1. septembra 2021. godine.

On je sa bivšim Odborom direktora ACG iz prethodne vlasti 9. decembra 2020. potpisao aneks Ugovora o radu u kome je navedeno da će se, ako Orlandić prije redovnog isteka mandata bude razriješen, što je bilo izvjesno nakon formiranja nove Vlade, smatrati da mu istovremeno kao zaposlenom u ACG prestaje i radni odnos u firmi i da on ima pravo na otpremninu u visini od 18 posljednjih bruto plata.

Bonus video: