Stijović i Harasani: Sačuvati prirodne resurse za buduće generacije

“Jedan od problema jeste i nedostatak kadrovskih kapaciteta, jer je svega deset šumarskih inspektora pokrivaju kompletnu teritoriju države, što svakako nije dovoljno”

4539 pregleda 0 komentar(a)
Stijović, Harasani i Mišnić na sastanku, Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
Stijović, Harasani i Mišnić na sastanku, Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Prirodni resursi su zajedničko dobro svih građana i samo udruženim radom mogu se sačuvati za buduće generacije, saopšteno je na sastanku ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandra Stijovića i vršioca dužnosti direktora Uprave za inspekcijske poslove, Ilira Harasanija.

Kako je saopšteno iz resornog ministarstva, tema sastanka, na kojem je učestvovala i državna sekretarka Nikolina Mišnić, bilo je pronalaženje najboljeg modela efikasne koordinacije u radu između Ministarstva i resornih inspekcijskih službi.

Na sastanku je konstatovano da je kontinuiran, posvećen i kvalitetan rad inspekcijskih službi jedan od glavnih preduslova za očuvanje šumskih i vodnih resursa.

“Dogovorene su zajedničke aktivnosti radi adekvatne pripreme i blagovremenog djelovanja kako bi se obezbijedila potrebna kontrola i zaštita u sektorima šumarstva, lovstva i zaštite bilja, kao i u rješavanju akutnog problema eksploatacije šljunka”, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su naveli da je, analizom dosadašnjih rezultata inspekcije, ustanovljeno da postoje problemi, ali i propusti u radu koje je potrebno sistematski riješiti.

“Jedan od problema jeste i nedostatak kadrovskih kapaciteta, jer je svega deset šumarskih inspektora pokrivaju kompletnu teritoriju države, što svakako nije dovoljno”, dodaje se u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili da su problemi ozbiljni i da je, u susret periodu eksploatacije šuma i lovnoj sezoni, neophodno raditi na proširenju inspekcijskih kapaciteta i značajno pojačati kontrolu na terenu kako bi se adekvatno suprotstavili krivolovu i daljoj devastaciji šuma i rječnih korita.

Bonus video: