U odnosu na EU, vakcinisali smo više od Bugarske

Iz IJZ je juče saopšteno da je do 9. juna aplicirano 256.046 doza vakcina, od kojih je prvom dozom vakcinisano 143.375 građana, dok je revakcinisan 112.671 stanovnik.

11942 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Crna Gora bilježi zavidne rezultate u vakcinaciji stanovništva protiv koronavirusa, saopštili su iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) i istakli da je procentualno vakcinisala više svojih građana u odnosu na Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu (BiH) i Kosovo, što se tiče zemalja regiona. Iz IJZ su juče saopštili da je Crna Gora, kada je riječ o zemljama Evropske unije (EU) vakcinisala veći dio svog stanovništva u odnosu na Bugarsku.

Podaci evropskih statističkih centara pokazuju da je Crna Gora na četvrtom mjestu među zemljama bivše Jugoslavije po broju datih doza na 100 stanovnika. Po tom kriterijumu, situacija je gora nego u Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj, a bolja nego u Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, BiH. Kada je riječ o zemljama EU, sve države članice imaju veći procenat vakcinisane populacije nego Crna Gora, izuzev Bugarske. “Vijesti” su prekjuče objavile da Crna Gora, kada je riječ o procentu vakcinisanih, nije među 30 evropskih zemalja sa najboljim rezultatima.

Iz IJZ je juče saopšteno da je do 9. juna aplicirano 256.046 doza vakcina, od kojih je prvom dozom vakcinisano 143.375 građana, dok je revakcinisan 112.671 stanovnik.

“Od punoljetne populacije Crne Gore 29,8 odsto primilo je jednu dozu vakcine, dok je 23,4 odsto kompletno vakcinisano”, kazali su iz IJZ.

Laboratorije su prekjuče otkrile 23 nova slučaja infekcije koronavirusom, među 1.379 analiziranih uzoraka, saopšteno je iz IJZ.

Iz Podgorice je sedam novopozitivnih, Pljevalja šest, Herceg Novog i Bijelog Polja po dva, a iz Budve, Berana, Bara, Rožaja, Andrijevice i Gusinja po jedan.

Iz IJZ su rekli da u srijedu nisu zabilježeni smrtni slučajevi od posljedica infekcije Covid-19.

U toj ustanovi tvrde da je prosječan broj novoregistrovanih osoba pozitivnih na koronavirus u Crnoj Gori posljednje nedjelje bio 30 i bilježi se konstantan pad ovog indikatora od marta 2021. godine

“Od prosječnog broja testiranih osoba koji je bio u posljednjoj nedjelji 1255, pozitivnih rezultata na koronavirus je bilo 2,39 odsto.

Trenutno je 520 aktivnih slučajeva, a hospitalizovanih 66”, saopšteno je.

Iz IJZ su rekli da četrnaestodnevna kumulativna incidencija na 100.000 stanovnika za cijelu teritoriju Crne Gore trenutno iznosi 78,77 i to je najmanja vrijednost ovog indikatora od kako se javnost obavještava (septembar 2020. godine) i prvi put je ispod vrijednosti 100.

“Uporednom analizom može se zaključiti da Crna Gora ima manji indikator obolijevanja 14-dnevne kumulativne incidencije na 100.000 stanovnika od 18 zemalja EU. U odnosu na zemlje čija je bitna grana ekonomije turizam Crna Gora ima povoljnije vrijednosti indikatora obolijevanja od Grčke, Španije, Turske, Kipra i Hrvatske”, saopšteno je iz IJZ. A.K.

Bonus video: