Grujić skoro deceniju strahuje za život

Nakon skoro 10 godina CEDIS “raspoložen” da privremeno riješi problem mještanina Rijeke Mušovića

8601 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Predstavnici CEDIS-a saopštili su da su raspoloženi da nađu način da privremeno riješe problem Mila Grujića, mještanina kolašinskog sela Rijeka Mušovića.

Grujić je, zbog pokidanih žica dalekovoda Breza-Rijeka Mušovića, kako je ispričao “Vijestima”, krejem decembra prošle godine umalo poginuo čisteći snijeg sa sa stabala u voćnjaku. Žice između dva stuba, od kojih je jedan na njegov imanju, a drugi na rubu seoskog groblja, tri puta su padale u njegovom dvorištu ili voćnjaku. Dalekovod napaja dva ski-centra na Bjelasici.

Grujić kaže da neće dozvoliti ekipama CEDIS-a da preko njegovog imanja dolaze da otklanjaju kvarove, ukoliko ta kompanija ne ispuni obećanje.

On se skoro deset godina obraća CEDIS-u, tvrdeći da mu je život ugrožen na sopstvenoj imovini. Međutim, ekipa te kompanije ga je prvi put posjetila prije dva dana.

U razgovoru sa njim i punomoćnikom kojeg je angažovao predstavnici CEDIS-a obećali su da su spremni da ubrzo ponude dva načina kako da privremeno riješe problem. O tome će Grujića, kako su su najavili, ubrzo obavijestiti, nakon što razmotre koja su sve rješenja moguća.

Kazali su i da će od sljedeće godine konačno biti započet projekat “kabliranja“ dijela dalekovoda, koji napaja dva ski-centra na Bjelasici. Time će biti omogućeno stabilno napajanje dva skijališta i hotela koji se rade na Bjelasici, ali i uklonjeni dotrajali stupovi i žice koje su iznad seoskog groblja i imanja privatnog imanja.

Grujić kaže da je imao strpljenja da sačeka da CEDIS ponudi rješenja i da zbog toga još nije podnosio tužbe protiv te kompanje. Međutim, kako je saopštio, neće čekati da se problem dalekovoda trajno rješava, već zahtijeva da se prvo izmjeste žice iznad njegove kuće i dvorišta.

On podsjeća da su ga još 2016. godine, kada su mu jedini put pisano odgovorili iz CEDIS-a, obavijestili da će kompletan nadzemni vod tog dalekovoda ukloniti. To je navodno bilo planirano trogodišnjim planom.

“Naravno, to se nije desilo, rok za trogodišnji plan je istekao davno. U međuvremenu iz te kompanije svakodnevno su sa mnom igrali ruski rulet i dovodili mi život u opasnost. Neposredno pored moje kuće u seoskom groblju je, takođe, jedan stub dalekovoda. Strah me i da pomislim šta bi se desilo da se žica prekine kad je sahrana ili pomen na groblju. Na sve to već devet godina upozoravam, a mještani ovog sela su i potpisali peticiju tražeći da se stub s groblja ukloni“, kazao je krajem prošle godine Grujić “Vijestima”.

Bonus video: