MZ Kraljske bare: Osporiti zaključak, kojim je Vlada produžila ugovor o koncesiji firmi Dekar Energy

Privremena mjera, kojom je Direktorat za inspekcijske poslove, nedavno, zabranio radove na mHE, kaže Labović, „daje prednost koncesionaru,u odnosu na Vladu“.

2791 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Iz Mjesne zajednice (MZ) Kraljske Bare saopštili su da smatraju da trebna osporiti Zaključak Vlade od 27. decembra 2019. godine, kojim je, podsjećaju, produžen ugovor o koncesiji firmi Dekar Energy. Ta firma, na tri vodotoka u Kraljskim Barama, namjerava gradnju malih hidroelektrana (mHE) , čemu se mještani već skoro godinu protive. Stalnim protestima i danonoćnim stražama na vodotocima oni spječavaju nastavak radova.

„Zaključak Vlade, kojim je produžen ugvor o koncesiji, je pojedinačni pravni akt, koji je niže pravne snage od Zakona o koncesijama. Zakonom se uređuju odnosi i pitanja kada je riječ o sklapanju ugovora o koncesiji. Pravni osnov za ugovor se crpi iz Zakona o koncesijama, kao i drugih odgovarajućih zakona, koje je donijela Skupština Crne Gore, a ne a ne iz Zaključka Vlade“, piše u saopštenju koje je potpisao predsjednik MZ Kraljske Bare Milovan Labović.

Prema njegovim riječima, uređivanje odnosa na način kako je to učinjeno na osnovu Zaključka Vlade „proizvodi ništavost ugovora o koncesij, i jer je osnov ugovaranja nedopušten, suprotan propisima i moralu društva“. Vlada je, tvrdi Labović, „donošenjem pojedinačnog akta u vidu Zaključka, radi obezbjeđivanja osnova za produžetak aneksa Ugovora o koncesiji, povrIJedila brojne propise, koji regulišu koncesiju na vode“.

„Zbog toga treba da budu, pojedinačno, ispitani svi ugovori o koncesiji koji su produžavani na osnovu zaključaka Vlade, a ne shodno propisima, poput Zakona o koncesijama, Zakona o vodama, Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, KonvencijI o vodama ... Ti zakoni predstavljaju zaštitne mehanizme iskorištavanja i eksploatacije koncesije na vode, ali ih Vlada, iz nama nejasnih razloga, ne koristi kao polazni osnov za raskid. U ovom slučaju ne radi se ni o osnovnim podzakonskim aktima poput uredbe, pravilnika, odluke , naredbe, uputstva...već o pojedinačnom zaključku“, tvrdi Labović.

On kaže da su mještani Kraljskih Bara uvjereni da aktuelna Vlada i resorna ministarstva imaju pogrešan pristup rješavanju problema na vodotocima tog sela. Privremena mjera, kojom je Direktorat za inspekcijske poslove, nedavno, zabranio radove na mHE, kaže Labović, „daje prednost koncesionaru,u odnosu na Vladu“.

Labović objašnjava da „koncesionar, sada , dok traje privremena zabrana, koristi vrijeme da ispravi sve nedoslednosti i nelogičnosti, kao i nezakonitosti u pratećoj dokumentaciji“.

Bonus video: