Međunarodna pokazna vježba spasilaca CG, Slovenije i Češke

Projekat se realizuje u partnerstvu sa Vatrogasno-spasilačkom službom opštine Kranj iz Slovenije, Vatrogasno-spasilačkom brigadom Moravsko-Šleskog kraja i Udruženjem vatrogasaca iz Češke, a finansira ga Generalni direktorat za evropsku civilnu zaštitu i aktivnosti humanitarne pomoći Evropske komisije
1 komentar(a)
Ažurirano: 24.11.2017. 14:59h

Nakon četvorednovnog treninga održana je međunarodna pokazna vježba na temu zaštite od poplava u kojoj su spasioci iz Crne Gore, Slovenije i Češke pokazali spremnost za reagovanje uz korišćenje brana i pumpi visokog kapaciteta. Vježba, u kojoj je učešće uzelo oko 40 spasioca, održana je na Skadarskom jezeru, u mjestu Vranjina, a u sklopu projekta “Zajednice i gradovi otporni na katastrofe” kiji realizuju NVO “FORS Montenegro” i Direktorat za vanredne situacije MUP-a Crne Gore.

„Projekat ima za cilj unapređenje pripremljenosti lokalnih zajednica, institucija i službi za efikasniji odgovor na prirodne i druge nepogode. Najvažnije projektne aktivnosti uključuju treninge za spasioce ne teme vezane za zaštitu i spasavanje u slučajevima požara, poplava, zemljotresa“, navodi se u saopštenju „FORS Montenegra“ i Direktorata za vanredne situacije.

U sklopu projekta, koji je počeo sa realizacijom 1.januara tekuće i traje do kraja naredne godine, realizuju se i terenske vježbe spasavanja, treninzi na temu smanjenja rizika od katastrofa, izrada evakuacionih planova za škole i lokalne zajednice, vježbe evakuacije, kampanja informisanja stanovništva o rizicima od katastrofa, studijske posjetu EU, međunarodne konferencije na temu smanjenja rizika od katastrofa.

Projekat se realizuje u partnerstvu sa Vatrogasno-spasilačkom službom opštine Kranj iz Slovenije, Vatrogasno-spasilačkom brigadom Moravsko-Šleskog kraja i Udruženjem vatrogasaca iz Češke, a finansira ga Generalni direktorat za evropsku civilnu zaštitu i aktivnosti humanitarne pomoći Evropske komisije.

Do sada su održane tri pokazne vježbe kojima su prethodili četvorodnevni treninzi - u Sloveniji je realizovana vježba spasanja iz šumskih požara, u Češkoj spasavanje u slučajevima saobraćajnih nezgoda i pomenuta vježba koja je održana na Skadarskom jezeru. Do kraja projekta biće održane još tri pokazne vježbe – u Sloveniji, spasavanja sa visina, u Češkoj, vježba koja se odnosi na spasavanje za vrijeme zemljotresa, i u Crnoj Gori, još jedna vježba na temu zaštite od poplava.

“Važan segment projekta je međunarodna saradnja u ovoj oblasti koja će dovesti do razmjene iskustava i modela dobrih praksi, kako između institucija i službi koje se bave zaštitom i spasavanjem, tako i samih spasilaca koji se u svom poslu često suočavaju sa istim zadacima i izazovima“, navodi sau saopštenju za javnost.

Ukupna vrijednost projekta je nešto preko 736 hiljada eura, od čega je doprinos Evropske unije 75 odsto. Za Crnu Goru je opredijeljeno skoro 289 hiljada, a EU finansira 218,5 hiljada.

Galerija

Bonus video: