BP: Održana konferencija "Inkluzija djece romske populacije u sistem predškolskog obrazovanja"

Romkinja Enesa Selimović je ispričala da zbog dugova za struju ne može da preživi
92 pregleda 0 komentar(a)
Bijelo Polje grad, Foto: Čitalac reporter
Bijelo Polje grad, Foto: Čitalac reporter
Ažurirano: 24.11.2017. 14:37h

Plaćamo dugove za struju naslijeđene od pradjedova kao i redovne račune, djeca nemaju organizovan prevoz do škole i ne možemo da preživimo”, kazao je Rom Gringo Selimović, danas u Bijelom Polju, iznoseći probleme te ranjive populacije na konferenciji Inkluzija djece romske populacije u sistem predškolskog obrazovanja "od vrtića do fakulteta".

Selimović je ispričao da mu u Osnovnoj školi “Marko Miljanov” nisu dozvolili da upiše djecu, nakon što se poslije dva i mjeseca odsustva vratio iz Njemačke.

“Direktor te škole me uputio direktoru druge škole i tako su me šetali. Mi smo i dalje građani drugog reda”, kazao je Selimović.

Dženada Rizvanović iz NVO “Roma” je kazala da iako ima pomaka u poboljšanju položaja Roma još uvijek postoji diskriminacija.

“Romi se bore sa egzistencijalnim problemima, imaju ogromne dugove za struju za koju nisu znali da treba da budu prijavljeni, mnogi od njih nemaju socijalno ili ne dobijaju po nekoliko mjeseci. Ne žive kao ostali ljudi i neko I dalje zloupotrebljava njihov položaj. Sve su to razlozi zbog kojih djeca Roma neredovno pohađaju nastavu. Da Romi nisu odlazili u inostranstvo, još uvijek bi živjeli pod šatorima”, kazala je Rizvanović dodajući da je veliki problem što više nemaju ni kancelariju, gdje bi mogli da se žale za svoje probleme.

Romkinja Enesa Selimović je ispričala da zbog dugova za struju ne može da preživi.

“Imam osmoro djece, od kojih je jedno teško bolesno. Oboljela sam od srca i drugih organa, nemam para ni za struju ni prevoz niti za obrok djeci. I kako da ih šaljem u školu”, pitala se ona.

Direktorica Osnovne škole “Pavle Žižić” u Njegnjevu Tatjana Šebek je kazala da tu školu pohađa 19 učenika romske nacionalnosti.

“Pitanja njihovog prihvatanja među vršnjacima više se ne postavlja ali postoji veliki problem izostanaka, naročito u starijim razredima. Trenutno imamo desetoro neocijenjene djece upravo zato što ne dolaze u školu. Pokušavali smo kroz razgovore sa učenicima, roditeljima, saradnjom sa NVO sektorom da ih motivišemo da dolaze u školu, ali bez uspjeha”, kazala je direktorica škole koju pohađa 19 Roma.

Direktorica JPU “Dušo Basekić” je kazala da je bez uključivanja Roma u vrtiće nema ni kvalitetnog osnovnog obrazovanja, jer tu stiču prva znanja i radne navike.

“Nije problem motivisati djecu za vrtiće, koji su za njih besplatni, ali je problem prevoz djece, koji mora biti riješen”, kazala je Ćetković.

Direktor Srednje Stručne škole u Bijelom Polju Semir Balić je kazao da romska djeca do 16 godina mogu dobiti stipendije ukoliko pohađaju tu školu, u kojoj mogu dobiti kvalitetno obrazovanje.

Direktor NVO “Bjelopoljski demokratski centar” Zdravko Janjušević je kazao da se ova konferencija realizuje o okviru projekta Doprinos socijalnoj inkluziji Roma – "put do brže integracije u lokalnu zajednicu”, koji je finansijski podržan od strane Komisije za raspodjelu sredstava Nevladinim Organizacijama iz Budžeta Opštine za 2017 godinu.

Predstavnik Opštine Miloš Kljajević je podsjetio da je Opština donijela Lokalni akcioni plan koji je usvojen 2012. godine, koji predstavlja strateški plan Opštine u unapređenju položaja Roma, kao i da je bjelopoljska Opština uradila mnogo toga kako bi poboljšala kvalitet života te ranjive populacije.

Dženadu Rizvanović – predstavnicu NVO-Roma.Sve vas srdačno pozdravljam i zahvaljujem se na prisustvu.Na samom početku kazaću nekoliko riječi o samom peojektu.

Projekat ima za cilj da stvaranju uslova za ostvarivanje brže socijalne inkluzije Roma u društvene procese kroz podsticaj korišćenja servisa za podršku socijalne zaštite. Tokom projekta biće sprovedeno istraživanje i položaju Roma, izrada prve faze Lokalnog plana za integraciju Roma 2018-2021., inkluzija djece Romske populacije u sistem predškolskog obrazovanja,,od vrtića do fakulteta,,, kao i sprovođenje kampanje ukljucivanje starih i romske djece sa smetnjama u razvoju u odgovarajuce ustanove socijalne zastite.

On je stkakao da je uloga NVO sektora u smisli dinamičnijeg popravljanja situacije u oblasti primarnog i sekundarnog obrazovanja još uvijek mala, da su potrebna veća ulaganja .

“U narednom periodu angažovaćemo dva asistenta koji će u Van nastavnom programu raditi sa roditeljima i djecom a sve u cilju podrške na putu stvaranja uslova za podsticaj obrazovanja i njihovog kontinuiranog školovanja”, kazao je Janjušević.

Bonus video: