„Montefarm” i privatno zdravstvo bez turističkih vaučera

Prosvjetni radnici žale se na to što mnogi još nisu dobili vaučere, da kodovi za rezervacije nisu validni

39695 pregleda 32 reakcija 33 komentar(a)
Ni zaposleni u "Montefarmu" nemaju pravo na vaučere, Foto: BORIS PEJOVIC
Ni zaposleni u "Montefarmu" nemaju pravo na vaučere, Foto: BORIS PEJOVIC

Zaposleni u državnoj apotekarskoj ustanovi “Montefarm”, privatnim zdravstvenim ustanovama i stomatološkim ordinacijama, nemaju pravo na korišćenje turističkih vaučera, potvrđeno je “Vijestima” u Ministarstvu zdravlja.

Prosvjetni radnici, pak, i pored prava na korišćenje ove vrste stimulacije zbog rada u vanrednim uslovima tokom pandemije koronavirusa, žale se na to da još nemaju precizna uputstva, dok mnogi od njih nijesu ni dobili vaučere, a kodovi za rezervacije nijesu validni...

Isključivo javno zdravstvo ima pravo na pomoć

Iz Ministarstva zdravlja su pojasnili da “pravo na turističke vaučere, u okviru Vladinog paketa mjera pomoći građanima i privredi, imaju zaposleni isključivo u javnom zdravstvu”.

“Na zahtjev Ministarstva zdravlja, nadležni u Kliničkom centru Crne Gore, svim opštim i specijalnim bolnicama, domovima zdravlja i Institutu za javno zdravlje dostavili su spiskove zaposlenih u ovim zdravstvenim ustanovama. Objedinjeni spisak, na kojem se nalaze svi - od ljekara do higijeničara, dakle i medicinski i nemedicinski kadar, dostavljeni su Ministarstvu ekonomskog razvoja (MER), nakon čega su isti uneseni u platformu vaučeri.gov.me. putem koje se realizuju vaučeri. Vaučer se, ukoliko zaposleni želi da ga iskoristi, aktivira na osnovu podataka koje je dobio SMS-om, a preko ove platforme”, objasnili su u Ministarstvu zdravlja.

Precizirali su da pravo na turističke vaučere nemaju zaposleni u zdravstvenoj ustanovi apoteke „Montefarm”, koji su bili na prvoj lini tokom pandemije. Do vaučera ne mogu ni medicinski i nemedicinski kadar iz privatnih zdravstvenih ustanova, iako su neke od njih primale kovid pozitivne pacijente.

Stomatološka komora Crne Gore je ranije od resora kojim rukovodi ministarka Jelena Borovinić Bojović tražila informaciju da zaposleni u toj oblasti imaju pravo na korišćenje vaučera koji su dio prvog paketa mjera pomoći nove Vlade.

Tokom prvog talasa epidemije, od sredine marta do početka maja prošle godine, većina stomatoloških ordinacija bila je zatvorena na osnovu naredbi Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) za suzbijanje širenja koronavirusa.

Oko 25.000 vaučera vrijedno 5,5 miliona eura

Iz državnog budžeta biće izdvojeno oko 5,5 miliona eura za vaučere koji se mogu iskoristi do kraja ove godine, a njihova vrijednost je 200 eura. Projekat je osmišljen kao mjera pomoći prosvjetnim i zdravstveni radnicma, ali i izdavaocima privatnog smještaja. Ukupno je oko 25.000 korisnika koji će imati pravo na tu pomoć.

MER je za dodjelu vaučera kreiralo platformu vaučeri.gov.me koja je startovala sredinom prošlog mjeseca. Tokom prve faze, platformi su mogli da pristupe i da se registruju privatni izdavaoci smještaja i tako objave raspoložive smještajne jedinice sa fotografijama i ostalim detaljima smještaja.

Iz tog resora je “Vijestima” rečeno da je zaključno sa 9. junom realizovano malo više od 1.000 turističkih vaučera.

“Trenutni broj rezervacija (na 9. jun) je 1.670, dok su se 22.682 zdravstvena i prosvjetna radnika prijavila na platformu”, kazali su u ovom resoru.

Turistički vaučeri validni su samo za registrovani privatni smještaj i korišćenje vaučera je jednokratno. Vlasniku privatnog smještaja biće uplaćen novac po osnovu turističkog vaučera 10 dana nakon realizacije aranžmana.

U MER-u su kazali da je putem elektronske pošte i na arhivu resora pristiglo 563 prijava izdavalaca privatnog smještaja (fizička lica, pravna lica i fizička i pravna lica koja su izdavaoci smještaja u objektu vrste seosko domaćinstvo), te da su prijave dostavljane u periodu od 9. februara do 20. marta.

“Komisija koja je prijave pregledala, sačinila je listu od 433 aplikacije koje su ispunile kriterijume... Kada je riječ o drugoj fazi, kojom je obuhvaćena realizacija vaučera prosvjetnih i zdravstvenih radnika, ona je uveliko u toku. Bitno je napomenuti da je u toku slanje SMS poruka na brojeve telefona oko 25.000 korisnika turističkih vaučera, putem kojih se omogućava pristup platformi vauceri.gov.me, uz pristupne podatke i instrukcije kako da rezervišu smještaj i iskoriste vaučere do kraje decembra ove godine. Dakle, krajnji korisnici su već počeli da realizuju svoje vaučere i to mogu činiti putem platforme do kraja tekuće godine”, rekli su u MER-u.

Prosvjetna “slatka mala izvrnuta torta”

Olivera Leković iz nevladinog udruženja Prosvjetna zajednica kazala je „Vijestima“ da se radi o situaciji „kad bi bilo neskromno da se ljutimo što realizovanje dodjele vaučera ne ide po planu, jer zaboga vaučeri su poklon“.

„Pa budi zadovoljan i ‘slatkom malom izvrnutom tortom’, iako stiže sa zakašnjenjem, iako je pretumbana, iako se neki njom već uveliko slade, a neki još čekaju mrvice. Naime, Vlada je krajem januara donijela odluku da se svim prosvjetnim i zdravstvenim radnicima dodijele turistički vaučeri u vrijednosti do 200 eura, koji se mogu iskoristiti do 31. decembra. U ovoj teškoj godini, prosvjetni radnici su uglavnom bili zadovoljni tom odlukom, jer je time poručeno da je Vlada svjesna da smo i mi imali tešku godinu“, kaže Lekovićeva.

Ona kaže da je nakon apliciranja izdavaoca privatnog smještaja u martu, komisija odlučila da njih 415 imaju uslove za učešće u Vladinom projektu.

„Sajt preko kojeg se prijavljuju nastavnici za realizaciju turističkih vaučera počeo je sa radom 20. maja. Tu počinju problemi. Da bi se nastavnik prijavio na sajt, potrebno je da putem SMS-a dobije podatke za prijavljivanje. Neki nastavnici, manji broj, imali su mogućnost da se prijave odmah, neki tek nakon desetak dana, a neki nisu uspjeli ni do danas, tri sedmice od kad je počelo prijavljivanje. Drugi problem je taj što su na sajtu objavljeni apartmani samo 232 od 415 izdavaoca smještaja, koji imaju pravo učešća u projektu“, objašnjava Lekovićeva.

Ističe da su se mnogi nastavnici obraćali Prosvjetnoj zajednici: “Pokazivali su nam mejlove sa odgovorima MER-a, koje je zaduženo za ovaj projekat. Odgovori su uglavnom bili takvi da su postupili na osnovu podataka koje im je poslalo Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta. Odgovor na pitanje zašto nije u ponudi sav smještaj koji je u projektu, još nismo dobili“, kazala je Lekovićeva.

Ona je upitala da li će prosvjetari i kada svi probati svoju „izvrnutu tortu“.

„I, naravno, zahvaljujemo se Vladi na poklonu, ali bilo bi ‘ukusnije’ da je stigao na vrijeme i da ga nisu ‘izvrnuli’ nekoliko puta. Sad već osjećamo gorčinu“, zaključila je ona.

Predsjednik podgoričkog Odbora Sindikata prosvjete Slobodan Savović kazao je da ta organizacija ima informacije iz škola da „podjela vaučera kolegama ide loše“. On ističe da se prosvjetari žale da neki od njih nisu dobili kodove za vaučere, da oni koji su na zamjeni jesu, ali ne i oni koje mijenjaju. Isto tako, kaže Savović, prosvjetari se žale i na to da pojedini kodovi nisu validni.

„To je priča koja je od samog početka pogrešna. Ovo je dobar primjer kako je dobra ideja prepoznavanja vrijednosti prosvjete dovedena u pitanje“, kazao je Savović.

Pomoć i zaposlenima u ustanovama dječje i socijalne zaštite

Ministarstvo finansija prihvatilo je juče amandman poslanika Borisa Mugoše (SD) na Predlog zakona o budžetu za ovu godinu da se zaposlenima u ustanovama dječje i socijalne zaštite obezbijede turistički vaučeri.

“Zaposlenih u ovim ustanovama je oko 950, a trošak po tom osnovu za budžet bi bio oko 190.000 eura. Ovo su zaposleni koji obavljaju izuzetno kompleksan i odgovorona posao, dodatno usložnjen zbog koronavirusa”, bilo je obrazloženje Mugoše.

Bonus video: