Ni „Oktoih“ nije zaštićen od korupcije

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, sporan je dio pravilnika o bližem načinu, postupku i vrednovanju kriterijuma za dodjelu državne nagrade s kraja 2019, ali i dio koji se tiče izbora članova žirija Ministarstvo prosvjete nije postupilo po preporukama

24880 pregleda 4 komentar(a)
Bratić, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Bratić, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da postoji ugrožavanje javnog interesa koje se tiče procesa dodjele najveće državne nagrade u oblasti obrazovanja “Oktoih”, ali i obavijestila Vladu da nadležni resor nije postupio po njihovim preporukama za uklanjanje korupcijskih rizika u ovom slučaju.

Nagrada “Oktoih” se dodjeljuje za izuzetne rezultate i doprinos u oblasti obrazovanja i vaspitanja.

Po prijavi zviždača, Agencija je sredinom marta donijela mišljenje i utvrdila da “postoji ugrožavanje javnog interesa”, ali i dala dvije preporuke za otklanjanje korupcijskih rizika.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, sporan je dio pravilnika o bližem načinu, postupku i vrednovanju kriterijuma za dodjelu državne nagrade “Oktoih” s kraja 2019, ali i dio koji se tiče izbora članova žirija. Tada je na čelu prosvjetnog resora bio Damir Šehović, sada poslanik SD-a u Skupštini Crne Gore.

Iz Agencije, na čijem je čelu Jelena Perović, kazali su “Vijestima” da ne mogu saopštiti više detalja o tom slučaju u odnosu na ono što stoji u objavljenom mišljenju, jer je postupak pokrenut na osnovu prijave zviždača.

“Zakonom o sprečavanju korupcije propisano je da se u postupcima po prijavama zviždača postupa u skladu sa zakonom kojim se uređuje tajnost podataka, kako u pogledu identiteta zviždača, tako i u pogledu sadržaja prijave”, navodi se u odgovoru o ranije donijetom mišljenju.

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta dobilo je u međuvremenu mišljenje, ali su iz Agencije kazali da resor na čijem je čelu Vesna Bratić nije dostavilo izvještaj o preduzetim radnjama a imalo je rok od 30 dana.

“Imajući u vidu da nije postupilo po datim preporukama, Agencija je obavijestila Vladu kako bi, kao organ koji vrši nadzor nad radom ministarstava, preduzela sve potrebne aktivnosti u cilju realizacije datih preporuka”, navodi se u dokumentu na sajtu antikorupcija.me.

Državna nagrada “Oktoih”
Državna nagrada “Oktoih”foto: Mpin.gov.me

Ugrožavanje javnog interesa, prema Zakonu o sprečavanju korupcije, podrazumijeva povredu propisa, etičkih pravila ili mogućnost nastanka takve povrede koja je izazvala, izaziva ili prijeti da izazove opasnost po život, zdravlje i bezbjednost ljudi i životne sredine, povredu ljudskih prava ili materijalnu i nematerijalnu štetu po državu ili pravno i fizičko lice, kao i radnju koja ima za cilj da se za takvu povredu ne sazna.

Zakonom o državnim nagradama propisano je da “Oktoih” dodjeljuje žiri koji imenuje resor prosvjete iz reda istaknutih prosvjetnih, naučnih i kulturnih radnika iz Crne Gore.

Dodjela nagrade vrši se na osnovu javnog konkursa koji raspisuje Ministarstvo prosvjete. Konkurs se objavljuje najkasnije do kraja oktobra i traje 30 dana, dok žiri odluku donosi najkasnije do 20. decembra. Godišnje se mogu dodijeliti najviše tri nagrade, a uručuje ih ministar prosvjete 17. januara na svečanosti u Podgorici. Novčani dio nagrade iznosi devet prosječnih bruto zarada.

Bonus video: