"Ne postoji mogućnost da MUP zahtjev za izdavanje ličnih karata podnese po službenoj dužnosti"

"U periodu od 1.11.2017. godine, zaključno sa današnjim danom, odnosno 24.11.2017. godine u Filijali za građanska stanja i lične isprave Cetinje, odobreno 50 zahtjeva za izdavanje ličnih karata, odnosno izdato 50 ličnih karata, iz čega se jasno vidi da u odnosu na prethodni period nije bilo povećanja broja zahtjeva za izdavanje ličnih karata", navodi se u saopštenju MUP
74 pregleda 0 komentar(a)
lična karta, lične karte, Foto: Vijesti online
lična karta, lične karte, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 24.11.2017. 13:52h

Lične karte u Filijali za građanska stanja i lične isprave Cetinje, izdaju u skladu sa Zakonom, isključivo shodno zahtjevima građana, koji su obavezni da imaju novu ličnu kartu i ne postoji mogućnost da Ministarstvo unutrašnjih poslova zahtjev za izdavanje ličnih karata podnese po službenoj dužnosti, niti postoji mogućnost bilo kakvih zloupotreba insinuiranih tekstom "URA Cetinje", te iste odbacujemo kao neosnovane, saopšteno je danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Oni su reagovali na današnje saopštenje Građanskog pokreta URA Cetinje u kojem je rečeno da "MUP na Cetinju više nego ikad poništava stare i izdaje nove lične karte".

"25.09.2017. godine predsjednik Crne Gore donio je Odluku o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini Prijestonice Cetinje, kao i Skupštinama opštine Mojkovac i Petnjica, koji će se održati 26. novembra 2017. godine. U periodu od 1.09.2017. godine do 1.10.2017. godine u Filijali za građanska stanja i lične isprave Cetinje, odobreno je 60 zahtjeva za izdavanje ličnih karata, odnosno izdato je 60 ličnih karata. U periodu od 1.10.2017. godine do 1.11.2017. godine u Filijali za građanska stanja i lične isprave Cetinje, odobreno je 78 zahtjeva za izdavanje ličnih karata, odnosno izdato je 78 ličnih karata. Dok je u periodu od 1.11.2017. godine, zaključno sa današnjim danom, odnosno 24.11.2017. godine u Filijali za građanska stanja i lične isprave Cetinje, odobreno 50 zahtjeva za izdavanje ličnih karata, odnosno izdato 50 ličnih karata, iz čega se jasno vidi da u odnosu na prethodni period nije bilo povećanja broja zahtjeva za izdavanje ličnih karata", navodi se u saopštenju MUP.

Iz MUP su dodali da je Zakonom o ličnoj karti, propisano da je građanin koji je navršio 18 godina života, ima crnogorsko državljanstvo kao i prebivalište u Crnoj Gori obavezan da ima ličnu kartu, te da je isti u obavezi da u roku od od tri mjeseca poslije navršenih 18 godina života podnese zahtjev za izdavanje lične karte.

"Građanin je obavezan da podnese zahtjev za izdavanje lične karte, u roku od osam dana od dana prestanka važenja lične karte, oglašavanja iste nevažećom uslijed gubitka ili utvrđivanja razloga za zamjenu lične karte. Takođe, zahtjev za izdavanje lične karte građanin podnosi lično, dok za građanina mlađeg od 18 godina života i drugog poslovno nesposobnog lica, zahtjev podnosi roditelj, zakonski zastupnik ili staratelj. Starom, bolesnom i licu sa invaliditetom omogućava se olakšan način podonošenja zahtjeva za upotrebu mobilne stanice radi uzimanja podataka za izdavanje lične karte", zaključuje se u saopštenju MUP.

Bonus video: