O soliteru kada se završi istraga

Glavni državni arhitekta će o namjeri gradnje firme koju povezuju sa Oliverom Ilinčić, odlučiti nakon okončanja postupka pred Specijalnim državnim tužilaštvom

10775 pregleda 4 komentar(a)
Lokacija na kojoj je planirana izgradnja solitera, Foto: Vuk Lajović
Lokacija na kojoj je planirana izgradnja solitera, Foto: Vuk Lajović

Direktorat glavnog državnog arhitekte Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma prekinuo je postupak i odložio odlučivanje o žalbi kompanije “Fifth avenu investments limited“ iz Velike Britanije na rješenje budvanskog glavnog arhitekte koji je odbio da izda saglasnost na idejno rješenje budućeg desetospratnog hotela sa pet zvjezdica, koji ta kompanija namjerava da gradi na Bečićkoj plaži, dok se ne okonča postupak pred Specijalnim državnim tužilaštvom.

“Prekid postupka traje do okončanja krivičnog postupka pred Specijalnim državnim tužilaštvom”, navodi se u rješenu glavnog državnog arhitekte u koje su “Vijesti” imale uvid.

Kompaniju “Fifth avenu investments limited“ povezuju sa srpskom državljankom Oliverom Ilinčić, nekadašnjom savjetnicom Svetozara Marovića, koju istražitelji i dalje provjeravaju da li je imala udjela u jednoj od korupcionaških afera koju potpisuje Marovićeva kriminalna grupa.

Olivera Ilinčić
Olivera Ilinčićfoto: Vijesti

V.d. glavnog budvanskog arhitekte Vladan Stevović odbio je krajem februara zahtjev “Fifth avenu investments limited“ za davanje saglasnosti na budući hotel sa pet zvjezdica na parceli pored nekakadašnjeg hotela “Naftagas”.

Stevović je prethodno odbio da izda saglasnost na idejno rješenje hotelskog komplesa od dvije kule od po 10 i 12 spratova, koje je takođe ta kompanija namjeravala da gradi na Bečićkoj plaži, između Svetog Tome i hotela “Splendid“.

“Fifth avenu investments limited” vlasnik je dviju atraktivnih parcela uz samo šetalište uz Bečićku plažu, jedne kod Svetog Tome površine 1.729 kvadrata i druge, stotinjak metara udaljenoj, ka Rafailovićima uz “Naftagas“ od 2.5856 kvadrata.

“Odbija se kao neuredan zahtjev ‘Fifth avenu investments limited’“, piše u rješenju Stevovića.

Kako se navodi, idejno rješenje nije urađeno u skladu sa Pravilnikom o načinu izrade i ne sadrži tehničku dokumentaciju za gradnju objekata. U okviru grafičke dokumentacije, glavni budvanski arhitekta je tražio da mu se dostavi geodetska podloga sa položajem građevinske i regulacione linije, granicama katastarskih parcela, elaborat parcelacije po planskom dokumentu, situacioni plan sa položajem objekta na lokaciji prikazanim gabaritima, dimenzijama... do svih izgleda objekta.

Pravni zastupnik “Fifth avenu investments limited“, u žalbi dostavljenoj glavnom državnom arhitekti naveo je da ih budvanski glavni arhitekta u postupku odlučivanja nije saslušao čime je onemogućio da “iznesu dokaze i činjenice koje su od značaja za donošenje pravilnog i zakonitog rješenja, a što čini bitnu povredu pravila upravnopg postupka”.

U rješenju glavnog državnog arhitekte Dušana Vuksanovića, koji je detaljno razmotrio žalbu, navodi se i da je uvidom u kolonu tereta i ograničenja lista nepokretnosti utvrđena zabilježba privremene mjere zabrane otuđenja i opterećenja određena rješenjem Višeg suda iz Podgorice, a po predlogu Specijalnog državnog tužilaštva, te da se zbog toga prekida upravni postupak, dok se ne riješi krivični postupak.

Istražitelji, na čijem je čelu Milivoje Katnić, pod lupom su imali ovu i još tri povezane kompanije, koje je navodno kontrolisala Ilinčićka, a za koje se sumnja da su povezane sa malverzacijama odbjeglog i osuđenog šefa budvanske kriminalne grupe Svetozarom Marovićem.

Ilinčićka je dugi niz godina bila pod istragom Specijalnog državnog tužilaštva, koje je u aprilu 2019. i podiglo optužnicu protiv nje i još šest osoba, da bi u novembru Viši sud Katnićevom timu optužnicu vratio na dopunu.

Osim Ilinčićke, prvobitnom optužnicom je bilo obuhvaćeno još šest osoba iz Marovićeve grupe, koji su, kako su tada mediji objavili, malverzacijama preko kompanije “Property investments” nezakonito stekli vrijednu imovinu nadomak Svetog Stefana, ali i nanijeli štetu kasi budvanske Opštine.

Bonus video: