Amerikancima po slijetanju u Podgoricu tražili i PCR test?

Državljani SAD tvrde da im na podgoričkom aerodromu ne priznaju samo dokaz o vakcinaciji. Nadležni tvrde da postupaju po naredbi i da nije bilo slučajeva da se pored potvrde o vakcinaciji traži i negativan test na koronavirus

28789 pregleda 46 reakcija 46 komentar(a)
Iz UIP tvrde da inspekcija nije tražila negativan test, Foto: SAVO PRELEVIC
Iz UIP tvrde da inspekcija nije tražila negativan test, Foto: SAVO PRELEVIC

Pojedini američki državljani koji dolaze u Crnu Goru tvrde da im je, osim potvrde o vakcinaciji, po slijetanju u Podgoricu tražen i negativan PCR test na koronavirus.

Iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP) za “Vijesti” kažu da sanitarna inspekcija mimo potvrde o vakcinaciji nije tražila negativan test, te da postupaju onako kako je utvrđeno mjerama, odnosno naredbom Ministarstva zdravlja.

Iz više institucija nezvanično su kazali da je moguće da na tome insistiraju jedino avio-kompanije.

Jedan od putnika, međutim, “Vijestima” je rekao da nije fer što inspektor u Podgorici insistira od revakcinisanih putnika da pokažu i negativan PCR test.

“Državljani SAD dužni su da pokažu PCR test kada slete u Podgoricu, čak iako su potpuno vakcinisani. CovidTeam i Ambasada SAD u Podgorici, kao i IATA Travel navode da su potrebni samo dokaz o vakcinaciji ili negativni PCR. Ali, kada sletite, traže vam oboje. Ovo je veoma zbunjujuće i Amerikanci se sada testiraju prije leta, iako su primili obje doze vakcine”, požalio se državljanin SAD.

Upitani da li su upoznati sa ovim žalbama, iz Ambasade SAD u Podgorici “Vijestima” su rekli da se svi razgovori Konzularnog odjeljenja i američkih državljana smatraju privatnim i povjerljivim.

“Ukoliko američki putnici naiđu na poteškoće, naše Konzularno odjeljenje je spremno da pomogne. Dok se oporavljamo od pandemije, očekujemo da ćemo vidjeti sve veći broj Amerikanaca koji posećuju ovu lijepu zemlju”, saopšteno je iz Ambasade.

Iz UIP su “Vijestima” odgovorili da zdravstveno-sanitarna inspekcija postupa isključivo prema važećim epidemiološkim mjerama.

“Za ulazak u Crnu Goru iz SAD-a, kao i iz drugih zemalja koje je navelo ministarstvo u naredbi, potreban je negativan rezultat PCR testa na novi koronavirus, izdat od registrovane laboratorije i nije stariji od 72 časa; ili pozitivan rezultat serološkog testa, antitijela klase IgG, ne stariji od 30 dana; ili negativan rezultat brzog antigenskog testa koji međusobno priznaju članice Evropske unije i nalazi se na Zajedničkoj listi brzih antigenskih testova koje je objavila Evropska komisija i nije stariji od 48 časova; ili dokaz da su najmanje 14 dana prije ulaska u Crnu Goru potpuno vakcinisani propisanim brojem doza vakcine protiv koronavirusa; ili pozitivan rezultat PCR testa izdat od registrovane laboratorije koji je stariji od 14 dana, a nije stariji od 90 dana do dana ulaska u Crnu Goru”, piše u odgovoru UIP.

Ministarstvo zdravlja je juče, u saradnji sa Ministarstvom ekonomije, donijelo uputstvo zdravstvenim ustanovama, turistiima i preduzetnicima koji se bave turističkom djelatnošću smještaja gostiju u vezi sa uslovima PCR testiranja stranih gostiju.

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić kazao je da uslovi propisuju testiranje onih turista koji imaju dokaz plaćene takse u nekom od hotela ili registrovanom privatnom smještaju u Crnoj Gori.

Galić je rekao da je propisano testiranje i turista kojima je za povratak u države gdje žive neophodan negativan PCR test.

“Neophodno je da vlasnik smještaja, agencija ili turista najmanje 72 sata prije putovanja pozove Higijensko epidemiološku službu lokalnog doma zdravlja na teritoriji čije opštine je prijavio smještaj, kako bi rezervisao testiranje, te da je dužan da u dogovorenom terminu bude prisutan na dogovorenom mjestu, jer u protivnom testiranje neće biti obavljeno”, objasnio je Galić.

On je kazao i da se testiranje zakazuje u vremenu koje je najpristupačnije turistima i Higijensko epidemiološkoj službi lokalnog doma zdravlja.

Galić je rekao da je neophodno da Uprava doma zdravlja obezbijedi dovoljan broj timova i napravi procjenu kako na najbolji način organizovati testiranja.

Bonus video: