Upis tek počeo, ali mjesta nema

Umjetnička škola “Vasa Pavić” ove godine ograničila kapacitete za djecu uzrasta sedam ili osam godina

6687 pregleda 3 komentar(a)
Umjetnička škola “Vasa Pavić”, Foto: Luka Zekovic
Umjetnička škola “Vasa Pavić”, Foto: Luka Zekovic

Posebno nadarena djeca sa navršenih sedam ili osam godina ove godine se ne mogu upisati direktno u drugi razred podgoričke devetogodišnje Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić”, bez obzira na to što je ta mogućnost ostavljena odlukom Nacionalnog savjeta za obrazovanje iz 2019.

Razlog za to je, kako prenose mediji, popunjenost kapaciteta ustanove, ali „Vijesti“ juče nijesu mogle potvrditi ove informacije, jer se menadžment škole nije javljao na brojeve dostupne redakciji. Upis je počeo prije dva dana, a trajaće do 20. juna.

Prema Zakonu o osnovnom obrazovanju, osnovno umjetničko obrazovanje mogu sticati djeca koja imaju sklonosti za određene grane umjetnosti, a ispunjavaju uslove za upis. Takođe, zakon predviđa i da naročito nadarena djeca mogu započeti sticanje umjetničkog obrazovanja i sa manje od šest godina starosti, o čemu odlučuje nastavničko vijeće osnovne umjetničke škole.

Iako Zakon ne tretira posebno nadarenu djecu sa više od šest godina, umjetničke škole do ove godine su se rukovodile Odlukom Nacionalnog savjeta za obrazovanje.

„Naročito nadarena djeca mogu se upisati direktno u drugi razred (učenik/učenica sa navršenih sedam ili osam godina) pod uslovom da imaju nivo postignuća prvog razreda. Provjeru nivoa postignuća vrši komisija“, stoji u odluci iz 2019.

Da se nadarena djeca sa sedam ili osam godina mogu upisati u drugi razred umjetničke škole, ako za to ispunjavaju uslove, stoji i na sajtu Ministarstva prosvjete i nauke. Naglašeno je da se djeca od 10. do 20. juna mogu upisati u umjetničke škole i to elektronskim podnošenjem prijava.

Podgorički roditelji, pak, nijesu obaviješteni o izmjenama, a kako kažu, sa problemom su se sreli tokom elektronskog upisa, jer nakon što popune matični broj djeteta, sistem ih diskvalifikuje kada detektuje da dijete ima više od sedam ili osam godina.

Vršilac dužnosti direktora ove ustanove Mira Popović juče nije odgovarala na pozive „Vijesti“, pa je javnost ostala uskraćena za odgovor zbog čega ove godine nije poštovana odluka Nacionalnog savjeta iz 2019, te na koji način je precizirano da su kapaciteti popunjeni, ako je upis tek počeo.

Bez odgovora je i pitanje da li je do sada, s obzirom na praksu da se poštuje odluka Nacionalnog savjeta, kršen Zakon o osnovnom obrazovanju.

Bonus video: