Veslali od Metkovića do Kotora

Ekipa Udruge lađara “Sveti Ilija“ u srijedu krenula na tradicionalnoj neretvanskoj drvenoj brodici

2903 pregleda 2 komentar(a)
Lađari veslali i po deset sati dnevno, Foto: likemetkovic.hr
Lađari veslali i po deset sati dnevno, Foto: likemetkovic.hr

U Boki Kotorskoj danas se završava neobična pomorsko-turističko-etnografska priredba, započeta prije tri dana u Metkoviću u Hrvatskoj.

Iz Metkovića je u srijedu na put do Kotora isplovila ekipa Udruge lađara “Sveti Ilija“ iz tog grada i to na tradicionalnoj neretvanskoj drvenoj brodici - lađi. Dvije ekipe članova ove Udruge i jedna ekipa iz Hrvatske ratne mornarice (HRM), u protekla su tri dana u maloj i plitkoj drvenoj brodoci specifičnog oblika kakve su se od davnina koristile na ušću i u delti Neretve, veslali regatu do Kotora.

Prva etapa bila je na relaciji Metković-Korčula, druga od Korčule do Slanog kod Dubrovnika, a treća od Slanog do Cavtata. Posljednjeg dana regate u subotu, veslači će u neretvanskoj lađi preći rutu od Cavtata do Kotora gdje se očekuju oko podneva. Lađare iz Metkovića tokom čitave njihove neoubičajene plovidbe možda i najduže na koju se po moru ikada otisnula jedna od tih malih riječnih brodica, kao logistička podrška i po potrebi u slučaju loših vremenskih uslova sklonište na moru, prati desantni brod DBM-82 “Krka“ HRM, a čije se uplovljavanje takođe očekuje su subotu u Kotoru.

Ova plovidba je simbolična promocija tradicionalne nautičke i brodograđevne kulturne baštine donjeg toka i ušća rijeke Neretve, kao i turistička promocija i povezivanje Metkovića i Boke Kotorske, odnosno pripadnika hrvatske nacionalne zajednice koji žive u tim krajevima. Veslajući po deset sati dnevno, u četiri dana plovidbe, ekipa metkovskih lađara preći će ukupno oko 280 kilometara vodama Neretve i južnog Jadrana.

Lađa je osnovno sredstvo u današnjoj turističkoj ponudi u dolini Neretve.

Bonus video: