Protest u Kraljskim Barama: "Državna administracija ne radi ništa kako treba u vezi sa projektima mHE"

Podršku mještanima Kraljskih Bara dali su i danas vlasnici imanja u selu Rečine, koji se protive izgradnji mHE “Skrbuša” na Rečinskoj rijeci. Oni su najavili skoro održavanje protesta i u svom selu. Radovi i na toj mHE su privremeno zabranjeni

9299 pregleda 8 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Dragana Šćepanović
Sa protesta, Foto: Dragana Šćepanović

Državna adminsitracija ne radi ništa kako treba, u vezi sa projektima malih hidroelektrana (mHE) na vodotocima u Barama Kraljskim, poručeno je sa još jednog protestnog okupljanja u tom kolašinskom selu.

Na tri vodotoka u Kraljskim Barama mHE gradi firma Dekar energy, a mještani, od ljeta prošle godine, protestima i danonoćnim stražama, sprječavaju nastavak radova.

Sa današnjeg skupa su poručili i da je više nezakonitosti, što se tiče tih projekata u njihovom selu, napravljeno tokom minulog mjeseca, nego tokom čitave predhodne godine.

Sve to, kako je kazao predsjednik Mjesne zajednice (MZ) Milovan Labović, uprkos činjenici da je Direktorat za inspekcijske poslove privremeno zabranio radove na Mhe.

Protest Kraljske Bare
foto: Dragana Šćepanović

“Ovo što se sada radi vezano za projekte mHE u našem selu su mutne radnje koje ide u prilog koncesionar. Ne znamo radi li se slučajno, namjerno ili iz neznanja . Teško je povjerovati u neznanje i slučajnosti. Odgovori leže u Vladi Crne Gore…Bez obzira što je donesena privremna mjera o zabrani radova na mHE, mi smo prinuđeni da održavamo proteste. Više je razloga za to. Ne odvijaju se stvari onako kako bi bilo neophodno Minulih mjesec dana, više se krši zakon nego minule godine”. Nažalost, nova administracija ne radi ništa kako treba”, kazao je Labović.

On je podsjetio da su mještani, u aprilu, na sastanku u Ministarstvu kapitalni investicija, dobili obećanje da će na teren izaći komisija koju su to i Ministarstvo ekologije. To je, tvrdi Labović, “trebalo da bude prvi potez”.

“Trebalo je da komisija “snimi” stanje na terenu, da uzme izjave od mještana, pa da, onda, traži inspekcijske nalaze. Prema našem mišlljenju, inspekcije je trebalo da od koncesionara traže kompletnu dokumentaciju na uvid, a, onda , prema potrebi, da komisija zatraži inspekcijski nalaz sa terena. Nažalost, od toga se ništa nije desilo”, kazao je Labović.

Mještani, tvrdi on, nijesu zadovoljni nalazima ekološke i građeviske inspekcije. Prema njegovim riječima, “puno je izostavljeno, vezano za primjedbe mještana”.

Predsjednik MZ tvrdi da mještani prostestima ne rade ništa nezakonito, već, kako je kazao, “ pokušavaju da spriječe kršenje zakona”.

On je podsjetio na obećanja iz ekspozea premijera Zdravka Krivokapića, vezano za projekte mHE, kao i na riječi koje na protest u Kraljskim Barama tokom jeseni prošle godine izgvorio sadašnji potpredsjendik Vlade Dritan Aabazović.

Labović je kazao i da su od mnogih političara, koji sada čine vladajuću većinu dobili obećanja, koja nijesu ispunjena.

Protest Kraljske Bare
foto: Dragana Šćepanović

Darka Martinović je rekla “da se od obećanja političara, koji čine aktuelnu vladajuću većinu u Skupštini ili su u izvršnoj vlasti, prije izbora Ljubaštica tresla”

“Danas su se ućutali. Neka dođu među narod da vide kako živimo. Pozivam i predsjednika Opštine Milosava Bulatovića da ispuni svoja obećanja kada je riječ o uslovima života u Kraljskim Barama”, kazala je ona.

Podršku mještanima Kraljskih Bara dali su i danas vlasnici imanja u selu Rečine, koji se protive izgradnji mHE “Skrbuša” na Rečinskoj rijeci. Oni su najavili skoro održavanje protesta i u svom selu. Radovi i na toj mHE su privremeno zabranjeni.

“Odbranićemo rijeke, taman morali da poginemo. Mi nemamo dilemu oko toga. Nemamo ni drugog izbora”, poručio je Zoran Medenica.

Bonus video: