Protest u Nikšiću: Ljubo dao život za slobodu, a kako mu vraćaju oni koji u njoj uživaju

Predsjednik UBNOR-a i antifašista Nikšića, Slobodan Mirjačić, kazao je da Nikšićani ne smiju dozvoliti nijedan napad, ne samo na Čupićev, nego na bilo koji od 256 spomenika, koliko ih na teritoriji opštine Nikšić.

23687 pregleda 1687 reakcija 66 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Udruženje boraca NOR-a (UBNOR) i antifašisti Nikšića na nikšićkom Trgu slobode organizovali su večeras protest nakon skrnavljenja spomenika narodnog heroja Čedomira Ljuba Čupića.

Predsjednik UBNOR-a i antifašista Nikšića, Slobodan Mirjačić, kazao je da Nikšićani ne smiju dozvoliti nijedan napad, ne samo na Ljubov, nego na bilo koji od 256 spomenika, koliko ih na teritoriji opštine Nikšić.

"Ljubo, ne damo te, ne damo tvoj osmijeh koji je obišao cijeli svijet i kome se dive svi normalni ljudi svijeta. Ubili su te 1942. godine fašisti i njihovi sramni pomagači, ali tvoj osmijeh ne mogu ubiti. Ponovo su pucali na tebe prije pola godine, sinoć su ti oksrnavili spomenik onako kako su to uradili u decembru prije 1918. godine. Ne damo te, Ljubo, i spremni smo da tvoj lik i i spomenik čuvamo ako treba i životima", poručio je Mirjačić i dodao da je Ljubo svoj život dao za slobodu, a kako mu vraćaju ti koji uživaju u slobodi.

protest Nikšić
foto: Privatna arhiva

Novinar i publicista Dragan Mitov Đurović je poručio da se Ljubo Čupić borio da se svi zajedno živimo i da oni koji odlučuju treba da znaju da svako vrijeme može biti dobro i loše, ali "da u njemu moramo ostati ljudi".

"Svi koji mašu tuđim zastavama, došlo je vrijeme da ih saviju ili da ih makar podižu uz manje vike i galame", rekao je Đurović i dodao da svaki život koji je ugrađen u slobodnu Crnu Goru pripada Crnoj Gori.

protest Nikšić
foto: Privatna arhiva

Nikšićanka Dragica Gaga Abramović, koja živi u Podgorici, a koja decenijama obilazi i vodi računa o Ljubovom grobu, njenog junaka iz mladosti,željela je da večeras bude u Nikšić, ali joj godine to nijesu dozvolile. Kako je kazala Vijestima, veoma je pogodila vijest da se neko tako mogao ophoditi prema spomeniku nikšićkog Če Gevare.

"Stidi se, Nikšiću, kada si dozvolio da po ovome budeš prepoznat. Da nije bilo Ljuba Čupića i njegovih drugova, mladosti tadašnje Crne Gore, ne bi bilo ni ovih koji skrnave njegov spomenik. Ovima što to rade poručila bih da ne brukaju stare Nikšićane, čestite i gospodstvene ljude", poručila je osamdesetsedmogodišnja Gaga.

Bonus video: