Prigovori prihvaćeni, ocjene korigovane?

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, riješen problem u vezi sa polaganjem maturskog ispita u podgoričkoj Ekonomskoj školi...

6359 pregleda 0 komentar(a)
Srednja ekonomska škola “Mirko Vešović”, Foto: Boris Pejović
Srednja ekonomska škola “Mirko Vešović”, Foto: Boris Pejović

Maturantima podgoričke Ekonomske škole “Mirko Vešović” navodno su prihvaćeni prigovori na stručni ispit koji su nedavno polagali, a korigovane su im i ocjene.

Potvrdu nezvanične informacije dobijene od više izvora, “Vijesti” juče nijesu uspjele dobiti jer direktorica Dijana Vujačić nije odgovorila na poziv i poruku novinara.

“Vijesti” su prije dva dana objavile da je do nezadovoljstva i prigovora došlo zbog toga što su na maturskom ispitu bila i pitanja kojih su, prema ranijim najavama prosvjetnih vlasti, đaci trebalo da budu oslobođeni.

Zbog toga su uslijedile brojne primjedbe đaka obrazovnog programa pravno-administrativni tehničar.

Prema pouzdanim informacijama “Vijesti”, Komisija je uvidjela propust i uvažila prigovore.

“Da nisu uvažili prigovore, mnogi đaci bi imali trojke, a možda i manje ocjene”, rekao je jedan od roditelja.

Više njih se obratilo “Vijestima”, tvrdeći da je problem nastao zbog toga što su profesori učenicima za stručni predmet proslijedili katalog, a uz saglasnost iz Ispitnog centra, gdje im je označeno da pojedine oblasti neće biti dio testa.

Na taj način, kažu roditelji, trebalo je da budu rasterećeni dijela gradiva, kako su ranije i najavljivali iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Nastavnici i dio uprave škole “Vijestima” su prije dva dana nezvanično potvrdili da su upoznati sa problemom u vezi polaganja stručnog ispita, da je tačno da je veliki broj nezadovoljne djece, da su ih kontaktirali i pojedini roditelji, ali da se konkretnije informacije mogu dobiti samo od direktorice.

Iz Ministarstva prosvjete, kulture i sporta nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” poslata prije nekoliko dana, saopštivši da su ih proslijedili na adresu Ispitnog centra.

Test su, navode roditelji, đaci polagali u srijedu, a bilo je planirano da rezultati budu u četvrtak.

Đaci su se nakon testa požalili razrednim starješinama, koji su navodno takođe uvidjeli da su na ispitu bila i nepredviđena pitanja.

“Korigovani ispitni katalog im je poslat 6. aprila po instrukcijama iz Ispitnog centra. Katalog je bio i na sajtu Ispitnog centra. Djeca nisu učila tih desetak pitanja koja su bila označena, a za koja im je rečeno da neće biti na ispitu. Međutim, na ispitu su im bila čak četiri pitanja od tih pitanja”, istakla je majka jednog od maturanata.

Bonus video: