Apelacioni sud prihvatio žalbu SDT-a, ponovo vagaju oko Stijepovića

Apelacioni sud je naložio da se ponovi postupak kontrole optužnice protiv Stijepovića zbog pranja novca u saizvršilaštvu

42677 pregleda 150 reakcija 46 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Apelacioni sud uvažio je žalbu Specijalnog državnog tužilaštva i ukinuo rješenje Višeg suda za optuženog Slavoljuba Miga Stijepovića zbog krivičnog djela pranje novca u saizvršilaštvu.

U obrazloženju Apelacionog suda se navodi da je žalba specijalne tužiteljke Lidije Vukčević osnovana, te da nema mjesta rješenju koje je donio Viši sud, a u kojem je navedeno da se "krivični postupak protiv Stijepovića - obustavlja".

Apelacioni sud je naložio da se ponovi postupak kontrole optužnice protiv Stijepovića zbog pranja novca u saizvršilaštvu.

Tužiteljka Vukčević u novoj žalbi tražila je od Apelacionog suda da ukine ili preinači odluku Višeg suda kojom je obustavljen krivični postupak protiv Stijepovića u slučaju "Koverta”. Ona je tražila da sud prihvati dio optužnice i za njega, te da u kontradiktornom postupku se izvedu svi dokazi pred Višim sudom u Podgorici.

Iz SDT-a su kazali da su uložili žalbu zbog povrede odredaba krivičnog postupka, kao i zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja.

U žalbi SDT-a piše da je Viši sud izreku rješenja učinio nerazumljivom i protivurječnom samoj sebi i razlozima rješenja.

I Apelacioni sud je postupanje Višeg suda ocijenilo kao "pogrešno utvrđeno činjenično stanje".

"Postojanje osnovane sumnje samo po sebi ne znači da je okrivljeni izvršilac krivičnog djela, jer to utvrđuje ocjenom izvedenih dokaza, cijeneći ih pojedinačno i u međusobnoj vezi, sudiće vijeće u kontradiktornom postupku na glavnom pretresu", piše u rješenju Apelacionog suda.

Vijeće Višeg suda ranije je u aferi "Koverta" potvrdilo optužnicu protiv Duška Kneževića, zbog stvaranja kriminalne organizacije, kao i protiv Branislava Todorovića, Živka Šljivančanina, Tamare Krdžić, Gorana Grujovića i Tomice Knežević, zbog istog krivičnog djela i zbog pranja novca u saizvršilaštvu.

Optužnica je podignuta nakon afere koju je Knežević otvorio u januaru 2019. godine, objavljivanjem video-snimka na kojem Stijepoviću uoči izbora 2016. predaje kovertu uz objašnjenje da je u njoj 97.000 eura.

U optužnici, međutim, piše da je Duško Knežević, nakon što su njegovi saradnici konvertovali 110.000 dolara u eure, Stijepoviću predao "samo" 47.500 eura.

U tom aktu navodi se da je Knežević u drugoj polovini 2010. godine stvorio kriminalnu grupu čiji su članovi bili zaduženi da podižu novac koji je stečen iz nezakonitih poslova više kompanija, a potom ga predaju njemu radi stavljanja u legalne tokove.

Bonus video: