Borovinić Bojović: Podizanje nivoa dobrovoljnog davalaštva krvi prioritet Ministarstva zdravlja

Vlada Crne Gore, kako je kazala, je istinski posvećena očuvanju i zaštiti zdravlja svojih građana i ulaže stalne napore da, u saradnji da institucijama koje se bave ovom djelatnošću, doprinese razvoju dobrovoljnog davalaštva krvi

5754 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Ministarstvo zdravlja
Foto: Ministarstvo zdravlja

Prioritet Ministarstva zdravlja u narednom periodu je podizanje nivoa dobrovoljnog davalaštva krvi, kao važnog dijela obezbjeđivanja dovoljnih količina bezbjedne krvi, na čemu moramo svi zajedno intenzivnije da radimo, poručila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović na današnjem obilježavanju Svjetskog dana dobrovoljnih davaoca krvi u Zavodu za transfuziju krvi.

Ove godine se obilježava pod sloganom "Daruj krv da srce planete nastavi da kuca“, koji naglašava suštinsku ulogu davaoca krvi u održavanju života u svijetu, pojasnila je ona, a poseban fokus ovogodišnje kampanje je na mladim ljudima i njihovoj ulozi u obezbjeđivanju dovoljnih količina krvi.

Ona je kazala da je vrijeme pandemije izazvane virusom Kovid-19 uticalo na sve segmente zdravstvenih sistema u svijetu, pa je tako imao i negativan efekat i na transfuziološku djelatnost, odnosno nivo davalaštva krvi.

"Tokom protekle i ove godine, došlo je do smanjenja broja dobrovoljnih davalaca krvi i u Crnoj Gori. Uprkos svim teškoćama, Zavod za transfuziju uspio je da obezbijedi potrebne jedinice krvi svima kojima je bila potrebna. Broj prikupljenih jedinica u Crnoj Gori u 2020. godini iznosio je 16.709, što je 2,7 odsto u odnosu na broj stanovnika. Pandemija koronavirusa je dovela do očekivanog pada nivoa davalaštva u odnosu na 2019. godinu kada smo u redovnim uslovima ostvarili nivo od 3.1 odsto. Od broja prikupljenih jedinica 60 odsto su namjenske donacije iz redova porodičnih davaoca, a 40 odsto su nenamjenske donacije od strane dobrovoljnih davalaca krvi", navela je Borovinić Bojović.

Svjetski dan davanja krvi
foto: Ministarstvo zdravlja

Vlada Crne Gore, kako je kazala, je istinski posvećena očuvanju i zaštiti zdravlja svojih građana i ulaže stalne napore da, u saradnji da institucijama koje se bave ovom djelatnošću, doprinese razvoju dobrovoljnog davalaštva krvi, čiji je konačni cilj obezbjeđivanje dovoljnih količina sigurne i bezbjedne krvi za redovne i vanredne potrebe.

Ona je pozvala sve koji su zdravstveno sposobni da postanu dobrovoljni davaoci krvi, jer "čin darivanja dijela sebe, kojim se spašava nečiji život, nema alternativu"

Mina Brajović šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori smatra da treba ohrabriti mlade ljude širom svijeta, koji su sinonim za solidarnost, altruizam i entuzijazam da doniraju krv i inspirišu druge da podrže život i zdravlje darujući krv kroz sistem dobrovoljnog, neplaćenog i nenamjenskog davalaštva

"Tokom trajanja pandemije Kovid-19, kada je situacija postala dodatno složena, naučili smo mnoge lekcije. Između ostalog, da efikasan odgovor na pandemiju traži solidarnost, saradnju i nacionalno jedinstvo. Stabilan i snažan sistem transfuzije sa kapacitetom da u kontinuitetu i tokom trajanja krize sakuplja, testira, obrađuje, čuva i distribuira krv je paradigma esencijalnih zdravstvenih servisa, koji čuva živote i zdravlje građana. SZO pozdravlja napore Vlade Crne Gore i resornog ministarstva da se transfuzioloski servisi brzo rekalibriraju i budu sastavni dio odgovora na pandemiju, istakla je ona.

Svjetski dan davanja krvi
foto: Ministarstvo zdravlja

Događaju je takođe prisustvovala i direktorica Zavoda za transfuziju krvi Tamara Šćepanović koja je navela da su sa poboljšanjem epidemiološke situacije postignuti i bolji rezultati u prvih pet mjeseci ove godine.

"Od 1. januara do 1. juna u Crnoj Gori je prikupljeno oko 7.900 jedinica krvi, što je za oko 1.200 jedinica više u odnosu na isti period prethodne godine. Ovi ohrabrujući rezultati nas vraćaju na put ka dobro poznatom cilju, a to je 100 odsto dobrovoljno, nenamjensko davalaštvo i dostizanje preporuka SZO za nivo davalaštva od 4 odsto od ukupnog broja stanovnika, čime bi bile obezbijeđene višednevne nacionalne rezerve sigurne krvi", kazala je ona.