Jovović: Sprečavanje novinara na zadatku uskoro će postati krivično djelo

Državni sekretar MUP-a Zoran Miljanić, rekao je da su dobili informaciju od međunarodnih partnera da će se Komisiji za praćenje istraga napada na novinare pridružiti i ekspert iz inostranstva

11909 pregleda 8 komentar(a)
Jovović, Foto: Luka Zeković
Jovović, Foto: Luka Zeković

Komisija za praćenje istraga napada na novinare danas je ojačana sa još nekoliko predstavnika policije, Agencije za nacionalnu bezbjednost i tužilaštva.

Predsjednik Komisije Mihailo Jovović rekao je da su danas dogovarali način rada, i da su ih ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović i direktor Uprave policije Zoran Brđanin, informisali da će imati punu podršku.

Jovović je rekao da ih je novinar i član Komisije, Sead Sadiković, informisao da postoji određeni zastoj u rješavanju napada na njega, ali da je direktor policije, koji je prisustvovao sjednici, obećao da će hitno utvrditi o čemu se radi.

Ocijenio je, međutim, da rezultati zavise od postupanja državnih organa po njihovim preporukama.

Miljanić i Jovović
Miljanić i Jovovićfoto: Luka Zeković

Državni sekretar MUP-a Zoran Miljanić, rekao je da su dobili informaciju od međunarodnih partnera da će se Komisiji pridružiti i ekspert iz inostranstva.

Miljanić je rekao da postoji jasna politička volja za rešavanje svih napada.

Jovović je kazao da se na sjednici čula podrška za izmjene zakona u uvođenje novog krivičnog djela koje bi se odnosilo na sprečavanje novinara u vršenju posla.

Nakon sjednice Komisije iz MUP-a je saopšteno da su kao prioritet u radu, ponovo označeni najteži i najozbiljniji slučajevi napada na novinare, ali i oni kojima u skoroj budućnosti prijeti zastara.

"Svakako, na dnevnom redu Komisije biće i novoformirani predmeti, vezani za najnovije slučajeve napada na predstavnike medija. Predsjednik Komisije Mihailo Jovović apelovao je na predstavnike državnih institucija da budu ažurni i da dostavljaju kompletnu dokumentaciju, koju Komisija bude tražila, kako to ne bi dovodilo do opstrukcije. On je ukazao i na interesovanje predstavnika međunarodne zajednice da doprinesu radu Komisije, a i svi njeni članovi su saglasni da bi od velikog značaja bila ekspertska pomoć u konkretnim slučajevima", piše u saopštenju.

Jučerašnjoj sjednici prisustvovali su ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović i Brđanin.

"Sekulović je poručio da se neće miješati u ono što su nadležnosti Komisije, te da će biti njen servis i apsolutna podrška. Brđanin je istakao da će policija intenzivirati svoj rad kada je riječ o napadima na novinare, čemu će posebno doprinijeti i formiranje posebne jedinice u UP, čiji će posao biti samo to. On je zamolio članove Komisije da budu bez predrasuda, ponavljajući da volja sa njihove strane postoji. Brđanin je napomenuo i da će apelovati da se bez potrebe dokumentacija ne označava stepenom tajnosti. Ipak, u tom smislu, na sjednici je konstatovano da je potrebno što prije svim članovima obezbijediti dozvole za pristup podacima, sa određenim stepenom tajnosti, kako bi Komisija mogla da funkcioniše u punom kapacitetu. Formirana je i radna grupa koja će do naredne sjednice Komisiji raditi na Poslovniku i dati potrebne sugestije", piše u saopštenju.

Novu Komisiju, pored predstavnika medija i medijskih asocijacija, čine i predstavnici MUP-a, Uprave policije, ANB-a i Tužilaštva.

Bonus video: