Tokom akcije „Jer krv nije voda“ u Nikšiću prikupljeno oko 250 jedinica krvi

„Učinili smo da se mnogima vrati osmijeh na lice, nekima smo pomogli da ozdrave, a nekima je naša krv značila život. I srećni smo zbog toga, to nam je najveće zahvalnica i nagrada"

7115 pregleda 3 komentar(a)
Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krv, Foto: Svetlana Mandić
Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krv, Foto: Svetlana Mandić

Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, 14. jun, u Nikšiću je u organizaciji opštinske organizacije Crvenog krsta obilježen sa više akcija.

Nakon što su dobrovoljni davaoci krvi darivali dragocjenu tečnost i time ozvaničili završetak jednomjesečne akcije „Jer krv nije voda“, vakcinacijom, koja je organizovana u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, u cilju davanja sveukupnog doprinosa vezanog za zdravstvenu situaciju u zemlji, dali su primjer ostalim građanima, dok su naistaknutiji davaoci dobili priznanja.

Davaoci krvi
foto: Svetlana Mandić

Mitar Vučković, predsjednik Odbora za dobrovoljno davalaštvo krvi u Nikšiću, podsjetio je da je akcija “Jer krv nije voda“, koja je po prvi put u takvom obimu organizovana u Crnoj Gori, počela 11.maja, na Dan dobrovoljnih davalaca krvi Crne Gore, da se za mjesec dana, koliko je trajala, odazvalo više od 300 humanista i da je prikupljeno blizu 250 jedinica životne tečnosti.

„Učinili smo da se mnogima vrati osmijeh na lice, nekima smo pomogli da ozdrave, a nekima je naša krv značila život. I srećni smo zbog toga, to nam je najveće zahvalnica i nagrada. Humanisti su, uostalom, po svom kovu jednostavnosti i skromni ljudi“, kazao je Vučković i podsjetio da u Nikšiću postoji 14 klubova i da se godišnje prikupi do 1500 jedinica dragocjene tečnosti.

Istakao je da su nikšićki davaoci, ne računajući prošlu i ovu godinu, premašili procenat porodičnih davanja za poznate primaoce i približili se procentu od četiri odsto dobrovoljnih davalaca u ukupnoj populaciji, što je preporuka Svjetske zdravstvene organizacije.

„I ono što je još važnije ne treba brinuti za budućnost dobrovoljnog davalaštva krvi u Nikšiću, jer u svakoj akciji približi nam se veliki broj mladih ljudi koji prvi put dobrovoljno doniraju krv“, kazao je Vučković i dodao da su tokom jednomjesečne mjeseca postali bogatiji za pedesetak mladih humanista.

„Рoznato je da је јedna jedinica krvi jednako tri doze lijekа, lijeka koji se ne može dobiti u laboratoriji nego isključivo iz ispružene ruke davaocа. Dobrovoljni davaoсі zа to ne traže nikakvu materijalnu satisfakciju, samo ljudsku zahvalnost i institucionalnu раžnju i рoštovanje“, kazao je Vučković.

Ono što traže od države je da se dobrovoljnim davaocima krvi vrati slobodan dan nakon donirane krvi, oduzet važеćim zakonskim rješenjem, da budu prepoznati u sistemu kako bi imali prvenstvo u slučaju potrebe za liječenjem ili nabavkom lijekova.

Vučković
Vučkovićfoto: Svetlana Mandić

„Bilo bi dobro da zajednički pronađemo način da podržimo klubove dobrovoljnih davalaca krvi od kojih najveći broj njih nema ni osnovne uslove za rad i realizaciju programskih сijeva, a čitav protekli period, zajedno sa Crvnim krstom bili su temeljni nosioci ove humane aktivnosti“, kazao je Vučković.

Sa dobrovoljnim davaocima je bila i ministarka zdravlja, Jelena Borovinić Bojović, a prema riječima Vučkovića, njeno prisustvo doživljavaju kao spremnost i namjeru da im pruži institucionalnu podršku i pomоć.

„Nova Vlada i Ministarstvo zdravlja su inicirali ideju da svi dobrovoljni davaoci u Crnoj Gori budu jednako uvaženi, imaju jednaka prava i da svi zajednički shvatimo da je svaki dobrovoljni davalac krvi jednako važan, gdje god da se on nalazi u našoj državi. Do sada se nije na pravi način jednako posvetila pažnja svim dobrovoljnim davaocima krvi na teritoriji države, što je sada jedan naš veoma važan cilj da svi moraju da budu jednako uvaženi gdje god da se nalaze, jer oni svojim dobrovoljnim davanjem krvi neminovno spašavaju ljudske živote“, poručila je ministarka.

I predsjednik Opštine, Marko Kovačević, obećao je da će lokalna uprava, zajedno sa resornim ministarstvom klubovima dobrovoljnih davalaca krvi stvoriti što bolje uslove, a potrudiće se i da obezbijede bolji prostor za transfuziju krvi.

„Znate kako kažu u Nikšiću za nekoga kad je dobar – dobar je, krvi bi ti dao. To je ovdje kod nas mjere dobrote, a vi ste svi diskretni heroji koji kada dođe taj momenat, kada treba dati krv, ne pitate ni ko je u pitanju, ni za boju kože, ni za političko ili bilo koje drugo lično svojstvo toga kome dajete krv, već idete iz ove dobrote da spasite nečiji život jer znate da je svaki život vrijednost za sebe i da je jednako vrijedan“, kazao je prvi čovjek grad.

Predsjednik SO Nikšić, Nemanja Vuković, koji je kao i Kovačević, član DDK „Sveti Sava“ čestitao je na broju jedinica dragocjene tečnosti koji je prikupljen tokom mjesečne akcije.

Direktorica Zavoda za transfuziju Crne Gore, Tamara Šćepanović, kazala je da su zalihe krvi u Zavodu minimalne.

„Prvi razlog je taj što su, zbog povoljne epidemiološke situacije, sve bolnice vraćene u redovan režim rada i zbog toga imamo pojačane kapacitete operacionih sala, operacione programe radi smanjenja listi čekanja i potrebe za krvlju su velike. Mogu da kažem da nam je potrebna krv svih krvnih grupa. Drugi razlog je masovna vakcinacija u Crnoj Gori koja se dešava od početka maja, pa odlažemo doniranje krvi kod vakcinisanih davaoca i onih koji žele da daju krv“, kazala je Šćepanović i pozvala sve one koji žele da daju krv, a predstoji im vakcinacija, da dragocjenu tečnost daruju nekoliko dana prije nego što prime vakcinu.

Na kraju su uručena priznanja dobrovoljnim davaocima koji su dragocjenu tečnost dali 75 puta, Milenku Erakoviću, Novici Bigović, Dragomiru Milićeviću, 50 puta, Ratku Čvoroviću, Branku Bojić, Branimiru i Vladu Nikoliću, kao i 40, Rajku Kankarašu, Milošu Erakoviću, Radomiru Aleksiću, Miru Čanoviću, Velizaru Obradoviću, Petraniji Jovanović, Miodragu Radoviću i Momu Zečeviću.

Nijesu zaboravljeni ni oni koji su krv dobrovoljno darivali 30 puta, Zoran Marojević, Goran Adžić, Zoran Aleksić, Jovan Nenezić, Zoran Jandrić, Ljubica Popović, Novica Bojanić i Vasko Vučurović, i 20, Mirko Kankaraš, Željko Bulatović, Ljiljana Prijović, Janko Simanić, Ivan Petrović, Miladin Baošić, Ljiljana Miljković, Željko Vučetić, Božo Knežević i Rako Bulatović.

Vakcinacijom do kolektivnog imuniteta

Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi u Nikšiću je obilježen i vakcinacijom dobrovoljnih davalaca krvi.

vakcina
foto: Svetlana Mandić

„Mislim da je vakcinacija prioritet u današnjem zdravstvenom sistemu s obzirom da smo svi svjedoci da je svakome veliki broj prijatelja, mladih i jakih, nažalost izgubilo bitku sa Covidom 19. Tu sam sa suprugom da se oboje vakcinšemo, da zaštitimo sebe, porodicu i prijatelje“, kazao je Milenko Eraković koji je krv dao 75 puta i koji se prvi vakcinisao u autobusu koji je bio stacioniran na gradskom trgu.

Ministarka Borovinić Bojović je kazala da je veoma važno da svi shvatimo značaj vakcinacije, jer time štitimo sopstveno zdravlje i zdravlje cijele nacije.

Borovinić Bojović
Borovinić Bojovićfoto: Svetlana Mandić

„Zdravlje svih svojih najbližih sa jedne strane. Sa druge strane čak i ukoliko bi se desilo da se na jesen ili zimu pojave neke mutagene forme blesti oni koji su vakcinisani biće zaštićeni od najtežih formi bolesti kao i od smrtnih ishoda. U tom smislu dodatno je važno da dobrovoljni davaoci krvi, koji su zapravo naši heroji, budu vakcinisani“, kazala je ministarka.

Kako je istakla, pandemija Covid 19 je i u Crnoj Gori, i u svijetu, smanjila procenat dobrovoljnih davanja na 2,7 odsto.

Stav Zavoda za transfuziju Crne Gore je, prema riječima Tamare Šćepanović, da i oni pozovu građane na vakcinaciju, jer prioritet treba da bude sopstveno zdravlje, zdravlje porodice i društva u cjelini.

„Da zajednički uspijemo da postignemo kolektivni imunitet kojem težimo“, poručila je Šćepanović.

Bonus video: