Funkcionerima DPS-a pisali manje račune

Nova uprave Komunalnog utvrdila privilegije prethodnih partijskih moćnika. Na spisku Rađenovići, Ljubanovići, Kuč, Gregović.. Obračunavali kvadrature starih kuća, gdje su nikle vile, zgrade i hoteli

25637 pregleda 154 reakcija 52 komentar(a)
Veselinka Kalezić, Foto: Vuk Lajović
Veselinka Kalezić, Foto: Vuk Lajović

Ključne političke figure budvanskog DPS-a, među kojima i članovi organizovane kriminalne grupe, godinama unazad ili nijesu ili su plaćali drastično manje račune za odvoz smeće, jer im je neko u Komunalnom preduzeću, dok su njime upravljali podobni partijski kadrovi, omogućio da ne budu na spisku platiša ili da im se obračun izvrši na kvadraturama starih kuća koje su odavno porušene, a na njihovim mjestima podignute vile, hoteli i zgrade u vlasništvu funkcionera.

To je u razgovoru za “Vijesti“ kazala novoimenovana predsjednica odbora direktora Komunalnog DOO Budva Veselinka Kalezić (Demokrate), koja je i prethodnih 30 dana utvrdila brojne nepravilnosti, mahinacije koje su vršene, zloupotrebe prilikom zapošljavanja, dodjele stanova, ali i privilegija koje su direktori iz redova DPS-a sebi i svojim prijateljima, kumovima i partijskim poslušnicima omogućavali godinama unazad.

“Tome se stalo na put i svaka malverzacija biće procesuirana“, poručila je Kalezićeva.

Ona je navela da se preduzeće nalazi u nezavidnoj finansijskoj situaciji što potvrđuje akumulirani minus iz poslovanja od 4,5 miliona eura.

“Prihodi preduzeća su umanjivani permanentnim nezaduživanjem određenih preduzeća i fizičkih lica (skoro jedna trećina ukupnog broja korisnika usluga preduzeća) koji su u prethodnom periodu bila u partijskim, rodbinskim, kumovskim ili prijateljskim vezama sa ljudima iz prethodnih uprava preduzeća. Ili im je zaduživanje bilo na kvadrature objekta koji su nekada postojali, a na čijem mjestu se sada nalaze objekti drastično većih gabarita. U pitanju su ljudi bliski DPS-u poput Gojka Ljubanovića (bivši odbornik DPS-a u vrijeme ljetošnje nasline smjene vlasti), Krsto Ljubanović (nekadašnji šef parlamenta Budve dok je gradom upravljao DPS), Ljubo Rađenović (dugogodišnji član odbora direktra Komunalnog preduzeća iz redova DPS-a) sinovi Ilija i Lazar (nekadašnji gradonačelnik Budve), Rade Gregović (nekadašnji ministar u Vladi), Snežana Kuč (aktuelna odbornica DPS-a), Đorđe Medin (dugogodišnji direktor Komunalnog preduzeća), Risto Knežević, Ivo Armenko, Jovanka Petković, Stanko Knežević…“, navela je Kalezićeva.

Prema njenim riječima, među povlašćenim pravnim licima nalazila su se hotelska preduzeća kojima su otpisivana dugovanja u od iznosu od 50 odsto.

“To je bio slučaj sa ‘Adriatic propertiesom’, ‘Maestralom’, HTP ‘Miločerom’, ‘Montenegro stars hotels groupom’“, kazala je Kalezićeva.

Ona navodi da je politički uticaj Demokratske partije socijalista u tom opštinskom preduzeću tokom prethodnih godina krunisan postavljanjem partijskih vojnika na ključne pozicije.

“Oni su dugi niz godina samo mijenjali pozicije u preduzeću i vršili politički pritisak na zaposlene. Primjetan je i nepotizam, s obzirom na to da se članovi cijelih porodica nalaze na platnom spisku, pa Komunalno DOO Budva više izgleda kao porodični biznis određenog broja bivših partijskih moćnika. Isti su godinama plaćali školovanje svojoj djeci i plaćali podstanarstvo određenim radnicima…“, naglasila je Kalezićeva i najavila da će biti javnosti predočena imena onih koji su koristili privilegije.

Na spisku onima kojima su plaćana školovanja su i aektuleni predstavnici DPS-a u loklanom parlamentu.

Kalezićeva ističe da je kadrovska struktura u Komunalnom preduzeću godinama unazad opterećivana konstatnim partijskim zapošljavanjima, nerijetko u vrijeme predizbornih kampanja.

“Tako je 2018. pred predsjedničke izbore tadašnji direktor Komunalnog Rade Bauk zaposlio deset radnika, takođe je sebi dao za pravo da pred prošlogodišnje lokalne izbore, u vrijeme kada je budvanska Opština bila pod policijskom blokadom, a sugrađani bili izloženi brutalnoj fizičkoj sili, u jednom danu, i to 18. juna zaposli čak 17 radnika na neodređeno vrijeme, koji su politički bili aktivni u novoosnovanoj političkoj partiji Nova Budva“, kazala je kalezić.

Prema njenim riječima, ogroman broj problema opterećuje preduzeće, onemogućavajući obavljanje redovnih zadataka, i kvalitetno pružanje usluga građanima.

“Nova uprava Komunalnog preduzeća potpuno svjesna izazova posvećeno radi na rješavanju problema, finansijskom oporavku preduzeća, raskidom sa dosadašnjom lošom praksom upravljanja. Dobrom organizacijom i kadrovskim rješenjima, što do sada nije bio slučaj, samo su ‘podobni’ postavljani na odgovorna mjesta, bez odgovarajuće školske spreme. Preduzeće može da bude najbolje u opštini Budva, sa najboljim finansijskim rezultatom, na čemu ćemo kao odgovorna lica instistirati“, zaključila je Kalezićeva.

Miljanićeva kupovala skupe telefone, naplatila odmore, ali i zastave

Malverzacije su obilježile i dvomjesečno upravljanje Komunalnim preduzećem minulog ljeta za vrijeme administracije Nikole Divanovića, kada je na mjesto direktorke postavljena Maja Miljanić.

Kalezićeva ističe da prethodna direktorica Maja Miljanić “koja je dva mjeseca obavljala funkciju direktora, pojedine politički podobne radnike je nagradila, a pojedine kaznila“.

“Uspjela je da za tako kratko vrijeme kupi četiri skupa telefona za 3.800 eura, sebi i određenim licima, laptop od 1.300 eura, dvije velike državne zastave od po 505 i 506 eura, koje su visile na privatnim objektima, 150 srednjih zastava vrijednosti 1.600 eura, naplati sebi i kolegi odmore za prethodne četiri godine, da dâ 785 litara goriva Vatrogasnoj službi i to sve pred prethodne lokalne izbore u avgustu prošle godine. Deset dana poslije izbora, Miljanićeva je zaposlila dvoje radnika na neodređeno“, kazala je Kalezić.

Bonus video: