Slučaj torture nad Martinovićem: Da li je policija ometala istragu?

"Nadležna organizaciona jedinica MUP-a zatražila je izjašnjenje o komunikaciji i postupanjima policijskih službenika po nalozima nadležnih tužilaca u konkretnim slučajevima", rekao je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić „Vijestima“
116 pregleda 11 komentar(a)
Mijo Martinović, Foto: Screenshot (YouTube)
Mijo Martinović, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 24.11.2017. 07:15h

Zbog stava Ustavnog suda o nedjelotvornoj istrazi torture u Zlatarskoj ulici i nad Miodragom Martinovićem 24.oktobra 2015., Ministarstvo unutrašnjih poslova provjerava da li su policijski službenici adekvatno postupali po zahtjevima Osnovnog državnog tužilaštva u ova dva slučaja.

"Nadležna organizaciona jedinica MUP-a zatražila je izjašnjenje o komunikaciji i postupanjima policijskih službenika po nalozima nadležnih tužilaca u konkretnim slučajevima", rekao je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić "Vijestima" na pitanje da li će pokrenuti pitanje odgovornosti nadležnih u Upravi policije, počev od direktora do kriminalistike i SAJ-a, jer nisu sarađivali sa ODT Podgorica u istragama torture nakon protesta DF-a.

Ustavni sud je ljetos utvrdio da ODT Podgorica nije sprovelo temeljnu, efikasnu u nezavisnu istragu. Policija nije dostavljala informacije koje su tužioci tražili, pa je u slučaju Martinovića ODT urgiralo čak 14 puta. To piše u stavu US objavljenom u “Službenom listu”.

„Svi smo dužni poštovati odluke sudskih instanci i ja ću svakako ispoštovati zahtjev Ustavnog suda dat kroz navedenu odluku i dati doprinos, u okviru ovlašćenja koje mi daje Zakon o unutrašnjim poslovima, punoj saradnji i sa nadležnim državnim tužilaštvom kao i drugim državnim organima“, rekao je Nuhodžić.

On međutim tvrdi da se „ prethodno moraju sagledati činjenice u vezi sa postupanjem ili nepostupanjem u konkretnim slučajevima da bi se, na osnovu relevantnih informacija i činjenica, govorilo o tome da li ima uslova za utvrđivanje individualne odgovornosti“.

U MUP-u postoje dva odsjeka koji mogu provjeravati postupanje policije- Unutrašnja kontrola i Direktorat za poslove nadzora.

US je ranije zatražio od VDT Ivice Stankovića da obezbijedi sprovođenje hitne i nezavisne istrage, kako bi se utvrdilo ko su pripadnici SAJ-a koji su pretukli dvojicu građana u Zlatarskoj ulici u centru Podgorice.

Od ministra unutrašnjih poslova očekuje se da dopinese da istraga bude sprovedena.

US je zadužio ODT Podgorica da istraži torturu, a Upravi policije da sarađuje.

Vijeće sudije Mevlide Muratović se na nedavnoj sjednici nije saglasilo oko toga kako bi Ustavni sud trebalo da obezbijedi da tužilaštvo sporovede preporuke, koje su mu uputili radi utvrđivanja krivične odgovornosti pripadnika SAJ-a.

U sudu, kako je ranije u intervjuu “Vijestima” naveo predsjednik Dragoljub Drašković, smatraju da oni donose stavove kao kontrolori sve tri grane vlasti, koji treba da se poštuju.

Međutim, pojedine sudije Ustavnog suda zahtijevaju da se Vlada obaveže da sprovede te odluke, kao što je to bilo u slučaju kada je ocijenjen neustavnim takozvani zakon o majkama. Tada je US Vladi naložio da donese novi propis, kojim su te naknade potom ukinute.

Odlukom Vlade da Miodragu Martinoviću plati 130.000 eura na ime vansudskog poravnanja, država je priznala policijsku torturu.

Ustavne žalbe za torturu podnijela je NVO Akcija za ljudska prava.

Bonus video: