Crkva Svetog Pavla nije sakralni, već svjetovni objekat

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić reagovao je nakon toga, poručivši da Crkva Svetog Pavla nije crkva već svjetovni objekat, dio Opštinske Javne Ustanove Muzej Grada Perasta iz 13. vijeka, te da je obnovljena i otvorena 2014. godine od strane predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića

6671 pregleda 11 komentar(a)
Sa dodjele diploma, Foto: Opština Kotor
Sa dodjele diploma, Foto: Opština Kotor

Nevladina organizacija (NVO) Centar za građansko obrazovanje (CGO) saopštio je danas da "oštro osuđuje postupanje čelnika Opština Kotor, koji su današnju svečanost dodjele diploma 'Luča' i poklona maturantima i polumaturantima osnovnih i srednjih škola iz Kotora, upriličili u jednom od vjerskih objekata".

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić reagovao je nakon toga, poručivši da Crkva Svetog Pavla nije crkva već svjetovni objekat, dio Opštinske Javne Ustanove Muzej Grada Perasta iz 13. vijeka, te da je obnovljena i otvorena 2014. godine od strane predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića.

CGO je nakon toga uputio izvinjenje javnosti i čelnicima Opštine Kotor zbog kako su naveli neprovjerenog reagovanja, navodeći da se Crkva Svetog Pavla već godinama koristi isključivo u svjetovne svrhe i kao takva je prilagođena takvim i sličnim svečanostima, a u njoj se ne vrše vjerske službe.

Oni su u prvom saopštenju naveli da su prilikom svečanost dodjele diploma evidentno prekršene i važeće mjere koje je donijelo Ministarstvo zdravlja Crne Gore .

"Pozivamo nadležnu inspekciju da kazni odgovorne za kršenje mjera, a resorno Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta da zauzme jasan stav u vezi ovog događaja, te pokrene postupke za utvrđivanje eventualne odgovornosti direktora i nastavnika koji su iskazali saglasnost sa ovim činom lokalne vlasti. CGO ponovo apeluje na nadležne da poštuju pozitivne propise i da se uzdrže od postupaka kojima se stvara segregacija među učeničkom populacijom, uz diskriminaciju dijela učenika po vjerskoj osnovi", piše u prvom saopštenju CGO.

U saopštenju u kojem su se izvinili naveli su da su bez ikakve zle namjere prema bilo kome, a zabrinuti zbog sve češćih primjera koji ukazuju na negativne tendencije u jačanju građanskog u Crnoj Gori, reagovali ishitreno.

"CGO ostaje na stavu da je potrebno utvrditi odgovornosti zbog kršenja epidemioloških mjera", poručili su iz CGO.

Jokić je u svom reagovanju takođ naveo da "povodom loše namjere mnogih da današnju dodijelu diploma stave u politički kontekst, poziva ih da se upoznaju sa starijom i novijom istorijom grada".

"Crkva Svetog Pavla nije crkva već je svjetovni objekat, dio Opštinske Javne Ustanove Muzej Grada Perasta iz 13. vijeka, obnovljena i otvorena 2014. godine od strane predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića", istakao je Jokić.

On je dodao da će za sve one koji ne znaju podsjetiti na istorijat tog objekta.

"Crkvu svetog Pavla je kao svoju zadužbinu sagradio kotorski građanin Pavle Bari 1263. godine Uz crkvu je uspostavljen najprije muški, a od XVI vijeka ženski dominikanski samostan, u kome je okončala život 1565. godine zazidana u svojoj ćeliji kotorska svetiteljka, Blažena Ozana. Ova dragocjena građevina je revitalizovana i adaptirana kao jedinstveni izložbeni muzejski prostor za bogatu zbirku kamenih spomenika gradskog Lapidarija, odnosno, kao polivalentna dvorana za izložbe, koncerte, naučne skupove i slično", poručio je Jokić.

Prvu informaciju da je svečanost dodjele diploma 'Luča' održana u vjerskom objektu osudili su brojni mediji, kao i neki funkcioneri opozicije poput portparola Socijaldemokratske partije (SDP) Mirka Stanića.

Bonus video: