U trci za predsjednika Vrhovnog suda Vuković, Dujović, Radović i Žižić

Sudski savjet je novi oglas za predsjednika Vrhovnog suda raspisao 1. juna na osnovu člana 37 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, nakon što je prošli postupak propao 13. aprila - zato što kandidat Vrhovnog suda Miraš Radović, nije dobio potrebne dvije trećine glasova na sjednici Sudskog savjeta

43100 pregleda 228 reakcija 51 komentar(a)
Ana Vuković (arhiva), Foto: Savo Prelevic
Ana Vuković (arhiva), Foto: Savo Prelevic

Na ponovljeni oglas Sudskog savjeta za mjesto predsjednika Vrhovnog suda kandidaturu je opet dostavila sutkinja Apelacionog suda Milenka Seka Žižić, koja nije odustala od toga da se domogne najvažnije pozicije u pravosuđu, iako nedavno nije prošla kao kandidat Vrhovnog suda.

Sudskom savjetu kandidature su dostavili i predsjednik Apelacionog suda Mušika Dujović, sudije Specijalnog odjeljenja Višeg suda u Podgorici Zoran Radović i Ana Vuković.

Sudski savjet je novi oglas za predsjednika Vrhovnog suda raspisao 1. juna na osnovu člana 37 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, nakon što je prošli postupak propao 13. aprila - zato što kandidat Vrhovnog suda Miraš Radović, nije dobio potrebne dvije trećine glasova na sjednici Sudskog savjeta.

Bivši ministar pravde i sudija Vrhovnog suda tada je dobio prednost kolega iz Vrhovnog suda u odnosu na sutkinju Žižić, ali je njegov izbor stopirao aktuelni ministar pravde Vladimir Leposavić, čiji negativan glas je bio ključna prevaga da ne dobije zeleno svjetlo Sudskog savjeta.

Milenka Žižić (arhiva)
Milenka Žižić (arhiva) foto: Savo Prelević

Kandidaturu za fotelju dugogodišnje predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, koja je krajem godine napustila funkciju, dostavio je sudija Specijalnog odjeljenja Višeg suda Zoran Radović i to nakon što mu je u februaru ove godine dodijeljeno da sudi ponovljeni postupak u predmetu "državni udar", nakon što je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu.

Radović je godinama bio sudija, a potom i predsjednik Osnovnog suda u Podgorici, nakon čega je krajem 2019. godine prešao u podgorički Viši sud.

Zoran Radović (arhiva)
Zoran Radović (arhiva)foto: Zoran Đurić

Krajem prošle godine Radović se javljao i na oglas Sudskog savjeta za sudiju Apelacionog suda, ali tada nije izabran.

Predsjednik Apelacionog suda Mušika Dujović odlučio je da se uključi u trku za čelnu poziciju u sudskoj grani vlasti, gdje je karijeru počeo još davne 1988. godine.

Mušika Dujović (arhiva)
Mušika Dujović (arhiva)foto: Savo Prelević

On je od 1995. bio zamjenik predsjednika Osnovnog suda u Podgorici, a za istražnog sudiju Višeg suda izabran je 1999. godine. Na početku tog mandata rukovodio je istragom jednog od najzanimljivijih slučajeva u istoriji crnogorskog pravosuđa - za dvostruko ubistvo u hotelu "Podgorica" kao prvookrivljenog Dujović je tada notirao Branislava Mićunovića.

Na suđenju je Mićunović, zbog nedostatka dokaza, pravosnažno oslobođen.

Dujović je kasnije izabran za predsjednika Višeg suda, a potom je od 2014. godine u dva mandata bio na čelu Apelacionog suda.

Prema oglasu Sudskog savjeta, kandidat za čelno mjesto u pravosuđu mora da ispunjava opšte i posebne uslove predviđene članom 37 i članom 38 stav Zakona o Sudskom savjetu i sudijama - radno iskustvo od najmanje 15 godina kao sudija ili državni tužilac, ali i da se odlikuje profesionalnom nepristrasnošću, visokim stručnim i moralnim kvalitetima...

Nakon što je Vesna Medenica napustila pravosuđe, Sudski savjet je 11. januara raspisao prvi oglas, ali tada nije bilo zainteresovanih kandidata, zbog čega je sutkinja Vrhovnog suda Stanka Vučinić, imenovana za vršioca dužnosti predsjednika tog suda. Novi oglas je uslijedio 19. februara, ali je kako Miraš Radović nije prošao, uslijedio je novi.

Od Moldavke do “Ramade”...

Sutkinja Specijalnog odjeljenja Višeg suda u Podgorici Ana Vuković deceniju je na toj poziciji, a prije toga je bila dvije godine sutkinja Višeg suda.

Vukovićeva je od 1993. godine u pravosuđu, gdje je prošla poslove pripravnika i savjetnika, a potom i sudije Osnovnog suda u Podgorici. Ona je 2001. godine izabrana i za istražnog sudiju Višeg suda u Podgorici, a godinu kasnije rukovodila je istragom slučaja Moldavke S. Č.

Nakon što je tužilac odbio da podigne optužnicu u tom predmetu, Vukovićeva je javno saopštila da se ne slaže sa takvom odlukom, a kasnije su u izvještajima OEBS-a i Savjet Evrope kritikovali postupak tužilaštva.

Vukovićeva je i kao sudija Specijalnog odjeljenja u slučaju “Ramada” ukazala da jedini okrivljeni u tom predmetu Nebojša Obradović nije i jedini odgovoran za zloupotrebu službenog položaja...

Bonus video: