"sačuvati sjećanje na veliku nesreću"

Đukanović: Majke Srebrenice svojom misijom razborito i bez mržnje pozivaju da se odgovorno odnesemo prema budućnosti

Đukanović je kazao da je Crna Gora bila i biće garant opstajanja najvrjednijih temeljnih civilizacijskih vrijednosti i njihove zaštite

5936 pregleda 32 reakcija 32 komentar(a)
Foto: Predsjednik.me
Foto: Predsjednik.me

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je predstavnice udruženja "Pokret Majke enklava Srebrenice i Žepe", poznatije kao Majke Srebrenice koje borave u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz kabineta Predsjednika, Đukanović je uz dobrodošlicu iskazao poštovanje i punu podršku za aktivnosti organizacije.

"Koja ima izuzetno važnu ulogu u čuvanju sjećanja na žrtve genocida, ali i za ozbiljnu misiju u nastojanjima da se zločin nikad ne ponovi", saopšteno je iz kabineta Đukanovića.

Predsjednik Crne Gore je, kako je saopšteno, naglasio da je njihova aktivnost prepoznata na najvišim adresama širom svijeta, i da su njihove poruke i danas važne, ne samo zbog potrebe zadovoljenja pravde nad zločinom koji se desio, već i kao opomena onima koji nijesu ponijeli nauk iz prošlosti.

"Predsjednik je istakao da se svijest koja toleriše sve specifičnosti ljudi i vodi nas ka društvu savremene Evrope još uvijek bori sa politikom isključivosti, netrpeljivosti, netolerancije. Važno je sačuvati sjećanje na tu veliku nesreću, ali je ključno da preduzmemo sve da se to nikad ne ponovi. Odajući priznanje za herojski važan posao sa posebnom moralnom težinom, kazao je da Majke Srebrenice svojom misijom razborito i bez mržnje pozivaju da se odgovorno odnesemo prema budućnosti. Predsjednik je zaključio da je Crna Gora bila i biće garant opstajanja najvrjednijih temeljnih civilizacijskih vrijednosti i njihove zaštite".

Predsjednica Udruženja Munira Subašić, kako se navodi u saopštenju, zahvalila je Đukanoviću za prijem i poruku koju je uputio povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, iskazujući nadu da će ga i drugi poput Crne Gore nedvosmisleno osuditi.

Ona je kazala da je njihovo najveće oružje istina, koju su izabrale umjesto suza, mržnje i osvete.

Da im ni ponos ni dostojanstveno nijesu oduzeti potvrđuje, kako kaže Subašić i činjenica da su potomci stradalih danas uspješni građani širom svijeta koji nikog ne mrze, što smatraju svojim najvećim bogatstvom.

Zajednički su iskazale zabrinutost zbog ponovnog oživljavanja politika koje su dovele i do rata u Bosni i Hercegovini. Pravda nosi vrijednost da se zločin kažnjava, ali je istovremeno neophodno shvatiti da je suočavanje sa istinom i odgovornošću, jedini put u budućnost, a negiranje je put u ambis, poručile su majke Srebrenice.

Predstavnice Udruženja: Munira Subašić, Kada Hotić, Nura Begović, Fadila Efendić i Šuhra Sinanović, kazale su da im je susret sa Đukanovićem velika čast i čestitale mu na hrabroj i postojanoj borbi za dobro Crne Gore i afirmaciji vrijednosti suživota, mira i tolerancije uz poziv da prilikom naredne posjete Potočarima bude njihov gost.